Haberler

50 Bin, Dolar Milyonerimiz Oldu

Türkiye'de Oturdukları Konut ve Tüketim Kalemleri Dışında Sahip Olduğu Varlık Toplamı En Az 1 Milyon Dolar Olanların Sayısı 2007 Yılında 8 Bin Kişi Arttı.

Merrill Lynch ve Capgemini tarafından yayınlanan, "12. Yıllık Dünya Varlık Raporu"na göre, Türkiye'de oturdukları konut ve tüketim kalemleri dışında sahip olduğu varlık toplamı en az 1 milyon dolar olanların sayısı 2007 yılında 8 bin kişi arttı.

Merill Lynch Türkiye Genel Müdürü Kubilay Cinemre tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye'de 2006 yılında 42 bin olan yüksek varlıklı kişi sayısı 2007 yılında yüzde 17,5 oranında artarak 50 bine yükseldi. Bu artış oranı ile Türkiye, dünyada kişi sayısında en fazla artış yaşayan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldı.

Rapordaki değerlendirmeye göre, bu artışın itici faktörleri yüzde 4,5 reel GSYİH büyümesi, ihracatın hızlanması, enerji hariç ithalatın yavaşlaması, artan enflasyon ve tasarruflar ile güçlenen YTL oldu. Dolaylı vergi yükleri ise engelleyici faktör olarak görüldü.

Cinemre, Türkiye'deki yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu varlığın toplam büyüklüğüne ilişkin bir soru üzerine, her biri için ortalama 1 milyon dolarlık varlık dikkate alındığında 50 bin üzerinden, en az 50 milyar dolardan bahsedilebileceğini söyledi. Cinemre, dünyada bu ortalamanın 3 milyon dolar olduğunu aktardı.

Türkiye'de özellikle 2001'den sonra ekonomide yaşanan gelişmelere işaret eden Cinemre, varlık ve varlıklı nüfus sayısında son 5 yılda daha hızlı artış olduğunun söylenebileceğini kaydetti.

15 TRİLYON DOLARLIK KISMI ULTRA YÜKSEK VARLIKLILARA AİT

Rapora göre, 2007 yılında küresel boyutta her biri 1 milyon doların üzerinde mali varlığa sahip kişi sayısı 2006'ya göre yüzde 6 artarak 10,1 milyona çıktı. Bu kişilerin sayısı 2006'da yüzde 8,3 büyüyerek 9,5 milyon olmuştu.

Yüksek varlıklı kişilerin varlık toplamı ise 2006'ya göre yüzde 9,4 artarak toplam 40,7 trilyon dolara ulaştı. Bu kişilerin ortalama varlık düzeyi bugün 4 milyon doların üstünde.

Her birinin mali varlık toplamı 30 milyon doların üstünde olan ultra varlıklı kişilerin toplam nüfusu ise geçen yıl 2006'ya göre yüzde 8,8 artarak bugün 103 bin 320 kişiye yükseldi. 40,7 trilyon dolarlık varlığın 15 trilyon dolarlık kısmı ultra varlıklı kişilere ait.

2007 yılında ilk yarıdaki güçlü büyümeye karşılık ikinci yarıda gelişmiş ve gelişen ekonomiler arasındaki makasın belirgin biçimde açıldığına işaret edilen rapora göre, 2007'de hem GSYİH büyümesi hem de piyasa değeri artışları varlık yaratılmasını körükledi.

2012'DE 59,1 TRİLYON DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Gelişen piyasaların büyük gelişmeler kaydettiği, Hindistan, Çin ve Brezilya'nın yüksek varlıklı kişi nüfusunda en büyük artışları yaşadığı rapora göre, yüksek varlıklı kişilerin sahip olduğu mali varlığın yılda yüzde 7,7 büyüyerek 2012 yılında 59,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

2012 tahminlerine göre, o dönemde en hızlı büyüyen bölgeler Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacak. Kuzey Amerika'nın ise yüzde 6,8 ile söz konusu bölgelere göre daha az büyüme kaydetmesi, varlık miktarındaki payda ise liderliğini koruması öngörülüyor.

Bölgelerde 2006'dan 2007'ye geçerken yüksek varlıklı kişi nüfusunda en büyük artış ise yüzde 15,6 ile Orta Doğu'da, yüzde 14,3 ile Doğu Avrupa'da ve yüzde 12,2 ile Latin Amerika'da gerçekleşti. Afrika'da ise yüzde 10, Asya-Pasifik'te yüzde 8,7, Kuzey Amerika'da yüzde 4,2 ve Avrupa'da yüzde 3,7'lik artış kaydedildi.

KUZEY AMERİKA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Rapora göre, bölgeler bazında yüksek varlıklı kişilerin mali varlığı dikkate alındığında oran olarak en büyük artış yüzde 20,4 ile Latin Amerika'da olurken, bunu yüzde 17,5 ile Orta Doğu, yüzde 14,9 ile Afrika, yüzde 12,5 ile Asya-Pasifik izledi. Avrupa'daki artış yüzde 5,3, Kuzey Amerika'da yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.

Bölge bazında yüksek varlıklı kişi sayısı incelendiğinde 2007'de en fazla nüfus 3,3 milyon ile Kuzey Amerika'da yer alırken, bunu 3,1 milyon kişi ile Avrupa, 2,8 milyon kişi ile Asya-Pasifik izledi.

Kuzey Amerika ise hem nüfus olarak hem de 11,7 trilyon dolarlık mali varlığı ile toplam varlıktaki payda liderliğini sürdürdü.

DAHA BİLİNDİK YEREL PİYASALARIN POPÜLARİTESİ ARTTI

Rapor kapsamında dünya genelinde 840 yatırım danışmanıyla görüşülerek yapılan anket sonucuna dayanılarak yapılan varlık dağılımında ise, 2007'de yüksek varlıklı bireylerin daha güvenli ve bilindik yatırımlara geri döndükleri dikkat çekerken, bu kişilerin varlıklarını nakde/mevduata ve sabit getirili kıymetlere kaydırdıkları görülüyor.

Rapora göre, yüksek varlıklı kişiler nakit benzeri varlıklara ayırdıkları kaynakları 2006'ya göre yüzde 9 artırırken nakdin/mevduatların ve sabit getirili menkullerin payı 2006'daki yüzde 35 seviyesinden 2007'de yüzde 44'e çıktı.

2006'dan 2007'ye alternatif yatırımlardaki varlık büyüklüklerini yüzde 1 oranında azaltan yüksek varlıklı kişilerin birçoğu, 2007'de gayrimenkul yatırımlarının değer artışından gelen karlarını realize ettiler ve paralarını başka varlık sınıflarına taşıdılar.

Rapora göre, bütün bölgelerde yatırımcıların küresel piyasalarda yeni gelişmeler beklemesi nedeniyle geçici taktik önlemlere yönelmesi sonucu yerel piyasalara yönelik dağılımların popülaritesi büyük oranda arttı.

GAYRİMENKULE AYRILAN PAY 10 PUAN DÜŞTÜ

Bu kişiler, ekonomik çöküntü ile birlikte gayrimenkulden beklenenden çok daha önce ve daha büyük oranlarda çıktılar, ayırdıkları payı da 2006'ya göre 10 puan düşürerek yüzde 14'e çektiler.

Küresel olarak yüksek varlıklı kişilerin Kuzey Amerika'ya ayırdıkları paylar 2006'dan 2007'ye erimeye devam ederken, bu kişilerin varlıklarının bölge bazında dağılımına bakıldığında Kuzey Amerika'nın payının yüzde 42'den 2009'da yüzde 39'a düşeceği tahmin ediliyor.

Rapora göre, 2007'de yüksek varlıklı kişilerin varlığının en fazla büyüdüğü ülke 1 trilyon 591 milyar dolar ile Brezilya oldu. Ayrıca Çin, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri de en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasında yer aldı.

ABD ise hala 2,2 trilyon dolar ile en fazla net varlığa sahip ülke konumunda oldu.

LÜKS KOLEKSİYON VE SANAT ESERLERİ EN BÜYÜK PAYI ALIYOR

Rapora göre, tutku yatırımlarının dağılımı dünya genelinde farklılık gösterirken, lüks koleksiyon ve sanat eserleri toplamda en büyük payı aldı.

Avrupalı ve Latin Amerikalı yüksek varlıklı kişiler en fazla sanat yatırımlarına ağırlık verirken, Asyalı ve Orta Doğulular en fazla mücevhere, Kuzey Amerikalılar ise diğer bölgelere göre en fazla lüks/özel macera seyahatlerine yatırım yaptıkları dikkat çekti.

Çevre dostu yatırımların kazancı yüksek varlıklı kişiler arasında revaçta iken, bu kişilerin yüzde 12'si, ultra yüksek varlıklı kişilerin ise yüzde 14'ü yatırım portföylerinin bir bölümünü çevre dostu teknolojiler ve alternatif enerji kaynaklarına ayırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi! Metin Akpınar'ın kızı kim? Duygu Nebioğlu kimdir, kaç yaşında? Duygu Nebioğlu'nun ablası ve annesi kim? Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title