Haberler

5 Yılda Bir Düzenlenmesine Karar Verildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye Afrika İşbirliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve Toplantısı"nın 5 Yılda Bir Düzenlenmesinin Kararlaştırıldığını Açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye Afrika İşbirliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve Toplantısı"nın 5 yılda bir düzenlenmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Türkiye Afrika İşbirliği Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, zirveye ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtirken Türkiye Afrika ortaklığına ilişkin "İstanbul Deklarasyonu"nun da kabul edildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 1998 yılında Afrika'ya açılım programı hazırladığını ve 2005 yılında da Türkiye'de "Afrika Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Afrika'ya yönelik bu açılımımız ve Afrika ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınma çabalarına sağlamakta olduğumuz destek, Afrikalı dostlarımız tarafından da büyük destek görmüştür. Özellikle Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı TİKA'nın faaliyetleri gerçekten Afrika'da da çok takdir edilmiştir. TİKA'nın Afrika'daki ofisleri giderek çoğalmıştır. Bildiğiniz gibi, Afrika Birliği Ocak 2008'de Adisababa'da yaptığı olağan zirve toplantısında Türkiye Afrika'nın stratejik ortağı olarak kabul edilmiştir. Bugün sonuçlanan Türkiye Afrika İşbirliği Zirvesi neticesinde Türkiye Afrika ilişkilerine egemen olacak uluslararası hukuk ilkelerine atıfta bulunduk.

Stratejik ortaklığımızın genel çerçevesini ve ilkelerini belirledik. Nihayetinde de çalışma programını oluşturduk. Bu çalışma programı hükümetler arası işbirliği, yatırım, ticaret, kırsal kalkınma, su kaynaklarının yönetimi, sağlık, barış ve güvenlik, altyapı, kültür ve eğitim, medya ve iletişim gibi alanları kapsamaktadır"

-2. ZİRVE 2013'DE AFRİKA'DA

Cumhurbaşkanı Gül, benimsenen işbirliği programı kapsamında izleme mekanizmasının öngörüldüğünü kaydetti. Gül, "Buna göre Türkiye Afrika İşbirliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve Toplantısının 5 yılda bir düzenlenmesinin kararlaştırdık" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, belirlenen takvime göre 2. zirvenin 2013 yılında bu kez bir Afrika ülkesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Gül, dışişleri bakanlarının ve üst düzey yöneticilerin dönemsel aralıklarla bir araya gelmelerinin ve yürütülecek çalışmaların gözden geçirilmesinde de mutabık kalındığını söyledi: Gül, şunları söyledi:

"İstanbul Zirvesinde bir çok Afrikalı meslektaşım, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakanlarla ikili görüşme yapma imkanı buldum. Genellikle bu tip toplantılarda büyük toplantı yapılır ve daha sonra dağılınır. Bu toplantının önemli yönlerinden birisi ikili görüşmelere de fırsat vermemiz oldu. Şu ana kadar 42 ülkenin heyeti ile ikili görüşme yaptım. Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkileri gözden geçirdik."

Zirvede, Türk iş adamlarının bu ülkelerde yapacağı yatırımlara önemli yer ayrıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "İstanbul Zirvesi'nin Türk ve Afrika halklarına refah ve esenlik getirmesini temenni ediyorum" dedi.

-ÖMER EL BEŞİR İLE DARFUR KONUŞULDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir gazetecinin sorusu üzerine Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile görüşmesinde Darfur konusunda konuştuklarını belirterek "Hem acıların muhakkak dinmesi, insan haklarına çok riayet edilmesi, kan ve gözyaşının durması gerektiğini, dini, ırkı, etnik yapısı ne olursa olsun insanların acı çekmemesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili Sudan Hükümeti'nin de çok büyük gayret göstermesi gerektiğini şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanıyla paylaştım" dedi.

Gül, Afrika ülkelerinin çoğunun Türkiye'nin adaylığına desteklerini daha önce yazılı olarak ifade ettiklerini belirtti. Gül, "Türkiye'nin adaylığıyla ilgili Afrika ülkelerinin çok güçlü desteği vardır. Görüştüğümüz bütün ülkeler bu desteklerini bir kez daha tekrarlamışlardır" dedi.

Sudan-Türkiye ilişkilerinin tarihinin eskiye dayandığını da vurgulayan Gül, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Sudan, çok önemli bir Afrika ülkesidir. Sudan halkı da Türkiye'nin çok dostu bir halktır. Tarihten gelen çok büyük ilişkilerimiz vardır. Hala Sudan'da Türkiye'ye duyulan sempati, özellikle tarihimizden gelen duygular çok canlıdır. Ayrıca çok büyük ekonomik ilişkilerimiz söz konusudur. Afrika'nın en zengin tabii kaynakları olan ülkelerinden biridir. Dolayısıyla Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi herkesin çıkarınadır ve menfaatinedir. Ayrıca bu toplantıda Sudan temsil edilmiştir. Sudan da Afrika Birliği'nin çok önemli ülkelerinden birisidir. Bütün üye ülkeler buraya davet edilmiştir. Dolayısıyla Sudan burada bu şekilde temsil edilmektedir. Sayın Beşir de Sudan'ın Cumhurbaşkanıdır. Ayrıca şunu da unutmamanızı isterim, bundan bir süre önce Portekiz Lizbon'da yapılan Afrika Birliği Zirvesi'ne de aynı şekilde herkes katılmıştır.

Tabii ki biz, ikili görüşmemizde Darfur konusunda konuştuk. Hem acıların muhakkak dinmesi, insan haklarına çok riayet edilmesi, kan ve gözyaşının durması gerektiğini, dini, ırkı, etnik yapısı ne olursa olsun insanların acı çekmemesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili Sudan Hükümeti'nin de çok büyük gayret göstermesi gerektiğini şüphesiz ki Sayın (Sudan) Cumhurbaşkanıyla paylaştım." (ANKA)

(EK/TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title