Haberler

5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Türkiye'de Yılda 3-4 Bin Kemik İliği Nakli Yapılması Gerekirken, 800 Kemik İliği Nakli Yapılabildiğini Söyledi.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Türkiye'de yılda 3-4 bin kemik iliği nakli yapılması gerekirken, 800 kemik iliği nakli yapılabildiğini söyledi.

5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi, Xanadu Resort Otel'de yapıldı. Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen kongreye, yurtdışından çok sayıda uzman katıldı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Mutlu Arat, düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye'de kemik iliği nakli alanında ciddi sorunlar bulunduğuna değindi. Özcan, "Bunları hala çözemedik. Yılda 3 -4 bin kemik iliği nakli yapılması gerekirken, 800 kemik iliği nakli yapılıyor. 3 bin hasta çok ölümcül bir hastalık olan kan kanseri ve lenf bezi kanserinde şifa bulamıyor" diye konuştu.

Türkiye'de 200 olan hematoloji uzmanı sayısının en az 2 bin olması gerektiğini kaydeden Özcan, "Nüfusu bizimle aynı olan ülkeler 10-40 kat arasında fazla hematoloğa sahipler. Bizde uzman sayısı az, merkezlerin kapasitesi yetersiz. Hekim hemşire sağlık teknisyeni ve laborant alanında büyük sıkıntı var" dedi. Sağlık Bakanlığı'na konuyu iletmelerine karşın uygulamada herhangi bir değişikliğin yaşanmadığını belirten Özcan, "Dünyada nükleer saldılar artık büyük tehdit. Nükleer saldırının erken döneminde insanlar kemik iliği tahribatı ile ölüyorlar. Nükleer kaza ya da saldırıda büyük sıkıntı yaşarız. Çernobil'den sonra Ukrayna'da bu yaşandı, onlara ABD'liler yardım etti" diye konuştu.

3 yıldır hematoloji yan dalına kadro açılmadığını, bu yıl açılan 70 kadroya 38 kişinin başvurduğunu belirten Özcan, açığın giderek attığını söyledi.

(MSB-ŞT-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title