Haberler

"5. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi" Başladı

Mersin'de bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen,

"Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi" başladı.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, 1997'den bu yana düzenledikleri etkinlikler sayesinde ülke genelinde güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratmayı başardıklarını söyledi.

Etkinliğin bu yıl 5'incisini gerçekleştirdiklerini ifade eden Erçolak,

"Dünya hızla kirleniyor, doğa yavaş yavaş yok oluyor. Dünyada küresel ısınmayla birlikte, iklim felaketlerinin sayısının arttığı, buzulların eridiği, ekosistemlerin olumsuz etkilendiği yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

20. yüzyılda bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile artan enerji ihtiyacı ve çevre sorunları karşısında bilim çevrelerinin dikkatinin sonsuz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşe yöneldiğini vurgulayan Erçolak, geride kalan haftalarda doğalgaz ve elektriğe ciddi oranlarda zam yapıldığını anımsattı.

Enerjide dışa bağımlılık ve özelleştirme politikalarının sürdürülmesi halinde yeni zamlar geleceğini savunan Erçolak, şöyle konuştu:

"Ülkemizde düşük maliyetlerle üretilemeyen enerji, sanayi maliyetlerini artırmakta, üretimi daha da zor hale getirmektedir. Artık, yıllardır savunduğumuz yenilenebilir enerji konusunda devletin düzenlemeler yaparak kullanımı ve üretilmesi anlamında teşvik yapması ve kanunlaştırması gerekmektedir. Geçen yıl çıkartılan teşvik yasasında açıklanan teşvikler yatırımcıların beklentisinin çok altında kaldı. Dolayısıyla da yeterli desteği görmedi."

Türkiye'nin yılda 2 bin 640 saat güneş aldığına işaret eden Erçolak, bu enerjinin toplam gücünün 1.3 milyar ton petrole eş değere olduğuna dikkati çekerek, 'Kıymetini fark edelim, değerlendirelim" diye konuştu.

Hayatın kaynağı olan güneşin her yıl dünyaya 219 bin milyar kilovat saat

(kwh) enerji gönderdiğini ifade eden Ercolak, "Bu enerji günümüzde tüketilen enerjinin tam 250 katı. Almanya'da bile yılda bir metrekareye gelen güneş enerjisi 100 litre petrole eşdeğer. Bu nedenle Türkiye'de güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından "Güneş Enerjisinde Dünya'da ve Türkiye'de ki Gelişmeler" konulu panel düzenlenerek, güneş enerjisi ile çalışan ürünler ve öğrencilerin yaptığı çalışmaların yer aldığı sergi açıldı.

Sergide yer alan Hacettepe Üniversitesi Temiz ve Tükenmez Enerjiler Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Emel Dilaver'in tahta ile cam kullanarak yaptığı güneş enerjisi ile çalışan kapalı sistem ocak ilgi çekti. Ziyaretçiler ocakta pişirilen kurabiyenin de tadına baktı.

Sergiyi gezenler güneş enerjisi ile çalışan arabaları da merakla izlerken, öğrenciler ise yaptıkları çalışmaları ziyaretçilere gösterdi.

Etkinlik yarın yapılacak panellerle sona erecek.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title