Haberler

5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı

AB Türkiye Delegasyonu Enerji ve Bilgi Toplumu Sektör Yöneticisi Özkoç: "2050 yılında AB'deki toplam tüketim içindeki yenilenebilir enerjinin payının yüzde 60'lara çıkması öngörülüyor" En Charter Enerji Verimliliği Kıdemli Uzmanı Dias: "Türkiye'de enerji açısından çok heyecan verici bir gelecek var.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Enerji ve Bilgi Toplumu Sektör Yöneticisi Hasan Özkoç, 2050 yılında AB'deki toplam tüketim içindeki yenilenebilir enerjinin payının yüzde 60'lara çıkmasının öngörüldüğünü söyledi.

Özkoç, 33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'ndaki "Enerji Verimliliğine Genel Bakış" konulu oturumdan önce "AB'nin Enerji Verimliliği Politika, Strateji ve Hedefleri" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Özkoç sunumunda, 2020 yılında sera gazı emisyonlarının yüzde 20 oranında azaltılacağının öngörüldüğünü söyledi.

Enerji verimliliğinde hedefler tam tuttuğu zaman 2020 itibariyle AB'de 200 milyon avroluk bir tasarruf elde edileceğini aktaran Özkoç, AB'nin internete olan bağımlılığını azaltıcı tedbirlerin de öngörüldüğünü kaydetti.

Özkoç, 2050 yılında AB'deki toplam tüketim içindeki yenilenebilir enerjinin payının yüzde 60'lar mertebesine çıkmasının beklendiğinin altını çizdi.

"Türkiye'nin Enerji Verimliliğinin Derinlemesine İncelenmesi" başlıklı sunumu gerçekleştiren En-Charter Enerji Verimliliği Kıdemli Uzmanı Gabriela Prata Dias ise Türkiye'deki enerji verimliliği politikalarını incelediklerini belirterek, "Türkiye şu an enerji açısından çok heyecan verici bir dönemden geçiyor. Çünkü enerji verimliliği, yenilenebilir enerji hatta fosil yakıtları ve nükleer enerji konusunda çok zorluklar var. Hükümet temiz enerjinin gelişimi söz konusu olduğunda kritik bir rol oynuyor" dedi.

Kurumun temel politikalarından birinin ülkeler için enerji verimliliği politikası incelemeleri yazmak olduğunu anlatan Dias, Türkiye'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iş birliği içinde enerji ve enerji verimliliği konusunda incelemelerde bulunduklarını kaydetti.

Türkiye'de yapılan incelemeler konusunda bilgi veren Dias, "Enerji dengesi açısından baktığımızda hala enerji bağımlılığı önemli boyutlarda. Özellikle de ithal fosil yakıtlarda bağımlılık var ve enerjinin yüzde 79'u ithalattan sağlanıyor. Ancak diğer taraftan baktığımız zaman çok heyecan verici bir gelecek var. Neredeyse her türlü yenilenebilir enerji kaynağı Türkiye'de var" dedi.

Enerji verimliliği konusunda tavsiyelerde de bulunan Dias, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün güçlendirilmesinin ve enerji verimliliğine dair özel bir birim oluşturulmasının enerji verimliliğine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title