Haberler

47. Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri... - Akşehir'de Yarın Düzenlenecek Olan Şenliğe Katılmak İsteyen Bir Grup, ''Gülmece'' Adı Verilen Trenle Haydarpaşa Garı'ndan Yola Çıktı

Akşehir'de yarın düzenlenecek 47. Uluslararası Nasrettin Hoca Şenliğine katılmak isteyen bir grup, ''Gülmece'' adı verilen trenle, Haydarpaşa Garı'ndan yola çıktı.

Akşehir'de yarın düzenlenecek 47. Uluslararası Nasrettin Hoca Şenliğine katılmak isteyen bir grup, ''Gülmece'' adı verilen trenle, Haydarpaşa Garı'ndan yola çıktı.

Şenliğe katılmak için sabah saatlerinde gara gelen Nasrettin Hoca Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Taner Serin ile beraberindekiler, bu yıl temsili Nasrettin Hoca'yı canlandıracak olan Kadir Çöpdemir'i bir süre bekledi.

Çöpdemir'in gelmemesi üzerine Serin ile beraberindekiler, daha sonra ''Gülmece'' adı verilen trene binerek, saat 09.05'te Akşehir'e hareket etti.

Trenin hareketinden önce AA muhabirine bilgi veren Salih Taner Serin, trenin Nasrettin Hoca Şenliği Düzenleme Komitesinin organizasyonuyla Akşehir'e gittiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Biz bu trenin, hem sanatçı dostlarımız, medya mensupları ile şenliğe katılacak olanları İstanbul'dan Akşehir'e götüren bir kültür elçisi görevini görmesini, hem de İstanbul'dan Anadolu'ya giderken mizah konuşulmasını istiyoruz. Bunun için de trenin ismini 'Gülmece Treni' olarak belirledik.''

Nasrettin Hoca'nın 800 yıllık felsefe ve mizah geleneğini yaşatmak amacıyla Akşehir'in 1959 yılında bu şenlikleri başlattığını anlatan Serin, ''Türkiye'de ve dünyada ilk defa bir şehir Nasrettin Hoca şenliklerine sahip çıktı ve bunu devam ettiriyor'' dedi.

Serin, bu yılki şenliklere, Gülşen, Rafet El Roman, Kutsi gibi ünlü sanatçıların yanı sıra, Yıldız Kenter'in bir tiyatro oyunuyla katılacağını söyledi.

-''NASRETTİN HOCA'YI TANIMAK ZOR''-

80 bin nüfuslu Akşehir'in, şenlik günlerindeki nüfusunun 2 katına çıktığının altını çizen Serin, ''Türk gençliği ile dünyadaki insanların Nasrettin Hoca'yı tanıyıp tanımadığına'' ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:

''Tabii Nasrettin Hoca'yı tanımak, zor ve emek isteyen bir iş. Nasrettin Hoca'nın sadece birkaç fıkrasını bilerek oradaki mizahi mesajları alıp yetinmek eksik kalmak demektir. Nasrettin Hoca üzerine anlatılmış yüzlerce fıkra var.

Nasrettin Hoca'nın yazılmış bir eseri yok, ama 800 yıl sözlü halk edebiyatı yoluyla bu güne getirilmiş. Ayrıca kendisinden sonra gelen bazı yazarlar, geçmişte hem Osmanlı, hem de günümüzde Nasrettin Hoca'nın hikayelerini anlatarak oradaki güzel kıvrak zekayı, mizahı anlatmışlar, içindeki felsefi mesajları, barış hoşgörü ve kardeşlik mesajlarını aktarmışlar.''

Nasrettin Hoca Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Taner Serin, yapılanların yeterli olmadığını, Akşehir'de bir Nasrettin Hoca Enstitüsünün kurulmasını ve üniversiteye dönüşmesini istediklerini dile getirdi. Serin, ''Nasrettin Hoca 1208 yılında doğdu. 2008 yılında Nasrettin Hoca'nın 800. doğum yıldönümü olacak. O yılda etkinliklerimiz uç noktaya çıkacak. Buna devletin, medyanın ve iş dünyasının sahip çıkmasını istiyoruz ki, Nasrettin Hoca'nın felsefesi daha iyi anlaşılsın'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title