Haberler

43. Kütüphaneler Haftası

Mersin İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Mehmet Karakoç, Gelişmiş Ülkelerin Kütüphanelerinde Son 5 Yılın Kitapları Bulunurken, Türkiye'de 1950'lerin Kitaplarının Kütüphanelerde Yer Kapladığını Belirterek, Halk Kütüphanelerinin İşlevsel Hale Getirilmesi İçin Kütüphane Koleksiyonlarının Sürekli Olarak Yenilenmesi Gerektiğini Söyledi.

Mersin İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Mehmet Karakoç, gelişmiş ülkelerin kütüphanelerinde son 5 yılın kitapları bulunurken, Türkiye'de 1950'lerin kitaplarının kütüphanelerde yer kapladığını belirterek, halk kütüphanelerinin işlevsel hale getirilmesi için kütüphane koleksiyonlarının sürekli olarak yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Mersin Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle 43. Kütüphaneler Haftası'nın açılışı gerçekleştirildi. Törene; Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy ve çok sayıda şube müdürü ile öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, uygarlığın gelişmesinde kitap ve kütüphanelerin büyük önem taşıdığını belirterek, bilgiyi saklayan ve gelecek kuşağa aktaran kitapların, çocukların hayatında daha fazla yer alması gerektiğini ifade etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan ise, kültürün, ulusal özelliklerden başlayarak evrenselliğe ulaşma, onunla bütünleşme, onu oluşturan öğelerden biri olma niteliği ile insanlığın ortak oluşturduğu sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik gibi değerlerin üretilmesinde önemli bir etken olduğunu belirtti.

Bu anlamda, kültür kavramının okumaktan, araştırmaktan ve kendini yenilemekten geçtiğine dikkat çeken Çalışkan, "Bunun oluşmasında da kitap ve kütüphanelerin önemi çok büyüktür. Kitap, bugünkü haline gelinceye kadar çeşitli evrelerden geçmiş, uygarlık tarihi ile birlikte gelişmiştir. İletişim teknolojisinde son yıllarda ortaya çıkan çok hızlı gelişmeler sonucunda kitapların ve onu barındıran kütüphanelerin önemi bir kat daha artmaktadır" dedi.

İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Mehmet Karakoç da, halk kütüphanelerinin işlevsel hale getirilmesi için kütüphane koleksiyonlarının sürekli olarak yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de her yıl 15-20 bin kitap yayınlandığını ve okuyucuların da ancak bu kitapları satın alarak yararlanabildiklerini ifade eden Karakoç, "Gelişmiş ülkelerde halk kütüphanelerinde 5 seneden daha eski kitap bulunmamaktadır. Bizim kütüphanelerimize baktığımız zaman ise, 1950 ve daha önceki yıllarda basılmış kitapları görmemiz mümkün" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin devam ettiği bu dönemde Türkiye'nin okuma konusunda yeterli seviyede olmadığına işaret eden Karakoç, "Yapılan bir araştırmada, AB'ye üye ülkelerden nüfusu bize yakın olan Almanya'da 7 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düşerken, Türkiye'de 68 bin 500 kişiye 1 halk kütüphanesi düşüyor. Almanya'da halk kütüphanelerinde toplam 104 milyon kitap varken, bizde toplam 13 milyon kitap var. Almanya'da halk kütüphanesi başına düşen kitap sayısı 25 bin iken, Türkiye'de 6 bin 143'tür" dedi.

Almanya'da kişi başına 1.3 kitap düşerken, Türkiye'de 5 kişiye 1 kitap düştüğünün altını çizen Karakoç, "Memleketimizin kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmasında cehaletin yok edilmesinde önemli bir görev üstlenen halk kütüphanelerinin, çağdaş bir seviyeye ulaşabilmesi için gerekli ilgiyi görmelerini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, İl Halk Kütüphanesi'nde seçilen örnek okuyucular, Vali Yardımcısı Totuk, İl Milli Eğitim Müdürü Ersoy ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Çalışkan tarafından ödüllendirildi.

Daha sonra, Kültür Merkezi girişinde "Kütüphaneden Sanata Açılan Kapı" konulu resim sergisi açılarak, kokteyl verildi.

(ÖT-MT-Y)

26.03.2007 17:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title