Haberler

400 Yıllık Çarşıda Çekiç Sesleri Susmuyor

GAZİANTEP'te yaklaşık 400 yıl önce inşa edilen tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda el emeğiyle bakır işlemeleri yapılmaya devam ediyor. Çekiç seslerinin susmadığı çarşı, turistlerin de ilgisini çekiyor.

Birçok esnafın üretim yaptığı Bakırcılar Çarşısı'nda ahşap kaplamalı 8 sokak 280 dükkan ile taş döşenmiş sokaklarında yerli ve yabancı turistlere hizmet veriliyor. Bakırcılık sanatının ustalar ve çıraklar tarafından yapıldığı çarşıda çekiç sesleri, nesillerdir susmadan yeni kuşaklara geçiyor.

Bakırcılar Çarşısı'nda 400 yıldan beri çekiç sesinin hiç durmadığını söyleyen, Gaziantep Sedefçiler ve Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, "Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 400 yıldır çekiç seslerinin durmamasının nedeni çırak usta ilişkisindendir. Biz yeni yetişen çıraklarımızla bu mesleği ilerletelim. Bu meslek dünya mesleği, zanaatkar insan boş kalmaz.  Bizim zamanımızda babamız işi öğrenelim diye ustalarımıza para verirdi. Şimdi devlet maddi destek veriyor biz de işi öğretiyoruz. Bakırcılık benim baba mesleğim dünyaya on defa gelsen ne olmak istersin diye sorsalar yine bakırcı olmak isterim derim. Bana soruyorlar çocuklarına bakırcılığı öğretiyor musun diye ben de çocuklarımı hem okutuyorum hem de bakırcılığı öğretiyorum" dedi

Bakır ustası Mehmet Keskin ise işin inceliğinin ustada başladığını, ne kadar temiz ve ince çalışılırsa işin o kadar güzel olacağını belirtti. Mesleğe yeni başlayan 18 yaşındaki Mehmet Korkmaz da "Bu meslek eski bir meslek, ben de bu mesleği öğrenerek devam ettirmek istedim. Şu anda çok yeniyim. Resim yapmayı çok severdim. Bu işte de çizimler yapıyoruz. Bu mesleği devam ettirmek istiyorum" diye konuştu.

Bir yıldır mesleğini severek yaptığını kaydeden Ayşe Polat ise "Severek yaptığım işimde bir yılı bitirdim. Bu işi yapmaktan çok zevk alıyorum. Genç arkadaşlara bu işi yapmalarını tavsiye ediyorum. Hem stres atmak hem de kaybolan mesleği canlandırmak için yapılması gereken bir iş. İlk başladığımda biraz zorluk çekiyordum. Zamanla azimle yaparak öğrendim. Bu işi bırakmak istemiyorum, her zaman devam edeceğim" diye konuştu.

- Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sedef Hastalığı Gaziantep Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title