Haberler

4. Uluslararası Doğalgaz Kongresi

Türkmenistan, 4.Uluslararası Doğalgaz Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

Türkmenistan, 4. Uluslararası Doğalgaz Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

Başkent Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde düzenlenen kongreye 32 ülkeden 500 delege ile yaklaşık 45 enerji şirketinin yetkilisi katıldı. İlk olarak Enerji Fuarı'nın açılışı yapıldı.

Fuarın açılış törenine Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Raşit Meredov ile bakanlar kurulu üyeleri katıldı.

Türkiye'den de enerji şirketlerinin katıldığı fuarı gezen delegeler daha sonra kongrenin açılışında bulundu. Etkinlikte Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un katılımcılara gönderdiği tebrik mesajı okundu.

Berdimuhamedov mesajında, kongrenin Türkmenistan'ın enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve bu alanda uluslararası işbirliğinin artırılması yönünde doğru adımlar attığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkmen doğalgazının ihracatında enerji hatlarının çeşitlendirilmesini amaçladıklarını kaydeden Berdimuhamedov, bu kaynakları uluslararası barış için kullanmak istediklerini belirtti.

Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, yaptığı konuşmada, kongre öncesi Türkmenistan'ın girişimiyle enerji kaynaklarının istikrarlı transitini sağlayacak tarihi kararın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Türkmen Bakan, söz konusu kararın, enerji kaynaklarının boru hatları ile uluslararası pazarlara güvenli bir şekilde ulaştırılmasının ve diğer dağıtım sistemleri kullanılarak, uluslararası işbirliğinin geliştirmesine katkı sağlayacağını belirterek, bu yönde önemli adımların atılmasına da öncülük yapacaklarını kaydetti.

-Enerji güvenliği-

Enerji güvenliği konusunda uluslararası hukuk altyapısının oluşturulması için çaba göstereceklerini bildiren Meredov, bu yapının daha fonksiyonel olmasını istediklerini ifade etti.

Doğalgaz Kongresi kapsamında basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Türkmenistan'ın enerji alanında uluslararası işbirliğine açık bir ülke olduğunu ve bu bağlamda enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya pazarına ulaştırmak istediğini söyledi.

Son yıllarda enerji alanında büyük projelere imza attıklarını söyleyen Meredov, güney ve batı güzergahları üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Meredov, doğalgaz ülkesi olarak Türkmen gazının Avrupa'ya ulaşmasını arzu ettiklerini belirterek, 2008 yılında enerji sektöründe işbirliği memorandumu imzaladıklarını dile getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun 2011 yılında Aşkabat'ı ziyaretinde bu konunun daha da somutlaştığını açıklayan Bakan Meredov, ziyarette Türkmenistan ile AB arasında ortak çalışma grubu oluşturma kararı alındığını belirtti. Bu sürece zamanla Azerbaycan'ın da katıldığını ifade eden Türkmen Bakan, Hazar bölgesinin enerji kaynaklarını Avrupa'ya taşımak için Türkmenistan-Azerbaycan- Avrupa Birliği üçlü görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.

Ortak dil, din ve bir millet olarak Türkiye'nin ayrıcalıklı yeri olduğunu bildiren Meredov, Türkmen doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda Türkiye'nin de görüşmelere katıldığını söyledi.

Dünyanın 4. doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan, başta Çin olmak üzere Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç ediyor. Ayrıca, enerji kaynaklarını Avrupa ve Güney Asya pazarlarına ulaştırmak için girişimler sürüyor.

Yılda 30 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattıyla Güney Asya pazarına ulaşmak isteyen Türkmenistan yönetimi, Trans-Hazar boru hattıyla da Türkiye üzerinde Avrupa'ya gaz satışı yapmak istiyor.

Yıllık doğalgaz üretimini 2020 yılına kadar 250 milyar metreküpe çıkartmak isteyen Türkmen hükümeti, 26,2 trilyon rezerviyle dünyanın en büyük 2. doğalgaz yatağı olan Galkınış'ta 10 milyar dolarlık yatırım yaptı. - AŞKABAT

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkmenistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title