Haberler

4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"

4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde "Bir Ustanın Gözünden Oyunculuk" konulu söyleşiye katılan ünlü oyuncu Selçuk Yöntem, "Herkes oyuncu olabilir ama ben diyorum ki önemli olan aktör olmak.

4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde "Bir Ustanın Gözünden Oyunculuk" konulu söyleşiye katılan ünlü oyuncu Selçuk Yöntem, "Herkes oyuncu olabilir ama ben diyorum ki önemli olan aktör olmak. Aktör olduğunuz zaman, sahnedeki o canlı performansla insanlara bir şeyleri aktarabiliyorsanız, zaten kamera önünde oyunculuğunuzu minimalize ederek o teknik olanaklarla aktarabilirsiniz." dedi.

Yöntem, Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu festival kapsamında sinema ve tiyatroya gönül verenlerle buluştu.

Dizi ve sinemada oyunculuğun bir insanı canlandırmak olduğunu dile getiren Yöntem, "Oyunculuk, hayatın içerisinde insanları ele almaktır ama biz oyunculuk kavramıyla, aktörlük kavramını bir türlü tarifleyemiyoruz." diye konuştu.

Selçuk Yöntem, herkesin oyunculuk yapabileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Herkes oyuncu olabilir ama ben diyorum ki önemli olan aktör olmak. Aktör olduğunuz zaman, sahnedeki o canlı performansla insanlara bir şeyleri aktarabiliyorsanız, zaten kamera önünde oyunculuğunuzu minimalize ederek o teknik olanaklarla aktarabilirsiniz. Bir aktör olarak önemli olan, beden dilini iyi kullanmak. Bir aktörün en önemli enstrümanı, sesi. Sesini iyi kullanması gerekiyor. Şu doğallıkta ön sıradakilere nasıl rahat konuşuyorsam, arkadakilere de aynı doğallıkta sesimi duyurmam gerekiyor. Tiyatronun zorluğu, beden dilini kullanmasının zorluğu buradan kaynaklanıyor."

Terminolojik olarak oyunculuğun tarifinin iyi yapılmasının önemine işaret eden Yöntem, "Biz eğer tiyatroda aktör olmayı elde eder ve başarabilirsek, dizi ve filmlerde zaten bunu iyi değerlendirebiliriz ama bu koordinasyonu yapmayan çok iyi aktörler var. O minimalizeyi yapamıyorlar ve çok abartı kalıyor. Bu dünyanın her yerinde var. Hiç aktörlük yapmamış, sahnede oynamamış oyuncular, aktörlüğü ve beden dilini kullanmak için tiyatro yapmak istiyorlar. Broadway'e, İngiltere'ye ya da Almanya'ya gidiyorlar. Kendilerini orada kanıtlamak istiyorlar. Çünkü onun ne olduğunu algılıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yöntem, aktörlüğün pratik meselesi olduğunu ancak alt yapı ve teorinin de çok iyi durumda olmasının önemine işaret etti.

Oyuncu yönetmen ilişkisine de değinen Yöntem, şu bilgileri verdi:

"Tek başına bir dünya söz konusu olamaz. Bu dünya çok paylaşılır bir dünya. Sanatta birliktelik olmazsa, sanat iyi bir üretim yapmaz. Bir kişinin görüş açısı yeterli değildir. Yönetmenin görüş açısı yeterli değildir. Yönetmenin görüş açısıyla oyuncunun ve diğer oyuncuların görüş açılarının kaynaşması gerekiyor. Dekor kostümcünün de aksesuarcının da kaynaşması gerekiyor. Bütün bu buluşmaların ortak noktada büyümesi ve güzelleşmesi gerekiyor."

Selçuk Yöntem, aktörün her boyuttaki insanı ele alıp, öğütüp, yoğurup onu aktarmaya çalıştığı için zor olduğunu ifade ederek, "Tiyatro, bütün plastik sanat dallarını bünyesinde yoğuran bir sanat dalı yani tiyatroda resim, müzik, heykel, sinema var. Şarkı var. Yaşamın tam bir kesiti, parçası ve malzeme insanın her türlü mesleği olduğu için çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Film gösterimleri, atölye ve söyleşilerin gerçekleştirildiği festival, 18 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Anadolu Ajansı Selçuk Yöntem İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title