Haberler

4. Boğaziçi Zirvesi Gala Yemeği

Ekonomi Bakanı Çağlayan: "IMF, OECD ve çeşitli kuruluşlar tarafından bu yıl da büyüme tahminlerinin yeniden aşağı yönlü revize edildiği bir ortamda bizim büyümemiz belki de Orta Vadeli Program he...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, IMF, OECD ve çeşitli kuruluşlar tarafından bu yıl da büyüme tahminlerinin yeniden aşağı yönlü revize edildiği bir ortamda Türkiye'nin büyümesinin belki de Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde olabileceğini söyledi.

Çağlayan, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Sürdürülebilir Küresel Rekabette Ortadoğu ve Kuzey Afrika" başlığıyla düzenlenen 4. Boğaziçi Zirvesi'nin gala yemeğine katıldı.

Çağlayan yemeğe katılan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani ile gün içerisinde Türkiye-Katar arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında önemli görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, ocak ayı gibi Katar'a bir ziyaret gerçekleştireceklerini, iki ülke arasında birçok alanda teknik işbirliğinin de yapılabileceğini söyledi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölgesi'nin Türkiye için çok şey ifade ettiğini dile getiren Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"MENA Bölgesi bizim için tarihi dostluk ifade ediyor. Ortak tarihe ortak bir anlayışa sahip olmamızı ifade ediyor. Ekonomide ve ticarette birlik ve beraberliği ihtiva ediyor. Türkiye özellikle hükümetlerimiz döneminde başlayan Ortadoğu ve Kuzey Afrika stratejisi çerçevesinde, bu bölgeye olan ilgi ve alakasını her gün daha fazla artırıyor.

Hatta öyle bir noktaya geldik ki, dünyanın birçok büyük ülkesi bilhassa Ortadoğu'da iş yapmanın yolunun Türk firmalarla iş yapmaktan geçtiğini ifade ediyor."

Bakan Çağlayan, bugün resmi açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 29. Bakanlar Toplantısı'nın, İslam ülkeleri arasındaki ekonomik iş birliği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, toplantıda yaptığı konuşmaya ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

İSEDAK 29. Bakanlar Toplantısı'ndaki konuşmasında, İİT ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması gerektiğinden söz ettiğini ve bu konuşmasından çok olumlu tepkiler aldığını anlatan Çağlayan, birçok kişinin kafasındaki düşünceleri harekete geçirmiş olabileceğini belirtti.

Çağlayan, İİT ülkeleri arasındaki ticaret hacimlerinin "içler acısı" olduğu yorumunda bulunarak, İSEDAK toplantısında paylaştığı ticaret rakamlarını katılımcılara aktardı.

Bu bölgelerdeki birlik ve beraberliğin eskisinden daha önemli olduğuna vurgu yapan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Küresel kriz başladığı zaman Türkiye düşmanları ve bilhassa hükümete muhalefet etmek adına bazı çevreler, 'Türkiye yönünü batıdan doğuya çevirdi, Türkiye eksenini kaydırdı' gibi garip ifadeler içine girdiler. Fukaralar haberdar değildi, kayan kendi eksenleriydi. Çünkü dünyanın ekseni kaydı. 2008 kapitalizmin tarihinin ve tarifinin değiştiği ve yeniden şekilleneceği bir dönemi başlattı."

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın her tarafıyla siyaset yapan, siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştiren bir ülke olduğunu belirterek, ülkenin son derece önemli bir merkezde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin lokasyonunun, jeopolitik konumunun, başka ülkelere uçuş kolaylığının, nüfusunun avantajlarından bahseden Çağlayan, 1923-2003 yılları arasında 14,6 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alan Türkiye'nin, son 10 yılda 2003 yılından 2012 yılının sonuna kadar 131 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Çağlayan, Türkiye'deki yatırım avantajları hakkında da katılımcıları bilgilendirerek, THY'nın uçuş lokasyonları ve direkt uçuş noktaları ile ilgili de bilgiler verdi.

"Dünyada Türk malının girmediği ülke kalmadı"

Türk ekonomisinin 17 çeyrektir kesintisiz büyüdüğüne işaret eden Çağlayan, "IMF, OECD ve çeşitli kuruluşlar tarafından bu yıl da büyüme tahminlerinin yeniden aşağı yönlü revize edildiği bir ortamda bizim büyümemiz belki de Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde olabilir. Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisi, bilhassa ihracatın net katkısıyla bir başarı elde etti" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan katılımcılara, dünyada Türk malının girmediği ülke ve Gümrük Bölgesi'nin kalmadığı bilgisini vererek, şu detayları paylaştı:

"Birkaç ay öncesine kadar her konuşmamda, dünyanın 241 Gümrük Bölgesi'ne mal ihracatı yaptığını söylerken bir üzüntümü de hep paylaşırdım. 'Dünyada ihracat yapmadığımız sadece Mikronezya ve Nauro kaldı' demiştim. Nihayet muradımıza erdik. Bundan 1 hafta önce Kayseri'de bir kadın girişimcimiz Mikronezya'ya ihracatını yaptı ve aradık tebrik ettik. Dün bir kardeşimiz de beni mutlu edecek bir haberinin olduğunu söyledi. Kale Radyatör'den bir kardeşimiz Nauro'ya ihracatı yaptıklarını söyledi, bu sürprizi bu akşama sakladık. Şükürler olsun bugün itibariyle Türk ürünlerinin dünyada girmediği hiçbir Gümrük Bölgesi kalmadı."

Yemeğe, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz ile konuk ülkelerden çok sayıda üst düzey temsilci katıldı.

Yemeğin ardından Bakan Çağlayan katılımcılarla birlikte aile fotoğrafı çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuzey Afrika Çağlayan İstanbul Katar Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title