Haberler

39. Basamak Filmi

Kanada'dan İngiltere'ye tatilini geçirmek üzere gelen çiftçi Richard Hannay (Robert Donat), gece eğlenmek üzere gittiği müzikholde kendisine sorulan her soruyu doğru olarak cevaplandırabilen 'Bay Hafıza' (Wylie Watson) lakaplı şovmenin programını izlerken salonda silah atılması ile bir kargaşa çıkar. Bu kargaşadan uzaklaşmak için kendini dışarı atan Hannay tedirgin ve tuhaf davranışları olan bir kadınla (Lucie Mannheim) karşılaşır. Korkmuş gibi görünen kadın ısrarla Hannay'in evine gelmek ister. Evde ona kendisinin İngiltere adına çalışan bir casus olduğunu ve birtakım yabancı ajanların onu öldürmek üzere peşine düşmüş olduklarını söyler. Sokakta bekleyen iki şüpheli adamı da göstermesine rağmen Hannay önce kadına inanmaz ve onun deli olduğunu sanır. Ancak ertesi sabah kadın sırtına saplanmış bir bıçakla odasına doğru sürünürek gelip, ölmeden önce de '39 basamak' gibi birşeyler mırıldanınca ona inanmaya başlar. Dışarıda bekleyen adamlara farkettirmeden binadan kaçarak, kadının elinden aldığı haritada işaretlenmiş İskoçya kasabasına gitmek üzere trene biner.

Trende göz attığı gazeteden polis tarafından cinayetin zanlısı olarak arandığını öğrenir. Artık bir kaçak durumuna da düşmüştür. Hem kendisini temize çıkartmak hem de '39 Basmak' ın sırrını çözmek için trende tanıştığı Pamela'dan (Madeleine Carroll) yardım ister. Başlangıçta Hannay'in bir suçlu olduğuna inanmış olan kadın sürekli olarak ona güçlük çıkarır. in hatırı sayılır bir bölümünde de birbirerine kelepçeli olarak bağlı kalan ikili bir yandan peşlerindeki polisi atlatmaya çalışırken bir yandan da serçe parmağı olmayan örgüt şefini bulmaya ve olayın sırrını çözmeye çalışırlar.

Kahramanlarımız stratejik bir askeri belgenin ülke dışına çıkartılmak üzere olduğunu öğrenmişlerdir, ancak Scotland Yard görevlilerini bu konuda ikna edemezler, zira hükümet arşivlerinde böyle bir belge eksik değildir. Sonunda polisten kaçarken sığındıkları London Palladium'daki gösteride tekrar 'Bay Hafıza' sahne alınca Hannay birdenbire her şeyi çözer, aniden oturduğu koltuğundan ayağa fırlayarak sahnedeki şovmene '39 Basamak nedir' sorusunu yöneltir, kendisine yöneltilen her soruyu doğru yanıtlamaya şartlanmış olan şovmen, bunun bir casusluk örgütünün kod adı olduğunu söyleyiverince localardan birinde oturan parmaksız örgüt şefi onu vurur ve sahneye atlayıp tam kaçacakken tiyatroda tertibat almış olan polislerce yakalanır, böylece Hannay'in hem suçsuzluğu hem de kuşkularının doğruluğu kanıtlanmış olur. Bu önemli belge casuslar tarafından Bay Hafıza'ya kelime kelime ezberletilmiştir. Bir turne ile yurt dışına gidecek olan şovmen orada belgeleri ilgililere aktaracak, bakanlıkta herhangi bir belge eksilmediği için de İngiltere olaydan kuşkulanmıyacaktı.

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Senaryo: Charles Bennett

Oyuncular: Madeleine Carroll, Robert Donat

Filmin Türü: Gizem, Suç, Gerilim,

Orijinal Adı: The Thirty Nine Steps

Yapımcı Firma: 0

Yapım Yılı: 1986

Yapım Ülkesi: İngiltere

Orijinal Dili: İngilizce

Dağıtıcı Firma: 0

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mannheim Kanada Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title