Haberler

36. Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali

"Deve güreşlerinin Kırkpınar'ı" olarak nitelendirilen Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali'nin 36'ncısı Pamucak Güreş Sahası'nda yapıldı.

"Deve güreşlerinin Kırkpınar'ı" olarak nitelendirilen Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali'nin 36'ncısı Pamucak Güreş Sahası'nda yapıldı.

Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğince düzenlenen festivalde 136 deve mücadele etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, festivalin açılışında yaptığı konuşmasında, deve güreşlerinin bölgenin uzun yıllardır süren geleneği olduğunu belirtti.

TSK'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Dağ, harekatta katılan askerlere başarılar diledi.

Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı da devecilik kültürünü UNESCO'nun somut olmayan dünya mirasları arasına alınması için gayret ettiklerini, bu amaçla düzenledikleri Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyuma çok sayıda yabancı akademisyenin de katıldığını ifade etti.

Piknik yaparak güreşleri izlediler

Güreşleri izlemek için sahayı çevreleyen yamaçları günün erken saatlerinden itibaren dolduran vatandaşlar, güreşleri izlerken piknik yapmanın keyfini de yaşadı.

Festival alanına deve sucuğu, yöresel tarım ve el ürünlerinin satıldığı tezgahlar kuruldu. Satışa sunulan ürünler yoğun ilgi gördü.

Cazgır Halil Coşkun manileriyle izleyenleri coştururken davul ve zurna ile çalınan şarkı ve türküler de eğlenceyi perçinledi.

Develere ilginç isimler

Geleneksel olarak duayla başlayan festivalde, güreş öncesi sahipleri tarafından alanda dolaştırılarak müsabakaya hazırlanan develer, yapılan eşleşmeler sonrası birbirleriyle mücadele etti.

Festivalde, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden getirilen 136 deve güreştirildi.

"Urgancılar", develerin kıyasıya mücadele ederken birbirlerine zarar vermesini önlemeye çalıştı. Develerden birinin üstünlüğünü kabul ettirerek rakibini sahadan kaçmaya zorladığı anlarda deve güreşi tutkunları büyük heyecan yaşadı.

Develere verilen "Kara Elmas", "Alparslan 1071", "Eşkıya", "Çılgın Akın", "Kara Şövalye", "Tsunami Zabullu", "One Minute", "Meteor", "Fetih 1453" isimleri dikkati çekti.

-Yabancı akademisyenler de izledi

Bu yıl ikincisi düzenlenen Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumuna katılan Kırgızistan, Kazakistan, Hollanda, Cezayir, Sudan, Avusturya ve Bangladeş'ten yaklaşık 25 akademisyen de güreşleri izledi.

Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Elmira Tölökova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun son gününün bu etkinlik için ayrıldığını, ülkesinde deve olmasına rağmen güreş yapılmadığını anlattı.

İlk kez deve güreşi izlediğini kaydeden Tölökova, "Bu güreş çok ilginçmiş. Kendi kuralları varmış. Biz de bu kuralları öğrenip ülkemizde bu güreşlerin olmasını istiyoruz. İlgi de çok fazla. Bu kadar katılım şaşırttı." diye konuştu.

Tölökova'nın eşi Sagın Ömüraliev de deve güreşleri geleneğini yaşattığı için Selçuk Belediyesine ve Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

Kazakistan El Farabi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaukhar Konuspayeva ise daha önce hiç güreşen develeri izlemediğini, etkinliğin çok keyifli olduğunu belirtti.

Konuspayeva, "Hayvanların nasıl savaştığını görmek güzel bir deneyim, farklı bir fırsat. Pek çok ülkede deve kültürü var. Devecilik kültürüne ilişkin bir bilgim var ama Türkiye'de çok eski ve köklü bir devecilik kültürü var. Bu da kültürü daha derin ve zengin yapıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kırkpınar Ak Parti Türkiye Efes Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title