Haberler

3568 Sayılı Yasada Yapılan Düzenlemeler

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası (Smmmo) Başkanı Yakup Simeklioğlu, Serbest Muhasebecilere Yönelik TBMM'ye Sunulan "3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" ile İlgili Değişiklik Öngören Yasa Taslağını Desteklediklerini Söyledi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası (SMMMO) Başkanı Yakup Simeklioğlu, serbest muhasebecilere yönelik TBMM'ye sunulan "3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" ile ilgili değişiklik öngören yasa taslağını desteklediklerini söyledi.

Ticaret liseleri ve iki yıllık meslek yüksek okulu mezunu serbest muhasebecilere de 'mali müşavir olma' hakkı tanıyacak kanun taslağıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yakup Simeklioğlu "Biz bölge odası olarak yapılacak bir sınavla serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunun açılmasını istiyor ve destekliyoruz. 15 maddeden oluşan bu taslağın geçici 11. maddesinde, bu yasal düzenlemeden önce serbest muhasebeci olanların açılacak sınavlara girmeleri ve başarılı olmaları halinde mali müşavir unvanına sahip olmalarının önü açılacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra serbest muhasebeciler 2 yıl içinde açılacak serbest mali müşavirlik sınavına, serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar da bu tarihten itibaren yine iki yıl içinde açılacak mali müşavirlik sınavlarına girmeye hak kazanacaklar. Bu sınavlarda başarılı olamayanlar ise serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilecekler ancak mali müşavir unvanını kullanamayacaklar" dedi.

Dünyada serbest muhasebeciliğin artık işlevini yitirdiğini belirten Simeklioğlu, yeni Ticaret Kanunu çıktığında ülkede serbest muhasebecilerin yapacağı bir şeyin kalmayacağını vurgulayan Simeklioğlu, şöyle konuştu:

"Bu düzenleme, serbest muhasebeciliğe artık ülkemizde de son veriyor. Özellikle geçici 11. madde takdir ettiğimiz bir düzenleme. Bu maddeyle serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere denetim yetkisi, bilirkişi olma ve mali tabloların analizi hakkı tanınıyor. Ayrıca madde Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na da uyum sağlamamıza kolaylık sağlayacak. Her isteyen muhasebeci olamayacak. Muhasebeciler kalifiye olmak zorunda kalacak bu da ehil kişilerin yetişmesi ve kalitenin yükselmesine vesile olacak. Odamıza kayıtlı Van, Ağrı ve Hakkari'den halen 208 dolayında serbest muhasebecimiz var ve bunların çoğunluğu yüksek tahsilli. Yine de değişiklik öngören tasarının tüm maddelerini desteklediğimiz söylenemez. Eleştirdiğimiz noktalar da söz konusu" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı'nca başlatılan çalışmayla, mevcut yasaya göre mali müşavir olma hakkı bulunmayan 2 yıllık meslek yüksek okulu ya da ticaret lisesi mezunu serbest muhasebecilere de mali müşavirliğe geçme hakkı tanınıyor. Serbest muhasebecilere sınavla mali müşavir olma hakkı verilmesine ilişkin düzenlemenin, meclis gündemine getirilen kanun tasarısı ile yasalaşması planlanıyor.

(FG-MET-Y) 27.02.2008 18:41 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title