Haberler

34. İl Müftüleri İstişare Toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım, "Unutmayalım camilerimiz herkesindir.

Başbakan Binali Yıldırım, "Unutmayalım camilerimiz herkesindir. Camilerimiz sosyal hayatımızın merkezidir, kalbidir. Ayrıştırıcı dilden, yanlış imalardan bu nedenle uzak olmalıyız. Diyanet orta yolu temsil ediyor. Onun için her işimiz ve her söylemimizde itidali gözden uzak etmeyelim." dedi.

Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen "34. İl Müftüleri İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, mümkün mertebe esas olanın günah işlememeye gayret etmek olduğunu belirtti.

"Kul hata üzerindedir" diyen Yıldırım, az hata, çok doğru yapmanın esas olduğunu söyledi.

Her tövbenin yeni bir kapının, yeni bir geleceğin başlangıcı olduğunu dile getiren Yıldırım, "Mimberde, mihrapta, kürsüde ilmin izzetini doğru temsil etmeliyiz. Vaaza çıktığınızda, kürsüye çıktığınızda insanlar 'Keşke bitmese' diyebilmelidir." diye konuştu.

Nefret ettirmeyen, müjdeleyen, gönüller kazanan bir dile, üsluba bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyleyen Yıldırım, hakikatin dilinin geleneğe uygun bir üslupla insanlara ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Gönüllere giden yolun bulunmasının önemine işaret eden Yıldırım, "Çocuklarımıza kardeşçe yaşamanın, kardeşçe paylaşmanın, adaletle üretmenin yolunu aşılamalıyız. Gençlerimize, evlatlarımıza hem bu dünyalarını hem de öbür dünyalarını kurtaracak yolu mutlaka göstermeliyiz." dedi.

Din görevlilerinin sürekli hayatın içinde olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Halk içinde halkla birlikte olmalısınız." ifadesini kullandı.

"Dine hizmet insana hizmet demektir"

Din görevlisinin bulunduğu semtte en uç noktalara nüfuz etmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Genç, yaşlı demeden cemaatiyle, cemaatinin her ferdine ismiyle hitap edecek bir tanışıklık içinde olmanız gerekiyor. Mahalledeki itilaflardan, hastalardan, ihtiyaç sahiplerinden, bakıma muhtaç olanlardan en önce sizin haberiniz olmalı. Toplumsal dayanışmamızı bu şekilde daha güçlü hale getireceğiz. Dine hizmet insana hizmet demektir. Türkiye'nin her köşesinde teşkilatı ve görevlisi olan bu güzide kuruluşumuz Diyanetin, bütün birimleriyle gençlerimizi zehirleyen madde bağımlılığı, uyuşturucudan, şiddet yanlısı, ırkçı her türlü tehlikeye karşı bilgilendirme, uyarma görevini yerine getirmelisiniz."

Özellikle sosyal medya üzerinden yaygınlaşan nefret dilinden gençlerin uzak tutulması gerektiğini aktaran Yıldırım, sosyal medyanın sorumsuz, hukuksuz bir alan olmadığını onun için bu alanda yapılacak her yanlışın cezai bir sonuç doğuracağını dile getirdi.

Bu konuda özellikle din adamlarının büyük katkıları olacağına inandığını ifade eden Yıldırım, müftülerin, din görevlilerinin herkese hitap eden bir dil kullanmasının önemine dikkati çekti.

Yıldırım, "Unutmayalım camilerimiz herkesindir. Camilerimiz sosyal hayatımızın merkezidir, kalbidir. Ayrıştırıcı dilden, yanlış imalardan bu nedenle uzak olmalıyız. Diyanet orta yolu temsil ediyor. Onun için her işimiz ve her söylemimizde itidali gözden uzak etmeyelim. Büyük bir iftiharla öğrendim ki bugün, 66 bin camimiz, kadınlarımızın da ibadet edeceği şekilde teçhiz edilmiş. Bunu son derece önemli ve takdire şayan buluyorum." dedi.

"Büyük camilerde kütüphaneler oluşturulsun" önerisi

Büyük camilerde mutlaka kütüphaneler oluşturulmasını isteyen Yıldırım, sahih İslami metinlerin bulunduğu kütüphanelerin oluşturulması, camilerin çevresinin insanları cezbedecek şekilde yeşillendirilmesi ve park şeklinde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

AK Parti hükümetlerinin her zaman ayrımcılığın karşısında durduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Herkesin haklarını kullanabilmesi için 16 senedir büyük bir gayret içindeyiz. Vatandaşın devlete erişiminin önündeki engelleri bir bir kaldırdık, kaldırmaya devam ediyoruz. İnanç özgürlüğünün, fikir hürriyetinin sınırlarını genişletiyoruz. Dini özgürlüklerin ve taleplerin önündeki engelleri kaldırmak için tarihi adımlar attık. Yavrularımızın önündeki başörtü engelini kaldırdık, bu zulmü sona erdirdik. Üniversiteye girişteki kısıtlamaları, katsayı engellerini ortadan kaldırdık. Kamuda kılık, kıyafet bahanesiyle başörtülü kadınlarımızın çalışmasının önündeki engeli kaldırdık. Kur'an kurslarına gitmeyi kısıtlayan, yaz Kur'an kurslarına 12 yaş altı çocuklarımızın gitmesini yasaklayan düzenlemeleri tamamen kaldırdık. Çocuklarımızın doğru dini bilgiyi öğrenmesi için okullara Kur'an ve siyer dersleri koyduk. Cemevleriyle ilgili kısıtlamalar vardı, bu kısıtlamalara son verdik. Din dersi kitapları içerisine Alevilikle ilgili bölümler ekleyerek, Alevi kardeşlerimizin bu yöndeki taleplerini yerine getirdik."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Binali Yıldırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title