Haberler

33. Isedak Izleme Komitesi Toplantısı - Bakan Elvan (2)

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleri arasındaki ticareti 2025 yılı itibarıyla yüzde 25'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Sağlam ve kararlı çabalarla bu süre içinde hedefe ulaşabileceğimizden, hatta daha da ötesine geçebileceğimizden eminim.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleri arasındaki ticareti 2025 yılı itibarıyla yüzde 25'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Sağlam ve kararlı çabalarla bu süre içinde hedefe ulaşabileceğimizden, hatta daha da ötesine geçebileceğimizden eminim. Bu amaçla hem ulusal hem bölgesel düzeyde eş zamanlı adımlar atmamız şart." dedi.

İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 33. İzleme Komitesi Toplantısı başladı.

Sheraton Oteli'ndeki toplantının açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Elvan, İzleme Komitesinin, İSEDAK toplantısının gündemini belirleyerek ve iş birliği alanlarıyla ilgili önemli tavsiyelerde bulunarak Komite kararlarının uygulanmasındaki zorlukların aşılması bakımından önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi.

Elvan, İİT'nin önceki On Yıllık Eylem Planı çerçevesinde önemli hedeflerin aşıldığını ve üye ülkeler arasındaki ticaretin yüzde 21,4'e ulaştığını anlatırken, bu başarıda petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların da etkili olduğunu dile getirdi.

"Üstesinden gelmemiz gereken pek çok zorluk var"

Yeni hedefin 2025 yılı itibarıyla üye ülkeler arasındaki ticareti yüzde 25'e çıkarmak olduğunun altını çizen Elvan, şöyle devam etti:

"Sağlam ve kararlı çabalarla bu süre içinde hedefe ulaşabileceğimizden, hatta daha da ötesine geçebileceğimizden eminim. Bu amaçla hem ulusal hem bölgesel düzeyde eş zamanlı adımlar atmamız şart. Önümüzde üstesinden gelmemiz gereken pek çok zorluk var. Bazı üye ülkelerin diğer üye ülkelerle olan ticareti nispeten düşük seviyede. Bu nedenle tüm üye ülkelerimizin, özellikle de İİT ülkeleri arasındaki ticaret açısından düşük değerlere sahip ülkelerin, diğer kardeş Müslüman ülkelerle ticari ilişkilerini artıracak ulusal stratejiler ve programlar geliştirmeleri gerekmektedir."

Elvan, üye ülkelerin küresel ticaretteki payının son yıllarda düştüğünü, bunun bir ön ikaz olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Dünya ortalamasından fazla büyümeliyiz"

Petrol fiyatlarındaki düşüşün, sınırlı sayıdaki malların ihracatına bağımlılığı azaltmaya yönelik ekonomik reformların acilen hayata geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade eden Elvan, "İİT üyesi ülkeler olarak, kısa vadede yüksek teknoloji ürünleri üretip ihraç edemeyecek olsak dahi, bu yöndeki çabalarımızı sürdürmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu. Elvan, bu ülkelerin en azından ham maddeleri kendi ülkelerinde işleyip yine ülke içinde kullanılmak üzere gerekli ekipmanı üretebileceklerini söyledi.

Projeksiyonlara göre küresel düzeyde ekonomik faaliyetlerin bu yıl ve gelecek yıl ivme kazanacağına işaret eden Elvan, "İslam ülkeleri olarak, dünya ortalamasından önemli ölçüde daha fazla büyümeye, ekonomik ve sosyal refahımız açısından aradaki büyük boşluğu kapatabilmek için istikrarlı bir biçimde küresel büyüme oranlarının üstünde kalmaya gayret etmeliyiz." diye konuştu.

"Tercihli ticaret kapsamında gerçekleştirdiğimiz tek bir ürün ticareti dahi yok"

Çalışma gruplarının, İSEDAK Stratejisi çerçevesinde, 2013 yılından bu yana 6 iş birliği alanında 9 toplantı raundunu başarıyla gerçekleştirdiğini anlatan Elvan, söz konusu toplantıların deneyim ve iyi uygulama örneklerinin üye ülkeler arasında paylaşımına olanak sağlayan önemli platformlar olduğunu belirtti.

Elvan, toplantılarda ortaya konulan politika tavsiyelerinin, üye ülkelerde somut adımlar atılmasına yönelik bir zemin oluşturacağına inandığını dile getiren Elvan, şunları söyledi:

"Bu toplantılarda uzmanlarımızın meslektaşlarıyla üst düzey teknik görüşmeler gerçekleştirmelerinden ve Müslüman dostu turizm sektörlerini geliştirmek isteyen üye ülkeler için bir uygulama aracı ve yol haritası niteliğindeki İSEDAK Müslüman Dostu Turizm Rehberi gibi önemli belgeleri hazırlamalarından büyük memnuniyet duymaktayız."

Elvan, üye ülkeler arasındaki tercihli ticaret sisteminin, İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olduğuna dikkati çekerek, sistemin işler hale getirilmesi için gereken üye ülke sayısına ulaşıldığını bildirdi.

İmtiyaz listelerinin henüz tamamlanmadığını belirten Elvan, sistemin tam olarak uygulanabilmesi için üye devletlerin listelerini güncellemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Çok taraflı tercihli sistemin yürürlüğe konulmasında geç kalındığına işaret eden Elvan, şu ifadeleri kullandı:

"Ticaret müzakerelerimizi 1980'li yılların ortalarında, henüz Dünya Ticaret Örgütü bile kurulmamışken başlatmıştık. Şu an 2017 yılındayız ve hala kendi aramızda tercihli ticaret kapsamında gerçekleştirdiğimiz tek bir ürün ticareti dahi olmadı. Anlaşmalar yeterli sayıda üye ülke tarafından onaylanmış olmasına rağmen, gerekli teknik çalışmalar henüz tamamlanabilmiş değil. Süreci hızlandırmak zorundayız. Ticaretimizi geliştirmeye yönelik yeni mekanizmalar ve yollar üzerinde de düşünmeliyiz."

Elvan, firmalar arasındaki olası anlaşmazlıkları çözebilecek etkili tahkim mekanizmalarının oluşturulmasının ticaret hacmine katkıda bulunacağını dile getirerek, fiziksel ulaştırma altyapısının da ekonomik büyüme ve ticari ilişkilerin gelişmesi üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilerinin bulunduğunu söyledi.

"Kardeşlerimizin acılarını hissediyoruz"

İslam dünyasının çeşitli sebeplerden dolayı zor dönemlerden geçtiğini kaydeden Elvan, şunları kaydetti:

"Kardeşlerimizin sadece İslam dünyasında değil, dünyanın her yerinde yaşamakta oldukları acıları ve sorunları hepimiz hissediyoruz. Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuşlardır: 'Birbirine merhametleri, sevgileri ve şefkatleri hususunda müminlerin misali tek bir bedenin hali gibidir ki o bedenin bir uzvu hasta olursa diğer azaları da ateş ve uykusuzlukla o uzva iştirak eder'. Peygamberimiz tüm canlılara nasıl şefkat ve merhametle yaklaşmak gerektiğini de pek çok örnekle göstermiştir. Farklı coğrafyalara dağılmış olsak da aslında hepimiz aynı ailenin birer parçasıyız. Karşılaştığımız sorunların ve aksaklıkların üstesinden gelebilmemiz için iş birliği ve uyum esastır ve başarımız için anahtar kelime birliktir. Zorlukları ancak birlik içinde ve etkin iş birliği ile aşabiliriz. Bu husus tüm üye ülkeler ve İİT'nin tüm kurumları için geçerlidir."

Türkiye dahil 10 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Sheraton Otel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title