Haberler

30. İstanbul Film Festivali Başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen ve otuz yıl boyunca, her yıl sinemaseverlerin heyecanla beklediği İstanbul Film Festivali,

1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen sürprizlerle dolu bir Açılış Töreni'yle başladı. Törende geçmişten günümüze Türk sinemasına emek vermiş seçkin simalar sahne alarak festivalin otuzuncu yılını kutladılar.

Festivalin 30 yılına dair renkli hikâyelerin paylaşıldığı ve eski festival görüntülerinden sokak röportajlarına, şimdiye dek ödül alan yönetmenlerden kuruluş yıllarına özel kliplerin yayımlandığı Açılış Töreni'nde, Türkiye sinemasının yıldız isimleri sahne aldı. Mehmet Ali Alabora'nın takdimiyle gerçekleştirilen Açılış Töreni, CNN TÜRK ekranlarından canlı olarak yayımlandı.

Törende festivalin otuz yıllık hikâyesini, Türkan Şoray ve İzzet Günay'dan Hale Soygazi, Semih Kaplanoğlu ve Yeşim Ustaoğlu'na, Saadet Işıl Aksoy ve Mert Fırat'tan Serra Yılmaz'a, Mehmet Günsür'den Özgü Namal'a Türk sinemasının tanınmış yönetmen ve oyuncuları kendi anılarıyla anlattılar.

Sahnede geçmişten bugüne İstanbul Film Festivali'ni anlatanlar arasında, 1983 yılında Sinema Günleri'nde çalışmaya başlayan ve 17 yıl boyunca festival direktörlüğünü üstlenen Hülya Uçansu, İstanbul Film Festivali'nin "fikir babalığını" üstlenen ve 13 yıl festivalin sanat yönetmenliğini üstlenen sinema yazarı Vecdi Sayar ve festivalin ikinci yılından bu yana danışma kurulunda bulunan sinema yazarı Atilla Dorsay da yer aldı.

30. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde Beyoğlu'ndaki sinemalar ile festivale

28 yıl boyunca ev sahipliği yapan ve 25 Ekim 2009 tarihinden bu yana kapalı olan Emek Sineması'yla ilgili özel bir video da yayınlandı. Yıllar boyunca Emek sinemasında çalışan, sinema emektarı Hikmet Dikmen de törende bir konuşma yaparak festival izleyicilerinin önemini vurguladı ve halen kapalı olan Emek Sineması'nın gelecek nesillerin de sanatla buluşacağı kamuya ait bir mekân olarak sinemaseverlerin hayatlarında var olmaya devam etmesi dileğinin altını çizdi.

30. İstanbul Film Festivali'nin açılış konuğu, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere, çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, usta yönetmen Belá Tarr oldu. "Sinemanın filozofu" olarak tanımlanan Macar yönetmen Belá Tarr'a İstanbul Film Festivali'nin "Sinema Onur Ödülü"nü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti. Belá Tarr'ın, Şubat ayında Berlin Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü kazanan son filmi Torino Atı da festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Belá Tarr, filmin 2 Nisan Cumartesi günü 16.00'da Atlas Sineması'nda gerçekleştirilecek gösterimine de katılarak izleyicilerle buluşacak. Tarr, 3 Nisan'da İKSV Salon'da saat 16.00'da bir sinema dersi de verecek.

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen "Sinema Onur Ödülleri" bu yıl Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli sanatçıya takdim edildi. 1975'te başladığı sinema kariyerinde kısa zamanda kamera ustalarından biri olarak öne çıkarak Türk Sineması'nın en büyük görüntü yönetmenlerinden biri olan, popüler Arzu Film güldürülerinden ilk filmlerini yapan yepyeni yönetmenlere kadar 100'ün üzerinde filme emek veren Ertunç Şenkay'a ödülünü kendisiyle yedi filmde birlikte çalışmış yönetmen Yavuz Özkan takdim etti.

Haldun Taner, Ulvi Uraz gibi büyük tiyatro ustalarının yanında geliştirdiği oyunculuğuyla Türkiye'nin ilk kabare tiyatrosu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer alan, 40 yıl boyunca 50'yi aşkın filmde unutulmaz kompozisyonlar çizen Metin Akpınar, ödülünü Demet Akbağ'dan aldı.

1959 yılında amatör bir tiyatro oyuncusu olarak başladığı kariyerine kurucuları arasında yer aldığı Devekuşu Kabare Tiyatrosu'yla devam eden, beyazperde ve televizyon ekranlarında toplam 64 oyunculuk, 28 yönetmenlik ve 8 senaryo denemesiyle milyonların kalbini fetheden Zeki Alasya'ya da ödülünü Demet Akbağ takdim etti.

1977 yılında Özgürlüğün Bedeli adlı film ile başladığı sinema hayatında Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe (1983), Gramofon Avrat (1987), Karartma Geceleri (1990), Gönderilmemiş Mektuplar (2002) ve Yüreğine Sor (2010) gibi filmleriyle, biçim ve içerik arayışının öncülerinden olan, festivalde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine de layık görülen, usta senarist ve yönetmen Yusuf Kurçenli'ye de Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Yusuf Kurçenli'ye ödülünü Gramofon Avrat ve Gönderilmemiş Mektuplar'da başrol oynayan Türkan Şoray takdim etti.

Festivalin Açılış Töreni boyunca büyük ekrandan sahneye çıkan sanatçılara eşlik eden VTR'ler, İKSV Stüdyo Yöneticisi Selçuk Metin tarafından hazırlandı. 30. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'ni salonda 2 bini aşkın seyirci izledi.

Festival, Açılış Töreni'nin ardından Fransız yönetmen Marc Fitoussi'nin, başrollerinde Fransız sinemasının yıldız oyuncusu Isabelle Huppert'in gerçek hayattaki kızı Lolita Chammah'yla birlikte oynadığı Copacabana adlı filmiyle başladı.

30. İstanbul Film Festivali; 17 Nisan tarihine kadar, Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Pera Müzesi sinemaları ile Nişantaşı CityLife (City's) ve Kadıköy'de Rexx sinemasında gösterilecek 230'un üzerinde filmin yanı sıra, festivaldeki temalarla bağlantılı ve konukların katılımıyla renklenecek ustalık sınıfı ve söyleşiler, paralel etkinlikler ve konserlerle 16 gün boyunca İstanbul'da tam bir festival havası estirecek.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title