Haberler

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 85. Yıldönümü, Başkent Ankara'da Coşkuyla Kutlanıyor. Abdullah Gül'ün 'Cumhurbaşkanı' Sıfatıyla İlk Kez Katıldığı Törende, Vatandaşlar Gül'e Yoğun Sevgi Gösterisinde Bulundu.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 85. yıldönümü, başkent Ankara'da coşkuyla kutlanıyor. Abdullah Gül'ün 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla ilk kez katıldığı törende, vatandaşlar Gül'e yoğun sevgi gösterisinde bulundu.

Sabah saatlerinde Anıtkabir'de başlayan törenler, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen resmi geçit töreniyle devam ediyor. Devletin zirvesinin bir araya geldiği törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Osman Aslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, bakanlar kurulunun yeni üyeleri, kuvvet komutanları,

Jandarma Genel Komutanı ile yabancı misyon şeflerinin yanı sıra çok sayıda üst düzey askeri yetkili ve vatandaşlar katıldı.

Ankaralılar'ın yoğun ilgi gösterdiği tören, sancak geçişinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Onur Taburu'nu denetlemesiyle başladı. Orgeneral Büyükanıt, atlı süvariler ve jandarma motorize ekiplerinin eşliğinde yaptığı denetimin ardından, vatandaşları da selamladı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün protokoldeki yerini almasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan biri bayan iki genç subay birer konuşma yaptı. Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Nejdet Sezginer de yaptığı konuşmada, 85 yıl önce olduğu gibi bugünde Türk askerinin vatanı ve milleti için canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini belirterek, "TSK, Atatürk ilke ve

devrimlerinin, cumhuriyetin temel niteliklerinin ışığında çağdaş uygarlık yolunda, geleneksek sağ duyusuyla, akıl ve ilmin yol göstericiliğini esas alarak, Türk ulusunun en güvenli ve yılmaz koruyucusu olmaya devam edecektir" dedi.

Büyük Türk ulusu ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, bugünde laik, demokratik ve sosyal bir hukuk bir devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, üniter ve ulus devlet yapısına ve Yüce Türk Ulusu'na yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığında olduğunu vurgulayan Tümgeneral Sezginer, şunları kaydetti:

"TSK, geçmişte olduğu gibi bugün de aynı inanç, heyecan ve sarsılmaz bir disiplin içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşamasının teminatı olmaya devam edecektir. Bu kararlı tutumun dayanağı, TSK'nın Atatürkçü Düşünce Sistemini yaşam tarzı haline getirmiş tutumu, üstün vatan ve ulus sevgisi, ulusunun her zaman kendisine duyduğu sevgi ve güven, zaman tanımaz istek ve görev bilinci ve askerlik mesleğinin temel değerlerine olan bağlılığı ve sarsılmaz disiplinidir."

Geçit töreni, Hava, Kara, Deniz ve Özel Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarından oluşan TSK Paraşüt Timi'nin 3 bin metreden yaptığı atlayışlarla başladı. Paraşütçüler, atlayışlarında Türk bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. TSK Armoni Mızıkası ve Hava, Kara, Deniz ve Jandarma bando takımlarından oluşan Karma Bandonun yerini almasının ardından, birliklerin geçişi başladı. Törende, sırasıyla, Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile kuvvet komutanlıkları ve

Jandarma Genel Komutanlığı'nın oluşturduğu TSK Onur Taburu, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburları, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yar aldığı 'Tarihi Bölük', Barış Gücü için eğitilen askerler, Atlı Tören Kıtası, Genelkurmay Mehteran Bölüğü, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Operasyon ve Arama Kurtarma Taburu, Topçu Taburu ile Tank Taburu

Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğü geçiş yaptı. Geçiş töreni esnasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaparken, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait helikopterler de Hipodrom üzerinde uçtu. Tören, 7 süpersonik uçaktan oluşan Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi 'Türk Yıldızları'nın gösterisiyle sona erdi. Türk Yıldızları'nın nefes kesen gösterisi protokol ve vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla 30 Ağustos törenlerine ilk kez katılan Abdullah Gül'e vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Hipodrom'a gelmek üzere Çankaya Köşkü'nden çıkan Gül'e yol güzergahı boyunca vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Aynı sevgi, hipodromda da devam etti. Gül'ün protokoldeki yerini alması sırasında tribünlerde bulunan bazı vatandaşlar ayağa kalkarak, Gül'ü coşkulu biçimde alkışladı. Orgeneral Büyükanıt, tören alanına gelişinde Cumhurbaşkanı Gül'ü askeri törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül

ile Orgeneral Büyükanıt, geçit töreni sırasında ayaküstü sohbet etti. Törende, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Büyükanıt'ın da uzun süre sohbet etmeleri dikkat çekti.

Törende yapılan konuşmalarda, GATA'daki mezuniyet töreninde kullanılan 'Sayın Cumhurbaşkanı' ifadesi yerine 'Sayın Cumhurbaşkanım' ifadesi kullanıldı.

(TAN-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title