Haberler

3. Köprü ile Bölgeye Taşınma Talebi Yüzde 54 Arttı

İstanbul'da son 1 yılda üçüncü köprü civarına taşınma talebi yüzde 54 artış gösterirken, bu bölgede en çok Arnavutköy tercih edildi.

BELGİN YAKIŞAN MUTLU - İstanbul'da son 1 yılda üçüncü köprü civarına taşınma talebi yüzde 54 artış gösterirken, bu bölgede en çok Arnavutköy tercih edildi.

AA muhabirinin, online hizmet sektöründe faaliyet gösteren Armut'un, evden eve nakliye alanında özelleşmiş girişimi Rahat Taşın tarafından 151 bin 79 taşınma talebinin incelenmesi ile hazırlanan "Türkiye Taşınma Dosyası" raporundan derlediği bilgilere göre, taşınma hareketliliğini etkileyen faktörler arasında mevsimler başı çekti.

Kış aylarının başladığı yılın son çeyreğinde 28 bin 15 olan taşınma talebi, hava koşullarının sertleştiği ilk çeyrekte 27 bin 830'a düştü. Bahar aylarının gelmesi ile taşınma hareketliliğinde canlanma gözlenirken, 2. çeyrekte taşınma talepleri 43 bin 691'a yükseldi.

Taşınma talepleri, yaz döneminde ise okulların kapanması ve memur tayinlerinin etkisiyle 3. çeyrekte 51 bin 543'e çıktı.

Böylece taşınma hareketliliğinde, kış ayları "en durgun", yaz ayları ise "en canlı" dönem olarak öne çıktı.

Taşınma faaliyetlerinin 3'te 1'i İstanbul'da

Türkiye genelinde gerçekleşen tüm taşınma taleplerine bakıldığında toplam faaliyetlerin yaklaşık üçte birinin İstanbul'da gerçekleştiği görüldü.

Taşınma faaliyetlerinin yüzde 35'inin gerçekleştiği İstanbul'u, yüzde 15'le Ankara, yüzde 8'le İzmir takip etti. Böylece söz konusu 3 il; ülke genelindeki taşınma hacminin yüzde 58'ini oluşturdu.

Bu 3 il arasında, ev büyüklüğüne göre şehir içi taşınma maliyetleri incelenerek ulaşılan ortalama fiyatlara bakıldığında, taşınma ücretlerinin en ucuz Ankara'da olduğu gözlendi. Öte yandan İstanbul ise hem şehir büyüklüğü hem de köprü geçme maliyeti nedeniyle Türkiye'de en pahalı taşınma fiyatına sahip il oldu.

İstanbul'da "1+1" ev için 779 TL olan ortalama taşınma maliyeti, İzmir'de 673 TL, Ankara'da ise 620 TL düzeyinde bulunuyor. Söz konusu maliyet "2+1" ev için İstanbul, İzmir ve Ankara'da sırasıyla bin 70 TL, 921 TL ve 846 TL olarak belirlendi. Ortalama taşınma maliyetleri "3+1" ev için ise İstanbul'da bin 445 TL, İzmir'de bin 109 TL ve Ankara'da 983 TL seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde taşınma fiyatlarının en uygun olduğu aylar aralık, şubat ve mart şeklinde sıralandı. Raporda, en çok taşınmanın cumartesi günü ve temmuz, haziran ve ağustos aylarında gerçekleştiğini ortaya koydu.

İstanbul en çok sahil şeridine göç verdi

İstanbul'dan yapılan şehirler arası

taşınmaların ağırlıklı olarak sahil

şeridine gerçekleştirildiği görüldü. Bu bölgede

taşınmaların en çok yapıldığı yer ise Bodrum oldu. İstanbulluların en çok tercih ettiği iller arasında yüzde 11'le İzmir, yüzde 10'la Ankara, yüzde 6'yla da Muğla ve Antalya yer aldı.

En çok İstanbul'a göç veren iller ise eğitim ve kurumsal iş fırsatları gibi nedenlerle yüzde 18'le Ankara, yüzde 10'la İzmir ve yüzde 7'yle de Kocaeli olarak öne çıktı. İstanbul'da, Ankaralılar en çok Küçükçekmece'ye taşınırken, İzmirliler Kadıköy'ü tercih etti.

İstanbul'da son 1 yılda üçüncü köprünün etrafındaki talepler yüzde 54 artış gösterdi. Bu bölgede en çok talep gören ilçe Arnavutköy olurken, bu ilçeyi Sultangazi, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy takip etti.

Öte yandan İstanbul'da taşınma hareketliliğinin en

yoğun yaşandığı ilçe ise kentsel dönüşüm kaynaklı nakliyat yoğunluğunun yaşandığı Kadıköy olarak belirlendi. Evi

kentsel dönüşüme giren ve geçici

ikamet arayan ev sahipleri, Beylikdüzü, Göktürk gibi büyük evler

bulunan yeni semtlere yöneldi.

Ankara'da Çankaya, İzmir'de Karşıyaka tercih edildi

Çankaya, yüzde 27'lik payla Ankara'da taşınma hareketliliğinin en

yoğun yaşandığı ilçe oldu. Bu ilçeyi, yüzde 18'le Etimesgut ve yüzde 15'le Yenimahalle takip etti.

Ankaralıların şehirlerarası taşınma tercihlerinde yüzde 16'yla İstanbul ve yüzde 9'la İzmir öne çıktı. Taşınma taleplerine göre Ankara'ya en çok göç veren il ise yüzde 29'la İstanbul olurken, taleplerin önemli bir kısmının devlet çalışanları tayinlerinden kaynaklandığı belirlendi.

İzmir'de taşınmak için en fazla tercih edilen ilçeler ise taşınma trafiğinden yüzde 15'lik pay alan Karşıyaka olurken, bu ilçeyi yüzde 11'le Bornova ve yüzde 11'le Buca izledi. İzmir'den taşınanların ilk tercihi ise yüzde 17'le yine İstanbul oldu. Öte yandan İzmir'e evini taşıyarak gelenlerin de büyük çoğunluğunu İstanbullular oluşturdu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Arnavutköy İstanbul İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title