Haberler

\\\\3\\\\ Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk Heykelinin Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş'ta yapımı tamamlanan 'İlhan Selçuk ve Cumhuriyet

Aydınlanmasını Yaratanlar' heykelinin açılış törenine katıldı.

*Törende konuşan Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemeleri eleştirdi.

*Kılıçdaroğlu:

"21. Yüzyılın Türkiye'sinde aydınların hapse atıldığı özel yetkili mahkemenin başkanı, 'Niye bu yazıyı yazdın' diye soruyor"

"Biz demokrasiyi özgürlüğü özledik. Biz Mustafa Kemal'i özledik. Türkiye'yi yarı açık cezaevine dönüştüren bir anlayış bu ülkeye yakışmıyor"

"Yollarda ömür törpüsü olan, ömrünü çürüten bir İstanbullu böyle bir İstanbul'da yaşamak ister mi? İstanbul'u dünyaya taşıyan bir lider lazım"

Timur TARLIĞ-İdris TİFTİKÇİ-İSTANBUL,(DHA)

Beşiktaş Belediyesi'nin girişimiyle heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar heykeli Etiler'de düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Oda TV davasında tutuklu yargılanırken tahliye edilen Müyesser Uğur Yıldız, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz ile partililer katıldı.

Törende konuşma yapan Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk'un aydın bir kişi olduğunu, aydınların inandıklarından ödün vermediklerini belirterek, 'O gerçek bir aydındı. Aydınların bir toplumda sorumluluğu vardır. Aydın, okur, dinler kültür ateşinde pişer ve olgunlaşır. Aydının bir diğer önemli sorumluluğu sorunlara eleştirel yaklaşmasıdır. Eleştiriye tahammül edenler ona saygı ile yaklaştı. Aydın olmak elinde meşale tutmak demektir. İlhan Selçuk bunu yaptı. Bu heykeli yapan sanatçı arkadaşımıza bedel ödettiler. Belediye başkanımızla beraber çalıştılar.İstanbul önemli bir kent. Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir kent. Bugünkü yönetimi İstanbul hak etmiyor. İstanbullunun yeniden düşünmesi lazım. Yollarda ömür törpüsü olan, ömrünü çürüten bir İstanbullu böyle bir İstanbul'da yaşamak ister mi' İstanbul'u dünyaya taşıyan bir lider lazım. Paris'e giden turist sayısına bakın İstanbul'a gelen turist sayısına bakın. İstanbullu daha özgür daha çağdaş kent istiyor" diye konuştu.

'SEN ÖNCE BU SORUYU KENDİNE SOR"

Özel yetkili mahkemeleri de eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 'Silivri toplama kampından söz ediyoruz. 21. Yüzyılın Türkiye'sinde aydınların hapse atıldığı özel yetkili mahkemenin başkanı, 'Niye bu yazıyı yazdın' diye soruyor, bu soruyu sormaya senin hakkın var mı? Önce kendine o soruyu sor. Yargıçlık koltuğunda oturan kişinin önce dünyayı, kültürü, aydınlanmayı, sanatın ve sanatçının ne olduğunu bilmesini lazım. Biz demokrasiyi özgürlüğü özledik. Biz Mustafa Kemal'i özledik. Türkiye'yi yarı açık cezaevine dönüştüren bir anlayış bu ülkeye yakışmıyor"

"BURADAN KARS'A VE KARSLILARA DA SELAM GÖNDERİYORUM"

Heykeltıraş Mehmet Aksoy eserin aydınlanma hareketine katkısı olanlara saygı olduğunu belirterek, 'Sabahlara kadar çalıştık ama bir buçuk senelik rüya gerçek oldu. Aslında İlhan Selçuk ve aydınlanma hareketinin bir heykelini yapmaya çalıştım. İlhan Selçuk kimdi, neydi, aydınlanma hareketinde yalnız mıydı, nasıl başladı' Bütün bu sorulara cevap aradım kendi kendime. İlhan Selçuk'un o baktığı pencereden bakmaya çalıştım ve şunları gördüm, Fransız devrimiyle başlayan ve en sonunda İmmanuel Kunt'ın devam ettirdiği aydınlanma hareketinin Tevfik Fikret'ten Atatürk'e kadar gelen bir çizgisi olduğunu gördüm. Bunları hep birlikte bir arada göstermeye çalıştım. Bu belki Türkiye'de ilk tespittir. Tarihin bir tespitidir. Bu bakımdan da mutlu oluyorum. Tevfik Fikret'in yanında Atatürk var. Atatürk'ün yanında İmmanuel Kunt var. Yanında Nazım Hikmet var. Turhan Selçuk, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat ve de Aziz Nesin, Muhsin Ertuğrul, Vasıf Öngören, Genco Erkal, Rutkay Aziz, Tarık Akan, bunun dışında Sabahattin Eyüpoğlu, Halikarnas Balıkçısı, Tonguç, Hasan Ali Yücel, Can Yücel var. Bu kişiler Türk Aydınlanma hareketinde özgürlükçü, kişilikli, onurlu ve özverili. Bu cumhuriyetin kuruluşunun temel taşları diyebiliriz. Her birinin hayat hikayesini okuduğumda tüylerim ürperdi. Böyle bir anıtın yapılması aslında bu insanlara bir saygıyı gösteriyor. Buradan Kars'a Karslılara da selam gönderiyorumö diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, İlhan Selçuk'un aydınlanmanın bilgesi olduğunu belirterek, 'Atatürk aydınlanmasının, laikliğin, bağımsızlığın, sosyal devletin var olmasının en saygın savunucularından biriydi. Bu nedenle ölümden sonra da yaşamasını sürdüren bir aydınlanma bilgesi olarak aramızda olmaktan ayrılmadığını düşünüyorum. Biz Cumhuriyet çalışanları olarak, ilhan ağabeyin bize bıraktığı görevi, onun ilkeleri ve çizdiği yol çerçevesinde sürdürmeye devam ediyoruz. Bugün burada ilhan Selçuk'a 'aydınlanmanın bilgesi' sıfatına ek olarak 'aydınlanmanın simgesi' sıfatının da eklendiğini düşünüyorum. Bunun için Beşiktaş Belediye Başkanımıza ve değerli uluslararası yontucumuza Cumhuriyet ailesi adına teşekkürlerimizi sunuyorumö dedi.

Konuşmaların ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Heykeltraş Mehmet Aksoy, Rutgay Aziz ve Tarık Akan, kurdela keserek İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar heykelini kullanıma açtı. Açılış töreninin ardından vatandaşlar heykelle hatıra fotoğrafı çektirebilmek için birbiriyle yarıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tevfik Fikret Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title