Haberler

3 Dilde Horon Teptiler

HÜKÜMETİN başlattığı Demokratik Açılım projesine destek olmak amacı ile Karadeniz'den gelen farklı alanlardaki 42 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin Doğu ve Güneydoğu gezisi sürüyor. Mardin'de verilen yemekte sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelen Karadenizli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türkçe, Kürtçe ve Arapça müzik eşliğinde halay çekerek horonlar tepti.

Doğu ve Güneydoğu gezisini sürdüren Karadeniz'li sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Van, Diyarbakır, Siirt ve Batman'dan sonra Mardin'e geldi. Mardin'de horon ve halaylarla karşılanan Karadeniz'li 42 STK temsilcisi onurunu Mardin Yay Grand otelinde yemek verildi. Mardin Artuklu Üniversitesinin müzik grubunun seslendirdiği Türkçe, Kürtçe ve Arapça canlı müzik eşliğinde halay çeken Karadeniz'li STK temsilcileri, gecenin ilerleyen saatlerinde berberlerinde getirdikleri kemençe ve gayda eşliğinde horon tepti. Gecede konuklara, Mardin yöresine ait çiğ köfte, acı mırra ve yöresel yemekler ikram edildi.

Gecede konuşan Mardin STK Platformu Sözcüsü Mustafa Aydın ise, bölgede yaşanan sıkıntılar hakkında Karadeniz'li sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine bilgi verdi. Aydın,"Biriken sorunlarımızdan dolayı sesimiz biraz kulakları tırmalıyorsa özür diliyoruz. 'Acılarınız acılarımızdır' demek için geldiniz. Bu kutlu ziyaretinizi tebrik ediyorum. Bunların daha anlamlı daha nitelikli daha derinlikli ve daha yoğun bir hale getirilmesini bu ilişkinin somut adımlarla güclendirilmesini buradaki dramın, trajedinin ulus devletinin kendi halkarına ne kadar yabancılaştıklarını somut örneğini burada gördükten sonra inanıyorum ki buradaki insanlarının duygularına orada tercüman olur. Yaşamış olduğumuz topraklarda hemen hemen hiçbir ev yoktur ki, bir çocuğu dağda bir çocuğu mezarda yada bir çocuğu hapishanede olmuş olmasın. Dile kolay 17 bin faili mechul cinayetin yaşandığı, 3 bin köyün talan edildiği, boşaltıldığı, 3 milyon nüfusun yer değiştirdiği, engele tabii tutulduğu, ormanların yakıldığı, insanların en doğal haklarının baskılarla terörize edildiği ve bu sorunlardan nemalanan güçlerin de sorunların çözmüne ipotek konulduğu bir dönemde siz kardeşlerimizi aramızda görmekten çok mutluluk duyuyoruz"dedi.

Karadeniz'den gelen STK'lar adına konuşan Rize STK Federasyonları başkanı Ahmet Yurtman ise, daha önce Van, Siirt, Batman, Diyarbakır'a gezi düzenlediklerini belirterek "Gezimizde doğunun en güzel misafirperverliklerini gördük. Gelirken ister istemez bazılarımızın önyargıları vardı. Şimdi bütün yargılarımızı yıkmış olduk. Döndükten sonra doğudaki bütün illerimize gitmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizler giderken bu sıcaklığıda peşimize getiriyoruz. Bu çok samimi duygular hemen öyle kaybolup gitmiyor"dedi.

Heyette bulunan Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder de, Türkiye'nin büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini, bu değişim ve dönüşüm sayesinde birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik olarak atılan nifak tohumlarının da kurumaya başladığını söyledi. Konuşmsında Kuran-ı Kerim'den ayetler okuyarak örnekler veren Belediye başkan Minder, Türk ve Kürtlükten öte kendilerini bir arada tutan İslam kardeşliğinin olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title