Haberler

ZONGULDAK - Maden sektöründe çalışanlara iş yeri hekimleri aracılığıyla psikososyal destek sağlanacak

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliğinin (AB) finans desteğiyle Zonguldak'ta hayata geçirilen proje ile maden sektöründe çalışanların psikososyal risklerinin değerlendirilmesi, önlenmesi ve koşullarının iyileştirilmesi amacıyla iş yeri hekimlerinin bu alandaki kapasitesi geliştirilecek.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliğinin (AB) finans desteğiyle Zonguldak'ta hayata geçirilen proje ile maden sektöründe çalışanların psikososyal risklerinin değerlendirilmesi, önlenmesi ve koşullarının iyileştirilmesi amacıyla iş yeri hekimlerinin bu alandaki kapasitesi geliştirilecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen, 400 çalışma arasından desteklenmeye değer görülen 37 proje arasında yer alan ve 18 ay sürecek "Maden Sektöründe Çalışanların Psikososyal Risklerinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesine Yönelik İşyeri Hekimlerinin Kapasitesini Geliştirme Projesi"nin saha çalışmaları Zonguldak'ta başladı.

Yaklaşık 300 iş yeri hekimine ulaşılması, 3 bine yakın maden işçisinden veri toplanması hedeflenen proje, madencilik sektöründe çalışanların sağlık ve güvenliğine etki eden psikososyal riskler üzerine Türkiye'de yapılacak en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor.

Araştırma sonuçlarına göre hazırlanacak eğitimlerle madencilik sektöründe hizmet veren iş yeri hekimlerinin psikososyal riskleri değerlendirme kapasitesinin geliştirilmesi sağlanarak, maden sektöründeki psikososyal risklere ilişkin çalışmaların ülkedeki tüm maden işletmelerine yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Projede ayrıca maden sektöründe yaşanan kazalara bağlı olarak sakatlanarak dezavantajlı hale gelen çalışanların deneyimlediği psikososyal riskler hakkında yaygın etki yaratmak amacıyla belgesel ve kitap hazırlanması planlanıyor.

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde bulunan özel bir şirkete ait maden ocağında başlayan projenin saha çalışmasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü Doç. Dr. İdil Işık, proje direktörü Dr. Şafak Öz Aktepe ve proje koordinatörü psikolog Esin Çetin Özbudak ve Zonguldak İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova, maden ocağında çalışan işçilerle görüşme yaptı.

"3 bine yakın maden işçisinden veri toplamak istiyoruz"

Doç. Dr. İdil Işık, gazetecilere, çalışmanın Zonguldak havzasındaki maden sektörüne dönük bir proje olduğunu söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sözleşme makamı olduğu projenin, 23 aylık değerlendirme sürecinden geçtiğini belirten Işık, şöyle konuştu:

"Hedef kitlemiz, ana hedefimiz maden işçileri fakat onlara ulaşabilmek için iş yeri hekimlerinin kapasitesini geliştirme projesi bu. 18 ay süreyle proje yürütülüyor. Bu süre zarfında maden sektöründe çalışan ama ilgili sektörlerde de aktif olan iş yeri hekimlerinin, 'Psikososyal risk nedir, maden sektörü işçilerinin karşılaştıkları psikolojik sağlık sorunları, bunları tetikleyen nedenler nelerdir?', bunları nasıl analiz edeceklerine dair bir yöntem geliştireceğiz. Bu yöntemi iş yeri hekimlerine öğreteceğiz."

Işık, psikososyal risk değerlendirme modeli ve ölçüm aracı olarak kullanıcı dostu bir "dijital aplikasyon" geliştireceklerini anlattı

Sektörde bu koşulların iyileştirilmesi için çözüm önerilerini de içerecek bir yönetmelik önerisini bakanlığa sunacaklarını bildiren Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buna eşlik edecek bir belgesel çalışması olacak. Bu belgeselde de maden sektöründe yaşanan kazalar neticesinde sakat kalan 2 veya 3 bireyle görüşmek istiyoruz. Kaza sonrası yaşananlar, yaşam kalitesi ve hayata tutunma süreçleri, bu konuda getirilebilecek desteklerin neler olabildiğine dair bir belgesel hazırlanacak. Hedefimiz 300'e yakın iş yeri hekimine erişmek, 3 bine yakın maden işçisinden veri toplamak istiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Zonguldak Türkiye Maden Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title