Haberler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Samsun Gazi Belediyesi AK Parti'li Engelli Meclis Üyesi Hikmet Yücebaş, "Engelli İnsanın Görevi, Kendi İradesine ve Yetkilerine Sahip Çıkmalıdır" Dedi.

Samsun Gazi Belediyesi AK Parti'li engelli Meclis üyesi Hikmet Yücebaş, "Engelli insanın görevi, kendi iradesine ve yetkilerine sahip çıkmalıdır" dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Hikmet Yücebaş, Türkiye'de engellilerin genel ve yerel yönetimlerde gereken ilgi ve sevgiyi yeni yeni görmeye başladığını söyledi. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Nolu Özürlüler Yasa Tasarısı özürlü vatandaşlar için milat olarak kabul edildiğini ifade eden Yücebaş, kanunla ayrımcılığın ortadan kaldırıldığını, yönetmeliklerle de çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına görevler verildiğini kaydetti.

İl Genel İdareleri Kanunu'nun iki maddesinde, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'nun 3. maddesinde Alt Kademe Belediyeleri Kanunu'nun 3. maddesinde özürlüye yardım etmenin il genel idarelerinin ve belediyelerin asli görevleri arasında yer aldığını hatırlatan Yücebaş, kanunlar kapsamında İl Özel İdareler ve belediyelerin kendilerine tevdi edilen sorumluluklarını öncelikle yenire getirmesi gerektiğini vurguladı.

Çağın devlet anlayışında özürlülerin kendi kendilerine yetmesi, belli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşması, meslek edinip, üretken hale gelmesi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurması, toplumsal hayata katılımlarının sağlanmasının devlete yüklenen anayasal bir görev olduğunu belirten Yücebaş, "İnsan bedensel ve ruhsal yapısıyla bir bütündür. Hiç kimse kendi rızasıyla engelli olmamıştır. Engelli insanın görevi, kendi iradesine ve yetkilerine sahip çıkmalıdır. Engelli olmayan insanların görevi ise engellileri anlamaya ve hayatın bir parçası olarak görmeye çalışması ve kendi imkanlarını onlara açabilecek bir bilinç düzeyine ulaşmasıdır. Çünkü toplum halinde yaşamasının ve insan olmanın bir bedeli bir sorumluluğudur. Kırsal bölgelerde gerekli donanımı olmadığı için birçok özürlü okula gidememektedir. Kırsal bölgelerde gerekli donanımı olmadığı için sokağa çıkamayan güneş yüzü görmeyen yüzlerce insanımız vardır" diye konuştu.

(MD-SA

03.12.2007 16:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title