Haberler

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi, organ yetmezliğinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu söyledi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Fatih Selvi, organ yetmezliğinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu söyledi.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Selvi, "Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda, halkımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir" dedi.

Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer aldığını hatırlatan Dr. selvu, "Organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır. 7-8 Kasım 2017 tarihlerinde 13.30-17.30 saatleri arasında, Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Yerleşkesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda müdürlüğümüzce "Organ Doku Bağışı Standı" kurulacaktır. Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine "Organ Bağışı" denir. Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir. Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. 2016 yılında ise, 2 bin 757 böbrek nakli, bin 106 karaciğer nakli, 58 kalp nakli, 16 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kulandı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Organ Bağışı Haftası Kırklareli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title