Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kırgızistan'da Kutlandı

BİŞKEK (AA) – Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94'üncü yıl dönümü, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) kutlandı.

KTMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen programda, şehitler için saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşların okunmasının ardından TRT'nin hazırladığı 19 Ekim Cumhuriyet belgeseli gösterildi.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, konuşmasında Türk milletinin verdiği milli mücadeleyi ve cumhuriyeti anlattı.

Balcı, zafere giden milli mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğindeki topyekün kahraman Türk milletinin ölümü göze aldığını tüm dünyaya gösterdiğinin altını çizdi.

Balcı, "Milli Mücadele 'Ya istiklal ya ölüm' değişiyle elde edilen zaferdir. Asla bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini, esarete razı olmayacağını, şehit kanıyla sulanmış vatanını kimseye vermeyeceği, bayrağını indirtmeyeceğini, ezanını susturtmayacağını, başını zalimlerin ve emperialistlerin önünde eğmeyeceğini en yüksek sesle dünyaya haykırışıdır." dedi.

Cumhuriyetin Türk milletine yüklediği sorumluluklara değinen Balcı şöyle konuştu:

"Bugün bizim kimseye ihtiyacımız yok. Bizim bize ihtiyacımız var. Ama bize ihtiyacı olan çok fazla toplum, millet ve devlet var. Bunun yanında Türk dünyasında ümidini bize bağlamış en az 300 milyon kardeşimiz ve bir buçuk milyarı aşkın İslam dünyası var. Üzerimizdeki sorumlulukları biliyoruz. Bunun için daha çok çalışmalıyız. Çok daha fazla güçlenerek ilimde, medeniyette, kültürde, sanatta, teknolojide dünya ile yarışmak gibi bir durumumuz var."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bişkek Temsilcisi Atınç Keskin ise, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da hain darbe girişimini yaşadığını hatırlatarak, "15 Temmuz'da ülkesine nifak sokmaya çalışan ve ülkesini satmaya çalışan mankurtlara izin verilmedi. Türk milletimiz 250 şehit verdi. İşte bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ekim 1923'te akan asil kanın bugünlere geldiğinin ispatıdır." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Türk ve Kırgız halk şarkıların söylendiği konserle program sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kırgızistan 29 Ekim Balcı Politika Güncel Haberler

title