Haberler

28 Şubat Davası

28 Şubat dönemine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçundan yargılandığı davaya,...

28 Şubat dönemine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçundan yargılandığı davaya, sanıkların esas hakkındaki savunmalarının alınması ile devam edildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve sanıklar, müştekiler ile tarafların avukatlarının katıldığı duruşmada savunmasını yapan emekli Tümgeneral Ayhan Cansevgisi, üzerine atılı suçu kabul etmediğini, 28 Şubat yargılamasının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türk ordusuna kurduğu bir kumpas olduğunu öne sürdü.

Batı Çalışma Grubunun (BÇG) kurulmasının görüşüldüğü ve Çevik Bir başkanlığında 7 Nisan 1997'de gerçekleştirilen toplantıya katıldığı yönündeki suçlamayı kabul etmeyen Cansevgisi, toplantıya katılanların isimlerinin yer aldığı tutanağın sonradan üretilerek FETÖ'den yargılanan firari Tamer Tatar tarafından savcılığa ulaştırıldığını savundu.

Genelkurmay'da 2 Temmuz 1997'de gerçekleştirilen özel toplantıya katıldığı iddiasını da kabul etmeyen Cansevgisi, bu iddianın herhangi bir dayanağının olmadığını, söz konusu toplantıya katılanlara ilişkin listenin üretme olduğunu, listede bulunan bazı kişilerin o dönem yurt dışında görevli bulunduğunu savundu. Cansevgisi, bu toplantının düzenlendiği tarihte 54. Hükümetin fiilen sona erdiğini, dolayısıyla hükümeti devirme suçunu işlemelerinin mümkün olmadığını öne sürdü.

"Bu soruşturmayı yürüten eski savcı Mustafa Bilgili ve diğer birçok görevlinin FETÖ mensubu oldukları iddiasıyla açığa alınması, bu soruşturmanın kurgu olduğunu gösteriyor." diyen Cansevgisi, beraatini talep etti.

"Yürütme üzerinde dayatma söz konusu değil"

Sanıklardan Emekli Orgeneral Orhan Yöney, 7 Nisan 1997'de düzenlenen toplantıyı hatırlayamadığını söyledi.

Toplantıda söylediği iddia edilen sözlerin kesinlikle kendisine ait olmadığını öne süren Yöney, 15 yıl sonra ortaya çıkan bu tutanağın gerçek olmadığını öne sürdü.

Sanıklardan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi de Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinden Ağustos 1997'de emekli olduğunu, 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısına anayasa gereği katıldığını, bu durumun ve toplantıda alınan kararların altında imzasının bulunmasının suç sayılamayacağını söyledi.

MGK üyelerinin anayasayla belirlendiğini ifade eden Çörekçi, MGK kararlarının bakanlar kuruluna bildirilmesinin ve bakanlar kurulunun kararları öncelikli değerlendirmesinin o dönem yürürlükte olan yasalara uygun olduğunu, bu nedenle yürütme üzerinde bir dayatmadan söz edilemeyeceğini öne sürdü.

Hava Kuvvetleri Komutanı olarak katıldığı MGK toplantısında gündemin belirlenmesinde hiçbir etki ve katkısının olmadığını savunan Çörekçi, gündemlerin başbakan ve genelkurmay başkanı tarafından tavsiye edilerek cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğini kaydetti.

28 Şubat'ta MGK üyelerinin hiçbirinin gündemdeki herhangi bir maddeye veya alınan kararlara itiraz etmediğini dile getiren Çörekçi, 28 Şubat'taki MGK'dan birkaç ay sonra emekliye ayrıldığını, katıldığı toplantılarda alınan kararları daha sonra hiçbir şekilde takip etmediğini, MGK üyelerinin alınan kararları takiple ilgili bir görevinin de olmadığını anlattı. Çörekçi, "28 Şubat kararlarını diğer sivil ve asker üyeler hangi gerekçeyle imzaladıysa ben de o gerekçeyle imzaladım." dedi.

Yüce Divan'da yargılanma talebi

Üzerine atılı suçun tek dayanağının 28 Şubat'taki MGK'ya anayasa gereği katılmak olduğunu ifade eden Çörekçi, bu nedenle yargılama yerinin Yüce Divan olduğunu söyledi.

Çörekçi, Batı Harekat Konsepti belgesini görmediğini, hazırlanmasında katkısısının olmadığını, dolayısıyla belgenin emirlerinin yerine getirmesinin de söz konusu olmadığını öne sürdü.

1995 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birimlere gönderdiği yıkıcı ve bölücü örgütlere ilişkin genelgesinin aleyhinde delil olarak dosyaya konulduğunu ifade eden Çörekçi, hiçbir siyasi konusu olmayan bu genelgenin 2 yıl sonra kurulacak hükümeti yıkma suçuna delil olarak kullanılmasını anlayamadığını söyledi. Atılı suçu işlemediğini savunan Çörekçi beraat talep etti.

Çörekçi'nin beyanının ardından duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Hakkı Karadayı Çevik Bir 28 Şubat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title