Haberler

26. Ahilik Haftası Etkinliklerle Kutlandı

Güncelleme:

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy 26. Ahilik Haftası Etkinliklerine katıldı.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin ortaklaşa düzenlediği 26. Ahilik Haftası Etkinliklerine katıldı.

Etkinlikler Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu ve İstiklal Marşı ile başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından tören erkanı Mehter Takımının eşliğin tören alanına kadar kortej yürüyüşü yapıldı.

Yeni Han´da düzenlenen törene Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, konuşmasına Ahilerin selamı ile başladı.

Hayırlar feth ola, şerler def ola, müminler saf ola, gönüller şad ola, meydanlar abad ola.

Ahilik; ekonomik faaliyette bulunmayı, iş ve çalışma hayatında dayanışma ve iş- birliğini önemli bir değer olarak görmüş, iyi işler yapmayı, sahasında ilerlemeyi, toplumsal görev ve sorumluluğun icapları arasında saymıştır. Zamanının sivil toplum teşkilatı olan bu kurum, sivil yaşantıda dayanışma ve yardımlaşmanın vücut bulduğu, topluma düzen getiren kaideler bütünü olmuştur.

Günümüzün yükselen değeri olan bireyselliğe karşı insanlara toplumsal ödevlerini hatırlatan bir anlayıştır ahilik. Ahi birlikleri "can ve mal beraberliği" olarak ifade edilen dayanışma duygusu o kadar ileriye götürmüştür ki, Ahinin kazancının geçiminden arta kalan bütünüyle fakirlere ve işsizlere yardımda kullanmaları ahlâk kaidesi haline getirilmiştir.

Ahilik geleneğine göre bir Ahinin;

-Alnı açık olmalı,

-Eli açık; cömert, yardımsever olmalı,

-Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,

-Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,

-Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,

-Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

Böyle güzel ilkelerle var olmuş olan Ahilik kurumumuz Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş ancak geçen yüzyılın başlarında maalesef ortadan kalkmış; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte Esnaf teşkilatlarımız yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.

Fransa´da, otoriter yapıyı yumuşatmak ve yönetimle vatandaş arasındaki ilişkileri iyileştirmek kurulan "Ombudsmanlık" kurumu otorite ile halk arasında doğacak anlaşmazlıklarda arabulucu rolü oynamak, güven ilişkilerini güçlendirmek, ayrıca vatandaşın şikâyetlerini kabul ederek demokratik işlemesini sağlamak amacı ile "Avrupa Ombudsmanı" kurulmuştur.

Bu kurum aslında 1809 yılında İsveç´te kurulan Ombudsmanlık bizim de belki her şeyde olduğu gibi kötü bir taktikçilikle Avrupa´da var diye hemen ithal ettiğimiz bu kurumun daha orijinalinin Ahilik sisteminde mevcut olduğunu bilmiyoruz.

"Kardeşim" anlamında olan "Ahi" kelimesini örgütün adı kabul eden bir anlayışın vizyonu " hep birlikte büyük hedeflere yürümek" mantığına dayanır. Bu haftanın kutlanması bu vizyonu ile bizlere yol gösterici bir ışık olacaktır. Tüm çalışanların, esnafların, tüccarların "AHİLİK HAFTASI" nı kutlar, çalışma hayatlarında başarılar diler, hayırlı kazançlar temenni ederim.

Konuşmaların ardından Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri temsili 'Şed Kuşanma' gösterisi sergiledi. Programın sonunda düzenlenen ödül töreninde 47 yıllık tenekeci Kadir Cansız, yılın ahisi seçilerek Vali Savaş ve MESOB Başkanı Geriter tarafından Şed kuşandı. Ramazan Nişli Yılın Genç Girişimcisi, Ayşe Teksöz Yılın Kadın Girişimcisi seçildi.

Okullarımızda düzenlenen kompozisyon yarışmasında Ramazan Şahin Birinci, Rabia Doğru İkinci, Mine Ulaş Üçüncü oldu.

Tören sonunda günün anısına fotoğraf çekildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Abdurrahman Savaş Mustafa Altınsoy Ahilik Haftası Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title