Haberler

25 Yıllık Aile Dostu Güneş Gürseler, İnönü'yü Anlattı

Eski Başbakan Yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü'nün 25 Yıllık Aile Dostu Avukat Güneş Gürseler, Türk Siyasetinde Kendine Özgü Bir Yer Edinmiş Olan İnönü'nün Vefatından Dolayı Büyük Üzüntü Duyduğunu Söyledi.

Eski Başbakan Yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü'nün 25 yıllık aile dostu avukat Güneş Gürseler, Türk siyasetinde kendine özgü bir yer edinmiş olan İnönü'nün vefatından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

1983 yılından bu yana Erdal İnönü'nün en yakın arkadaşlarından biri olduğunu ifade eden avukat Güneş Gürseler, vefat haberi ile birlikte çok büyük üzüntü yaşadığını belirtti. İnönü'nün Türk siyasetinde farklı bir çizgisi olduğunu belirten Gürseler, "Ülkemizin siyasi yaşantısında önemli ve kendine özgü bir yer edinmiş olan Prof. Dr. Erdal İnönü'yü dün gece kaybettik. Acımız sonsuz. 2 yıldır kötü hastalığın mücadelesini veriyordu. 2 yıl dayandı. Son olarak zatürreyle birlikte başlayan sıkıntının çözümü

için, tedavi devam ettirmek için Amerika'ya gitti. Zatürre orada tekrarlayınca vefat ettiğini öğrendik, acımız çok büyük. Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Erdal İnönü ile kişisel dostluğunun 1983'te Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SODEP) Tekirdağ İl Başkanlığı döneminde başladığını anlatan Güneş Gürseler, "Siyasete kattıklarını herkes biliyor. Ama en önemlisi siyasete girme nedeni, 12 Eylül sonrasında sosyal demokratları bütünleştirmek ve iktidar yapmaktı. Türkiye'de bir kader olarak düşünülen her 10 yılda bir demokrasiye ara verilmesine son verme misyonunu üstlenmişti ve o misyonu büyük ölçüde başardı" diye konuştu.

Erdal İnönü'nün bilimadamı olarak fizik bilimine çok katkısı olduğunu vurgulayan Gürseler, "Erdal Bey'in uluslararası bir fizik buluşu var. Ayrıca önemli bir düşünür, yazıları ve kitapları var. Siyasette bu çizgisini sürdürdü. En son telefonla geçen cuma günü telefonla görüştüm. Sesi çok iyiydi. Hatta onu Mustafa Sarıgül, Hikmet Çetin, Onur Kumbaracıbaşı ziyaret etmiş. Onlar da haber vermeden gitmişler. Sesi gayet iyiydi. '15-20 gün daha sürecek, daha sonra döneceğim' demişti. Ama sağlıklı dönmek kısmet

olmadı. Bence Erdal İnönü'nün iki önemli sözü var; Atatürk'ün 'Hayatta en gerçek yolu gösterici ilimdir' sözüne o da 'Hayatta en yanıltıcı yol gösterici korkudur' demişti. Yani insan bir şeyden korkup onu kafasında büyütürse yanıltıcı olur. Diğeri de 'Başarı sonuçtur' demişti. 'İstediğiniz kadar başarılı işler yaptığınızı düşünün sonuç başarısızsa bir şey elde edemez' şeklinde konuşurdu" diye konuştu.

Erdal İnönü'ye çeşitli zamanlarda siyasete dönme tekliflerinin olduğunu kaydeden Gürseler, İnönü'nün teklifleri her zaman geri çevirdiğini belirtti. Gürseler, "Bir çizgi, bir renk, Türk siyasetinin gelişmesinde, kurallarının daha çağdaş olmasında katkısı olan bir insanı kaybettik. 4 yıl önce siyasete deri dönme çağrıları vardı. Onları kabul etmedi. Erdal Bey şuna inanırdı. Sürekli eskiye dönmenin ve eski başarılardan medet ummanın anlamı yoktur. Yeni siyasetçilerin yeni başarıların ortaya konması

gerekir. Tabi insan fiziken tükeniyor, belirli yaşta olan ve sağlık sorunları olanlardan çok fazla medet ummanın anlamı yoktur. Bu düşünce ile siyasete tekrar dönmeyi kabul etmedi" dedi.

Kendisi ile birçok anısı olduğunu kaydeden Gürseler, son olarak geçen yaz bürosunda Erdal İnönü ve eşini misafir ettiğini sözlerine ekledi.

(EÖ-ED-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title