Haberler

25. Türkiye -AB Karma İstişare Komitesi Toplantısı Sona Erdi

Türkiye -Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesinin (Türkiye -AB Kik) 25'inci Toplantısı Sonunda Fransa'ya Türkiye ile Yürütülen AB Üyelik Müzakerelerinde Yeni Fasılların İvedilikle Açılması Çağrısında Bulunuldu.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesinin (Türkiye-AB KİK) 25'inci toplantısı sonunda Fransa'ya Türkiye ile yürütülen AB üyelik müzakerelerinde yeni fasılların ivedilikle açılması çağrısında bulunuldu.

Paris'te dün başlayan KİK toplantısı sona erdi.

Toplantı sonucunda kabul edilen ortak bildiride, ''Slovenya dönem başkanlığı döneminde yalnızca iki faslın açılmasından doğan memnuniyetsizlik'' dile getirildi ve ''dönem başkanı Fransa'dan yeni fasılları ivedilikle açması'' çağrısında bulunuldu.

Bildiride, Türk hükümetine de, hali hazırda kriterlerin uygulanmasını devam ettirmesi tavsiye edildi.

''Avrupa Komisyonu ve Türk hükümetinin müzakerelerle ilgili hususlarda KİK ve Türk sivil toplum kuruluşlarına danışması ve onları sürekli bilgelendirmesi'' çağrısında bulunulan ortak kararda, KİK'in, AB ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına katılım sürecine dair bilgi aktarımı konusunda aktif rol oynayacağı vurgulandı.

Ortak bildiride, Türkiye'ye Anayasasını revize etmesi ve bu reform sürecindeki tartışmalar için kesin bir takvim çizelgesi belirlemesi tavsiye edilirken, Anayasa'da temel özgürlüklerin ve vatandaşlık haklarını pekiştirilmesi hususunun açıkça belirtilmesinin önem taşıdığı vurgulandı.

Bildiride, Türk hükümetine, bu reformlara ilişkin sivil toplumla geniş uzlaşma araması tavsiye edildi.

Ortak bildiride KOBİ'lerin ekonominin istikrarı, sosyal gelişme ve işsizliğin önüne geçilerek yeni istihdam yaratılması için oynadığı role vurgu yapıldı.

Türkiye'de şirketlerin yüzde 99'unun KOBİ olarak yorumlandığı ve KOBİ'lerin istihdamın yüzde 77'sini karşıladığı ifade edilen bildiride, bununla birlikte KOBİ'lerin 56'sının ihracat yapamadığı, yüzde 46'sının ise yeterli fona uluşamadığı vurgulandı.

Bildiride, KOBİ'lerin finansman soruna çare bulunması istendi.

Ortak bildirinin işçi sendika haklarıyla ilgili bölümündeyse, Türk hükümeti, Dünya İşçi Örgütü (ILO) sözleşmesine uygun yasal düzenlemeleri daha önce söz vermesini rağmen yerine getirmediği için eleştirilerde bulunuldu.

Bildiride, sağlık ve tüketici haklarıyla ilgili olarak TÜrkiye'nin gerekli düzenlemeleri yapması çağrısında bulunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title