Haberler

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın (Universiade Erzurum 2011), resmi açılış töreni devam ediyor.

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın (Universiade Erzurum 2011), resmi açılış töreni devam ediyor. Cemal Gürsel Stadı'nda düzenlenen töreni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyelerinin bazıları, milletvekilleri, sanat ve spor dünyasının tanınmış simaları ile vatandaşlar izliyor.

Oyunlara katılan 58 ülkenin kafileleri, bayrakları eşliğinde alandaki yerlerini aldı. Ülkelerin isimlerinin yazılı olduğu plaketler, yöresel Türk kıyafetleri giyen genç kızlar tarafından taşındı.

İzleyenlerin yoğun tezahüratı eşliğinde statta bir tur atan milli takım kafilesinde Türk bayrağını, kayaklı koşuda mücadele edecek Sabahattin Oglago taşıdı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer bürokratlar, geçiş yapan milli takımı ayakta alkışlayarak selamladı.

Türk Milli Takımı kafilesinin geçişi sırasında diğer ülkelerin bazı sporcuları, kortejlerdeki yerlerini bozarak, milli takımın geçiş yaptığı kulvara yöneldi ve onları ayrıca selamladı. Tribünlere doğru yönelen milli sporcularla izleyiciler arasında ise 'Kırmızı, beyaz, en büyük Türkiye' şeklinde karşılıklı tezahürat gerçekleşti.

Müziğin sesinin ve ritminin artmasıyla birlikte coşan sporcuların, alanda kol kola girip, dans ettiği görüldü.

Bu arada, ellerinde kendi bayraklarının yanı sıra, Türk bayrakları da taşıyan Yunan kafilesi de izleyicilerden büyük alkış aldı. Slovenya kafilesi de geçişi sırasında, ev sahipliği yapacağı 26. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın pankartını taşıdı.

- DEVLET BAKANI ÖZAK'IN KONUŞMASI-

Sporcuların alandaki yerlerini almalarının ardından, Organizasyon Komitesi Başkanı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, törenin açılış konuşmasını yaptı.

Bugün bir başarı öyküsüne tanık olduklarını belirten Bakan Özak, 5 kıtadan gençlerin, Erzurum'da büyük bir coşku ve bayram sevinciyle bir araya geldiğini söyledi.

Oyunların, 'fair play' ruhu içinde geçeceğine inandığını dile getiren Özak, şunları kaydetti:

'Oyunlara katılan 58 ülkeden sporculara başarılar diliyorum. Türkiye olarak bugüne kadar pek çok uluslararası spor organizasyona ev sahipliği yaptık, örnek olduk, önümüzdeki dönemde de ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Universiade Erzurum-2011 ile bu başarı öyküsünü çok daha yukarılara çekeceğiz.'

Bakan Özak, oyunların Anadolu'nun zirvesi Erzurum'da yapılması konusunda katkıları olan FISU Başkanı Killian ve yöneticilerine şükranlarını sunarken, 'Türkiye, her alanda olduğu gibi tüm dinamikleriyle oyunlara hazırlanmıştır' dedi. Başta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere, birçok kişinin organizasyonda emeğinin bulunduğunu ifade eden Özak, 'Erzurum, sayılı kış sporları merkezlerinden biridir. Türkiye'nin kış sporlarında bugüne kadarki en büyük sportif organizasyonu olan Universiade Erzurum-2011, Erzurum ve ülkemiz için bir milattır. Oyunların başarılı geçeceğine inanıyorum' diye konuştu.

Özak'ın konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, sporculara ve vatandaşlara hitap etti.

Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı George Killian da Türkiye'nin oyunları başarıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, organizasyonda emeği bulunan herkese teşekkür etti.

- CUMHURBAŞKANI GÜL, OYUNLARIN AÇILIŞINI DUYURDU-

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın başladığını, 'Oyunları başlatıyorum, hayırlı olsun' sözleriyle duyurdu.

Daha sonra, beyaz giysili 8 sporcunun, FISU bayrağını stadyuma getirmesinin ve FISU Marşı'nın okunmasının ardından, sporcu andını milli kayakçı Tuğba Daşdemir, hakem andını ise buz hokeyi uluslararası hakemi Ece Esen okudu.

- MEŞALE, ANADOLU'NUN ZİRVESİNDE-

Türkiye'nin dört bir yanını dolaştıktan sonra turunu Erzurum'da tamamlayan Universiade Erzurum-2011 meşalesini, Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 84 kiloda dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi unvanını elde eden voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen taşıdı ve stadın dört köşesinde yer alan platformlara yerleştirdi. Sporcuların, tribündeki yerlerini almasından sonra törende Anadolu Ateşi Gösteri Grubu'nun 'Doğunun Kapıları' adlı gösterisi başladı.

- TÖRENDEN NOTLAR-

Ara sıra şiddetini artıran kar yağışı altında gerçekleşen töreni izlemeye gelenlere, soğuk havadan etkilenmemeleri için polar malzemeden üretilmiş, beyaz renkli bere, atkı, eldiven ve şal dağıtıldı. Vatandaşların ellerindeki kırmızı ışıklı çubuklar, güzel bir görüntü oluşturdu. Vatandaşlar, statta bulunan üstten ısıtma sistemi sayesinde de soğuk havadan fazla etkilenmedi.

TRT'nin canlı yayınladığı açılış töreni, 80 ülkeden izlendi. Tören, stada kurulan dev ekrana da yansıtıldı.

(SÜRECEK)

(EKİP-ZZ) - ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title