Haberler

24 Kasım Öğretmenler Günü

Van’da düzenlenen programla 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.

Van'da düzenlenen programla 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.

Van Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Selahattin Eyyubi BİST Anadolu Lisesinin konferans salonunda kutlama programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, öğrencilerden Mevlana Yılmaz'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Hürriyet Bilfen Anaokulunda görevli öğretmen Mehmet Öztürk ile emekli öğretmen Mehmet Maşuk Arvas'ın, meslektaşları adına günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından, İskele İmam Hatip Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tarkan Berkant Altınkaya, "Dinle Yiğit" adlı şiiri okudu.

Programda konuşan Vali İbrahim Taşyapan, öğretmenlik mesleğinin insan inşa eden bir meslek olduğunu belirterek, "Toplumda canlılar arasında en güçsüz, en aciz olarak dünyaya gelen canlı insan yavrusudur. Ayakta durması neredeyse bir yıl alır. Konuşması iki yıl alır, belli alışkanlıkları kazanması üç yıl alır. Ancak ondan sonra eğitim serüveni başlar. Buna örgün eğitim diyoruz ama eğitim serüveni sadece 15-16 yılla bitmiyor. İnsan hayatı boyunca eğitime, kendini yenilemeye ve geliştirmeye muhtaçtır. Eğitim aslında beşikten mezara kadar süren bir faaliyet alanıdır" dedi.

Günümüzde dünyadaki ilerlemenin yarışa dönüştüğünü kaydeden Vali Taşyapan, eğitimin de bu yarışın en önemli ve ana unsuru olduğunu ifade etti. Çocukları bilgiyle doldurmanın eğitim anlamına gelmediğinin altını çizen Vali Taşyapan, şunları söyledi:

"Günümüzde bilgi, en hızlı eskiyen metaya dönüşmüştür. Önceki yıllarda 10 yılda, 20 yılda eskiyen bilgi, bugün belki de 10 dakikada, 10 saatte eskiyor. Dolayısıyla onları boş yere zihnimizde depolamanın, vücudumuza ağırlık etmenin anlamı kalmamıştır: Eğitim, neyi nerede bulacağını bilmek, bilgiler arasında muhakeme yapmak, analizler üretmek, günümüze ve geleceğe çıktılar üretmektir. Bunları da sistemli şekilde çocuklarımıza, gençlerimize, insanımıza iletebilmek, üzerlerinde davranış biçimi haline getirmek olsa gerektir. Bu vesileyle öğretmenlerimize düşen kendi bilgilerinin de çok hızlı şekilde eskidiğinin farkına varmalarıdır. Kendimizi yenilemediğimiz sürece çocukların, gençlerin arkasında kalacağımızı bilmeliyiz. Çünkü çocuklar çok daha küçük yaşlardan itibaren çevreden, televizyonlardan, bilgisayarlardan, internetten daha başka bilgi kaynaklarından, çok hızlı şekilde ve yaşlarının çok üzerinde bir hızla bilgilenmeyi sağlamaktadırlar. Onları bir şekle koymak, onları topluma, insanlığa ve kendisine faydalı hale getirebilmek de öğretmenlik sanatının eseridir."

Öğretmenlik mesleğinde emeklilik olmayacağını dile getiren Vali Taşyapan, "Bugün burada dinlediğimiz emekli öğretmen arkadaşımız, hayatının belki de en verimli, en olgun çağında bizzat fiili öğretmenliği bıraktı. Bazı meslekler vardır ki emekli olunsa da emekliliğinin olmadığını bilmemiz gerekir. Bunlardan birisi de öğretmenliktir. Öğretmenler bu dünyadan göçünceye kadar mesleklerinde emekliliği olmayan bir işi yapmaktadır. Çocukların örgün eğitiminden çekilmiş olabilirler. Ama toplumun her kademesindeki insanlarla kurmuş oldukları ilişkilerle onlara da bir şeyler vereceklerini her zaman bilirler, bu fonksiyonu her zaman yerine getirirler. Bu nedenle öğretmenlikte emekliliğin olmadığını bir kez daha hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu.

Salonu dolduran öğrencilere, öğretmenlerinin değerini bilmeleri yönünde tavsiyelerde de bulunan Vali Taşyapan, "Sevgili gençler; öğretmenlerinizin gözlerindeki ışığı, zihinlerindeki bilgiyi, size vermiş oldukları hayat modeli ve önünüze çizmiş oldukları hayat kılavuzluğunu iyi takip edin, iyi anlayın. Öyle öğretmenlerimiz vardır ki ömür boyu bize rehberlik ederler. Yıllar geçtiği halde unutamadığımız öğretmenlerimiz vardır. Belki çok bilgi aktarmamışlardır, zaten o bilgiler hatırınızda değildir. Ama bir örneklik, bir hareket, bir gülümseme, bir sevgi cümleciği ve size verilen bir istikameti hiçbir zaman unutmazsınız. İşte bu da öğretmenliği ölümsüz kılan yönlerden bir tanesidir. Öğretmenlerinize, gerekli saygıyı göstermeli, onlardan azami ölçüde faydalanmanın ve kendinize rehber etmenin yollarını bulmalısınız. Bunlar gelecek yıllarda sizin için önemli olacak şeylerdir" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda tüm öğretmenlerin Öğretmenler Gününü kutlayan Vali Taşyapan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerimize başarılar diliyorum. Gözlerindeki, gönüllerindeki ışığın hiç sönmemesini diliyorum. Emekli öğretmelerimize de bundan sonraki hayatlarında da eğitime, öğretime, talime, terbiyeye devam etmelerini ve sağlık sıhhat üzere yaşamalarını, dünyadan faydalanmalarını ve dünyayı kendilerinden faydalandırmalarını diliyorum. Yitirdiğimiz öğretmenlerimize, terörle mücadelede ve depremde şehit olan öğretmenlerimize Allah'tan rahmetler diliyorum. Onların ışıklarıyla da yolumuz inşallah gelecekte daha da aydınlık olacaktır. Her yıl 24 Kasım'da Öğretmenler Gününü kutlamak, öğretmenlerimizi bir gün anmak değil, öğretmenliğin önemi üzerinde biraz daha durmamızı sağlamak adına belki bize vesile olmaktadır. Eğitim öğretim yılınızın, eğitim öğretim faaliyetlerinizin, çocuklarımıza, toplumumuza, hepimize hayırlar getirmesini diliyorum."

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise, öğretmenliğin insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleği olduğunu belirterek, "Öğretmen, insanların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan, yaşamları boyunca kendilerine gerekebilecek bilgileri kazanmalarına yardımcı olan ve topluma arkasını dönmeden toplumun sürekli önünden giden bir gönül eridir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet mesleğidir" dedi.

15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimi şehitlerinin anısına ve sonrasında kazanılan demokrasi zaferinin anısına eğitim öğretim yılı başından bu yana etkinlikler düzenlendiğini vurgulayan Kırekin, "Etkinliklerin, öğrenci, veli ve öğretmenlerimizin o manevi havayı yaşaması, o gece şehit olanların, gazi olanların ve halkın büyük mücadelesinin daha iyi anlaşılması açısından önemli olduğunu görüyoruz. O gece hayallerimize umutlarımıza prangalar vurulmak istendi. Bütün dünya bir milletin demokrasisine sahip çıktığına bir kere daha şahit oldu. İşte çocuklarımız bu ihaneti bilerek büyüsün. Bunu yapacak olan da yine siz sevgili öğretmenlerimizdir" şeklinde konuştu.

Vali İbrahim Taşyapan'ın emekli öğretmenlere hizmet şeref belgelerini, günün anısına düzenlenen satranç yarışmalarında dereceye giren öğretmenlere ise ödüllerini vermesiyle süren 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı, öğrencilerin izleyenleri duygulandıran '15 Temmuz Şehitleri' konulu oratoryo sunumu ile sona erdi.

Programa Vali İbrahim Taşyapan'ın yanı sıra Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Semih Süer, İpekyolu Belediye Başkan Vekili Önder Can, Tuşba Belediye Başkan Vekili Mehmet Utku, il milli eğitim müdürlüğünde görevli şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hürriyet Mevlana Tarkan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title