Haberler

23. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali

Başlangıcından bugüne, değişik ülkelerden, değişik sesleri bir araya getirmeyi başaran "İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali", 23-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Başlangıcından bugüne, değişik ülkelerden, değişik sesleri bir araya getirmeyi başaran "İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali", 23-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğünün ana sponsorluğunda, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Goethe Institut'nün salon sponsorluklarında gerçekleştirilecek festival, sinema sanatı kapsamında kısa zamanda çok şey anlatma temeline dayanan ve yönetmenlerinin yeteneklerini en özgün biçimde yansıtmalarına olanak tanıyan kısa filmi desteklemek, ulusal ve uluslararası alanda genç yönetmenlerin seslerini duyurmalarına ortam hazırlamak amacıyla düzenleniyor.

Festival, 23 Kasım'da Fransız Kültür Merkezi Sinema salonunda gerçekleştirilecek törenle başlayacak. Törende yönetmen ve senarist Ümit Ünal,

"Sinema Sanatı ve Kısa Film" üzerine bir konuşma yapacak. Bir konserin sunulacağı törende, festival filmlerinden hazırlanan bir seçki de konuklara gösterilecek.

Festivale bu yıl Türkiye, Belçika, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Brezilya, Macaristan, İran, Bulgaristan, Polonya, Avustralya, Tayland, ABD, İspanya, İtalya, Hindistan, Kanada, Almanya, Ermenistan, Avusturya, Lübnan, Moldova, Kore, Kırgızistan, Kosova, Hollanda, Romanya, İsviçre, Afganistan, Makedonya, Singapur, Bangladeş, Arjantin, İsrail, Cezayir, Fas, Yunanistan, Bosna Hersek ve İsveç gibi ülkelerden 870 film başvurdu. Bu filmler arasında yapılan seçim sonucunda, programa toplam 156 film alındı.

Program, "Kurmaca Filmler", "Canlandırma Filmler", "Belgesel Filmler" ve "Deneysel Filmler" olmak üzere 4 ana başlıkta gerçekleştirilecek.

Festival çerçevesinde "Soiree Allemande" başlığı altında, değişik yönetmenlerin kısa filmlerinden oluşan bir bölüm de yer alacak. Program, Şubat 2011'de Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali'nde gösterilmiş Alman kısa filmlerinden oluşacak.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Fransa'dan "Unifrance", Macaristan'dan "Hungarian Film Union", Hollana'dan "Eye Film Institute", Polonya'dan "Krakow Film Foundation", İtalya'dan "RIFF Roma Independant Film Festival", İspaya'dan "Instıtuto Cervantes" ve Almanya'dan "Goethe Institut" seçtikleri filmlerle festivale güç katacak.

Festival, film gösterimleri yanı sıra birçok yerli ve yabancı yönetmeni bir araya getirme konusunda da önemli bir görev üstlenecek. Bu yıl da dünyanın değişik ülkelerinden gelecek konuk yönetmenler, hem filmlerinin gösterimlerinde hazır bulunacak, hem de katıldıkları toplantılarda izleyicilerden gelen soruları yanıtlayacak.

Festival kapsamında sanat yönetmeni Natali Yeres, " Sinemada Sanat Yönetiminin Anlamı ve Önemi" konulu bir workshop gerçekleştirecek.

Festival "Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması" ile paralel olarak sürdürülecek. Yarışma kapsamında, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu da ayrıca ön elemeyi geçen kurmaca filmler arasından seçeceği filme "En Yaratıcı Kısa Film" ödülü verecek.

"Ulusal yarışma ödül ve kapanış töreni" 30 Kasım'da gerçekleştirilecek. Gecede, ulusal yarışmada ödül almış yönetmenlere ve bu yılın afişini hazırlayan Eylem Arbak ve Baran Gündüzalp'e başarı plaketleri sunulacak. Ödül alan filmlerden bölümler gösterilecek.

Gösterimler, İstiklal Caddesi'nde yer alan Fransız Kültür Merkezi, Alman Kültür Merkezi ve Hollanda Dutch Chapel salonlarında ücretsiz olarak izlenebilecek.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title