Haberler

23. Dünya Enerji Kongresi

OPEC Genel Sekreteri Mohamma Barkindo, petrol talebinin artmaya devam etmesini beklediklerini belirterek, "OPEC tahminlerine göre, 2040 yılında petrol talebinin günlük 17 milyon varile ulaşacağını düşünüyoruz.

OPEC Genel Sekreteri Mohamma Barkindo, petrol talebinin artmaya devam etmesini beklediklerini belirterek, "OPEC tahminlerine göre, 2040 yılında petrol talebinin günlük 17 milyon varile ulaşacağını düşünüyoruz." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Barkindo, kongrenin zamanlaması açısından daha iyisinin olamayacağını ifade ederek, küresel petrol fiyatlarının içine girdiği döngünün itici gücünün aşırı arzdan kaynaklandığını söyledi.

Barkindo, bu döngünün son yıllada gördükleri en ciddi döngülerden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, 2014 ve 2016 yılları kıyaslandığında fiyatların ciddi bir düşüş yaşadığını anlattı.

Yatırımların da bu düşüşten etkilendiğini kaydeden Barkindo, "Bu döngünün özelliği şu: Bir birleşme söz konusu. Yani görüşler bir araya geliyor. Artık üretici ve tüketici ülkeler arasında görüş ayrılığı kalmadı. Tüketici ülkeler de aynı şekide kaygılılar. Çünkü bu döngü çok uzun sürdü. 2014'te bu hiç beklenmiyordu ve öngörülemiyordu." dedi.

Yatırımların 730 milyar dolardan 300 ila 400 milyar dolara düşmesini de değerlendiren Barkindo, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki bu konu geleceğe yönelik bir tehdit oluşturuyor. Krediye ulaşım büyük bir güçlük arz ediyor. Bunun da üzerinde, bir de çok büyük bir daralma oldu. Yatırımlarda yüzde 26 düşüş var. Önümüzdeki yıl da yatırımların azalmasını bekliyoruz. Üç yıl arka arkaya bu yatırımlarda azalma, arz güvenliğine ciddi bir tehlike arz ediyor."

"2040 yılında petrol talebi günlük 17 milyon varile ulaşacak"

Göz önünde bulundurulması gereken konulardan birinin özellikle kalkınmakta olan ülkelerde nüfusun artmakta olması olduğunu söyleyen Barkindo, küresel ekonominin başını çeken ülkelerinse bu ülkeler olacağını ifade etti.

Barkindo, yakın, orta ve uzun vadede petrole olan talebin artacağına inandığını belirterek, "OPEC tahminlerine göre, 2040 yılında petrol talebinin günlük 17 milyon varile ulaşacağını düşünüyoruz. Sürekli olarak kalkınmakta olan ülkelerin büyüme oranlarının daha az gösterildiğini görüyoruz." diye konuştu.

Asıl meselenin gelişmekte olan ülkelerdeki yoksullukla mücadele edilmesi ve elektriğe ulaşımının sağlanması olduğuna işaret eden Barkindo, 2,7 milyon insanın elektriğe erişimi olmadığını ve bunun haklı gösterilmesinin mümkün olmadığını anlattı.

"Bu taahhüt sürdürülebilir şekilde devam etmelidir"

Cezayir'de OPEC üyeleri ile yapılan gayri resmi toplantıya ve burada petrol arzının düşürülmesine yönelik karara da değinen Barkindo, burada 14 ülkenin taahhüdünü ortaya koyduğunu ifade etti.

Barkindo, bütün üye ülkelerin kendi çıkarları olduğunu ancak bu kurum altında bir araya geldiklerini anlatan Barkindo, şunları söyledi:

"Bu taahhüt sürdürülebilir şekilde devam etmelidir. Zor günlerde de, kolay günlerde de. OPEC bu açıdan son ederece benzersiz bir kuruluş. İstikrar ve sürdürülebilirlik konuları her zaman bizim en önemli ilkemiz olmuştur. Her türlü faaliyetimizde bu hususa çok önem vermekteyiz. Hepimiz aynı hedeflerin etrafında toplanmış bulunuyoruz. Hepimiz aynı teknenin yolcusuyuz. Ne kadar bölgesel kutuplaşmalar ve çatışmalar olsa da, bunların aşırı şekilde abartıldığını düşünüyoruz."

Barkindo, son olarak istişare sürecinin İstanbul'da da devam etmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title