Haberler

2023 Türkiyesi'ne Sağlam Adımlarla Yürüyoruz"

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak yatırımların birer birer hayata geçtiğini belirterek, "2023 Türkiyesi'ne sağlam adımlarla yürüyoruz.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak yatırımların birer birer hayata geçtiğini belirterek, "2023 Türkiyesi'ne sağlam adımlarla yürüyoruz." dedi.

Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası'nın kasım ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Bakü-Tiflis- Kars demir yolu hattının geçen hafta devreye girdiğini hatırlatarak, yeni hattın ekonomik ve uluslararası ilişkiler açısından bölgeye yeni bir dinamizm katacağını, böylece ticari malların Çin'den AB ülkelerine kadar kesintisiz ulaşabileceğini bildirdi.

Söz konusu demir yolu hattının yanı sıra Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) yakında tamamlanmasıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Kopuz, Türk Akımı projesiyle de Türkiye'nin enerji alanında stratejik bir konuma geleceğini söyledi.

Bir diğer stratejik yatırım olan yerli otomobil üretiminin de 2021 yılına kadar gerçekleşeceğine inandığını ifade eden Kopuz, "Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak yatırımlar birer birer hayata geçiyor. 2023 Türkiyesi'ne sağlam adımlarla yürüyoruz." dedi.

"Enflasyonun bulunduğu yüksek seviye ekonomi için hala risk"

Ali Kopuz, son dönemde açıklanan verilerin Türkiye'nin iktisadi faaliyetlerinin güçlü seyrettiğini gösterdiğini, buna rağmen enflasyonun bulunduğu yüksek seviyenin ekonomi için hala risk oluşturduğunu vurguladı.

Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ekim ayında yüzde 2,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 11,9 olduğunu hatırlatan Kopuz, şunları kaydetti:

"Bizi de yakından ilgilendiren gıda yıllık enflasyonu, işlenmiş gıda fiyatlarının artışıyla yükseldi. Bu oranlar elbette fazla. Ancak son 14 yılın ekim ayının ortalamasını aldığınızda, zaten yüzde 1,91 civarında bir artış görülüyor. Tüm olumsuzluklara rağmen beklentilerden aşırı bir sapma yok. Petrol ve diğer girdi fiyatları, döviz kurundaki malum yükselişler ile enerji fiyatları son aylardaki yüksek artış eğilimini sürdürdü. Bu ay genel enflasyona büyük etkisi olan kalemler bunlar değildi. Genel enflasyonun döviz kuru, temel mal grubu enflasyonu ve beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin süresinin bitmesi nedeniyle yükseldiğini unutmayalım."

Kopuz, söz konusu tabloda enflasyonun yükselmesini olağan bulduğunu ifade ederek, "Bu durum, doğal olarak hafta içinde Merkez Bankası'nın 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8,7'den yüzde 9,8'e çıkartmasına neden oldu. Ancak bunu öngöremeyenler sanki ekim ayında ilk kez böyle bir oran görüyormuş gibi feryadı bastı. Biraz sabırlı olmak ve ekonomiyi daha doğru şekilde analiz etmek gerekir." şeklinde konuştu.

İş dünyasının yıl sonuna kadar bu rakamın daha yukarıya çıkmaması için alınan önlemlere odaklanması gerektiğini vurgulayan Kopuz, şöyle devam etti:

"Bu işi çözmek istiyorsak ithalata değil, yerli kaynaklara yönelmemiz şart. Örneğin, sadece petrol fiyatları, Ocak 2016'dan bu yana yüzde 80'in üzerinde arttı. İthalata bağımlılıktan kurtulamazsak, her kur dalgalanması üretici maliyetlerine yansır. Ardından firmalar da bunu tüketiciye yansıtır ve enflasyon artar. Enerji yatırımlarına ve yerli otomobil girişimine de bu gözle bakmak gerekir. Bu girişimlerle dış girdilerin azalacağına inanıyorum. Yurt dışı borçlanmasından uzak durarak, yurt içi tasarrufları artırmalı ve kredi faiz oranlarını düşürmeliyiz. Yerli kaynak kullanımını artırmak, fiyat istikrarını da getirecektir."

Türkiye Ürün İhtisas Borsası

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz, geçen hafta Ankara'da Türkiye Ürün İhtisas Borsası için bir istişare toplantısı gerçekleştirildiğini, yıl sonuna kadar borsanın kuruluş işlemlerinin tamamlanmasına karar verildiğini bildirdi.

Kopuz, 100 milyon lira sermaye ile kurulacak olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın 41 ortağı bulunacağını, TOBB ve bağlı borsalar olarak şirket sermayesinin yüzde 51'ine sahip olacaklarını anlattı.

Kopuz, "Biz 2 milyon lira sermaye koymaya karar vermiştik. Ancak bakanlık ile yapılan çalışmalar sonucunda borsaların her birinin en çok alabileceği hisse 1 milyon 800 bin lira olarak belirlendi. İstanbul Ticaret Borsası olarak, ülkemize fayda sağlayacak her konuda, elimizi taşın altına koymaktan asla çekinmeyeceğimizi her platformda ifade ediyoruz. Ürün İhtisas Borsası'na da en fazla sermaye koyan kurumlardan biriyiz." ifadelerini kullandı.

Borsanın kurulması ile ülke çapındaki 38 lisanslı depoda muhafaza edilen ürünlere ait ürün senetlerinin işlem göreceğini belirten Kopuz, şunları kaydetti:

"Şu anda faal depoların kapasitesi yaklaşık 1 milyon 676 bin 200 ton. Bu depolarda hububat, pamuk, zeytin ve fındık ürünleri bulunuyor. Kuruluş izni verilen toplam lisanslı depo sayısı ise 98'e ulaşmış durumda. Bu 98 depo açıldığında 8,8 milyon ton kapasiteye ulaşacağız. Ülkemizin tarımsal ürünleri burada işlem görecek ve değerini bulacak. Hem üreticiye hem tüccara hem de sanayiciye faydalı bir sistem."

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Kars Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title