Haberler

2019 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili İsmail Faruk Aksu, yükseköğrenimde yurt yerleştirmelerinin üniversite kayıtlarıyla aynı zamanda yapılması gerektiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili İsmail Faruk Aksu, yükseköğrenimde yurt yerleştirmelerinin üniversite kayıtlarıyla aynı zamanda yapılması gerektiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesinin görüşüldüğünü, burada bütçe yerine bir planlamanın anlatılmasının daha isabetli olacağını düşündüğünü söyledi.

Burada sadece bir bütçenin değil, 5 yıllık bir perspektifin olması gerektiğini belirten Kuşoğlu, "Siz bu konunun uzmanı olarak buraya atandınız. 5 yıl gibi uzun bir süreç var önümüzde. Spor alanında geriliyoruz. Sadece engelli spor dallarında başarılar elde ediyoruz. Bizim spora çok fazla ağırlık vermemiz lazım. Yerel yönetimlerin her mahalleye spor tesisi gibi bir projesinin olması lazım." dedi.

Kuşoğlu, tüm bakanlıkların bütçe sunumlarında 2002'yi baz aldığını, bunun yanlış sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.

Türkiye'nin o döneminin oldukça kötü olduğunu anlatan Kuşoğlu, şöyle konuştu:

"Yapılan faaliyetler hoşumuza gidiyor fakat bakanlığınızın Sayıştay raporlarına göre hukuki mevzuata çok dikkat etmediğini görüyorum. Hem bakanlık hem bağlı kuruluşların sıkıntıları var. Bu sene de Sayıştay raporları bunu böyle gösteriyor. Özellikle Spor Toto'nun yanlış bir yapılanma içerisinde olduğunu söylüyor Sayıştay. Yapılan harcamaların mevzuata uymadığı ve keyfi yapıldığı raporda yer alıyor. Hiçbir kritere bağlı kalmadan harcama yapılmış. Mevcut yönetmeliğin, kurumun idari yapısıyla uyumlu olmadığı rapora yansımış. Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 20 bulgu var. Burada da benzer eleştirileri yapmak mümkün. Spor Genel Müdürlüğü için de önemli 10 bulgu var. Sizin muhakkak bir ekiple bu raporları değerlendirmeniz lazım."

"Gençliği hiç düşünmemişsiniz"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bakanlığın sunumunda yeni bir başlangıç emaresi görmediğini, faaliyetlerin "icraatın içinden programı" gibi aktarıldığını söyledi.

Gençlerin birçok sorununun bulunduğunu, çözüm için onların da söz ve kararının alındığı bir mekanizma kurulması gerektiğini anlatan Paylan, şöyle devam etti:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı bürokratlarının birçoğunun genç yaş ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz. Gençlerin taleplerini bu bütçede görmüyoruz. Bence en önemli bakanlık Gençlik ve Spor Bakanlığı. Biz demokratik bir Türkiye hayal ediyoruz. Geçtiğimiz 4 kuşak çok acılar çekti. Darbeler gördü, nefret söylemlerine maruz kaldı. Vizyon belgenizde ayrımcılıkla mücadeleden bahsediyorsunuz ama siyaset alanından baktığımızda ciddi bir kamplaşma, gruplaşma var. Bu da gençlere yansıyor. Üniversite gençliği de sizin bakanlığınız sorumluluğunda. Gençler eleştirebilir, hata yapabilir. Gençliğin düşünceleri olabilir, itirazları olabilir. Bizim onlara alan açmamız gerekiyor. Üniversitelerde muhalif seslere tahammül yok. Gençler geleceğe dair umutsuz. Bu sorunun çözümüne ilişkin faaliyetler yürütmeniz gerekiyor fakat bakanlığın bütçesi enflasyonun altında artmış. Milyonlarca gencimiz işsiz. Sizin bakanlığınızın bütçesi yüzde 17 artarken gençliği hiç düşünmemişsiniz."

"Spor seferberliği başlatılmalı"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da gençlerin eğitimden iş gücü piyasasına geçişinde ve mesleki eğitimde sorunlar yaşandığını savundu.

Üniversite öğrencilerinin, barınma sorunlarını devlet ve üniversite yurtları ile özel yurtlarda gidermeye çalıştıklarını, yurt kapasitesindeki yavaş artışın gençleri cemaatlere ya da başka yapılara mecbur kıldığını dile getiren Aksu, "Yurt yerleştirmeleri bize göre üniversite kayıtlarıyla aynı zamanda yapılmalıdır. Gençlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri merkezlere etkinlik kazandırılmalıdır. Gençlerin milli değerlere bağlı olarak yetiştirilmesine zemin hazırlanmalıdır." dedi.

Aksu, gençlerde genel işsizlik oranının, yetişkinlerin oranlarından iki kat fazla olduğuna işaret ederek, gençlerin toplumsal hayata aktif katılımlarını sağlayacak hizmetlerin geliştirilmesini istedi.

Sporda geçmişten bu yana tartışılan birçok konunun bugün halledilmediğinin görüldüğünü savunan Aksu, "Spora yönelik kısa, orta ve uzun vade planları hazırlanmalı ve spor seferberliği başlatılmalıdır. Gençlerimizi, spor yapma alışkanlıklarını artırarak, teknolojik bağımlılıktan kurtarmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Türkiye'nin son 10 yılda sporu taçlandıran bir hikayesi yok"

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da hükümet etmenin bütçe uygulamak olduğunu söyledi.

Bütçe rakamlarına ilişkin, 2017 bütçesinin başlangıç ve bitiş için iyi tahmin edildiğini belirten Tatlıoğlu, "2018 yılı bütçesinin henüz yüzde 37'si kullanılmış, yüzde 63'ü kullanılmamış. Bunu önümüzdeki dönemde mi kullanacaksınız acaba? Bu kadar sapmanın nedeni nedir?" diye sordu.

Dünyada milyarderlerin 30 yaş sınırına evrildiğine dikkati çeken Tatlıoğlu, "Türkiye'nin 25 milyon genç nüfusu var. Türkiye'nin son 10 yılda sporu taçlandıran bir hikayesi yok. Genç nüfusun yoğun olduğu bir ülkede bir çıkışın, bir yol haritasının olması lazım. Mutsuz bir gençlik olduğu kanaati var ve tüm akademik çevreler de bunu böyle açıklıyor." ifadesini kullandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise futbolla ilgili eleştiriler yapıldığını, kendisinin de yerlilik oranının artması taraftarı olduğunu belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığının kuruluşundan bu yana büyük mesafe katettiğini vurgulayan Kırkpınar, "AK Parti olarak çocuklarımıza daha parlak bir gelecek bırakmak istiyoruz. Son 10 yılda büyük bir atılım gösteren ülkemiz, spor alanında da başarılar gösterecektir. Bakanlığımız, gençlerimize imkan sağlayabilmek için yapılanmalara ayrı bir önem vermiştir. Gençlerimiz geleceğimizdir ve biz bunun sorumluluğu çerçevesinde üzerimize düşeni yapma gayretindeyiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title