Haberler

    2019 Astronomi Takvimi: Bu Yıl Gerçekleşecek 20 Önemli Gök Olayı

    Uzay ve gök olayları, tarihin her döneminde insanların en büyük merak konusu oldu. Geçmişte birçok ünlü düşünür ve bilim insanı, ömürlerini gök olaylarının ardındaki sır perdesini aralamaya adadı. Günümüzde ise gelişmiş gözlem araçları sayesinde, artık araştırmalar çok daha kolay şekilde yapılabiliyor.

    Kurulan gözlemevleri, yüksek teknolojili gözlem araçları ve geliştirilen tahmin modelleriyle ileri tarihli gök olaylarını tahmin etmek artık hiç de zor değil. Peki 2019 yılında bizi hangi gök olayları bekliyor? Gelin birlikte bu yıl gökyüzünün bize sunmaya hazırlandığı gök olaylarına birlikte göz atalım.

    Not: Listede yer alan bütün olayları çıplak gözlerle görmek mümkün. Türkiye'den görülemeyecek olayları için gerekli açıklamaları da altlarında belirttik.

    27 Şubat: Merkür'ün en büyük doğu uzanımı

    Merkür'ü çıplak gözle görebilmek için en ideal zaman olacak 27 Şubat akşamında, Güneş'in batışı sırasında batıya doğru bakarak Merkür'ü görebilirsiniz.

    20 Mart: Mart ekinoksu

    Güneş'in tam olarak ekvatorun hizasından doğacağı 20 Mart gününde, gece ve gündüz süreleri eşitlenmiş olacak. Ayrıca 20 Mart, Kuzey Yarım Küre'de ilkbaharın ilk günü olurken, Güney Yarımküre'de de sonbaharın ilk günü olacak.

    22 Nisan: Lyrid (Lir) Göktaşı Yağmuru

    1861'de keşfedilen C/1861 G1 Thatcher Kuyruklu Yıldızı'nın geride bıraktığı parçaların sebep olduğu göktaşı yağmurunda, saatte ortalama 20 göktaşı gözlenecek. Lyrid Göktaşı Yağmuru, ülkemizden de gözlemlenebilecek.

    4-5 Mayıs: Eta Aquarid Göktaşı Yağmuru

    Saatte yaklaşık 60 meteorun gözlemleneceği Eta Aquarid Göktaşı Yağmuru, ülkemizde 4 Mayıs gecesinden başlayarak 2 gece boyunca gözlemlenebilecek. En net gözlemin Güney Yarım Küre'de yapılacağı Eta Aquarid Göktaşı Yağmuru'na, Halley Kuyruklu Yıldızı'nın geride bıraktığı parçalar sebep oluyor.

    18 Mayıs: Mavi Ay

    Ortalama 2.7 yılda bir gerçekleşen Mavi Ay olayı, Amerika kıtasından gözlemlenebilecek. Türkiye ise bu tarihte, gökyüzünde normal renginde bir dolunay görecek.

    10 Haziran: Jüpiter, Dünya'ya en yakın konumunda

    10 Haziran'da Dünya'ya en yakın konumuna gelecek olan Jüpiter, Haziran ayı boyunca geceleri çıplak gözle gözlemlenebilecek. 16 Haziran akşamı ise dolunay ve Jüpiter, görsel bir şölen oluşturarak fotoğraf çekmek isteyenlerin yüzünü güldürecek.

    21 Haziran: Haziran ekinoksu

    Kuzey Yarım Küre'de yazın ilk günü, Güney Yarıküre'de kışın ilk günü olan 21 Haziran'da, ülkemizde en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanacak.

    2 Temmuz: Tam Güneş Tutulması

    Güneş'in korona olarak bilinen dış atmosferini görebilmemizi sağlayan Tam Güneş Tutulması, bu yıl 2 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. Arjantin ve Şili'den net olarak gözlemlenebilecek tutulma, ülkemizden izlenemeyecek.

    9 Temmuz: Satürn, Dünya'ya en yakın konumunda

    Satürn'ün yılın diğer zamanlarından daha belirgin olarak gözlemlenebileceği 9 Temmuz akşamında, orta büyüklükte bir teleskop yardımıyla Satürn'ün halkalarını da görebileceksiniz.

    16 Temmuz: Parçalı Ay Tutulması

    Ülkemizden de net olarak gözlemlenebilecek tutulma, 16 Temmuz akşamı saat 21: 43'te başlayacak. 00: 30'da orta evresine varacak olan Parçalı Ay Tutulması, 03: 17'de tamamlanmış olacak.

    27-28 Temmuz: Delta Aquarid (Delta Kova) Göktaşı Yağmuru

    Saatte ortalama 20 göktaşının gözlemleneceği Delta Aquarid (Delta Kova) Göktaşı Yağmuru, ülkemizde 27 Temmuz gecesinde gözlemlenmeye başlayacak. 28 Temmuz sabahına doğru aktivitesini arttıracak göktaşı yağmuru, 28 Temmuz gecesi son bulacak.

    12-13 Ağustos: Perseid (Perse) Göktaşı Yağmuru

    17 Temmuz'dan 24 Ağustos'a kadar devam edecek gök taşı yağmurunun en aktif olduğu tarih 12 Ağustos olacak. 1862'de keşfedilen Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın geride bıraktığı parçaların sebep olduğu Perseid Göktaşı Yağmuru sırasında, saatte ortalama 60 parlak göktaşı gözlemlenebilecek. Perseid Göktaşı Yağmuru, ülkemizde de şehir ışıklarının az olduğu bölgelerden gözlemlenebilecek.

    23 Eylül: Eylül ekinoksu

    Güneş'in ikinci kez tam olarak ekvator hizasından doğacağı ve gece gündüzün eşitleneceği tarih olan 23 Eylül, Kuzey Yarıküre'de sonbaharın ilk günü ve Güney Yarıküre'de ilkbaharın ilk günü olacak.

    6-10 Ekim: Draconid Göktaşı Yağmuru

    1900 yılında keşfedilen 21P Giacobini-Zinner Kuyruklu Yıldızı'nın geride bıraktığı parçaların sebep olduğu Draconid Göktaşı Yağmuru, 6-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek ve en aktif olduğu tarih 9 Ekim olacak. Saatte ortalama 10 göktaşı gözlemlenecek göktaşı yağmuru, ülkemizden de izlenebilecek.

    21 Ekim: Orionid Göktaşı Yağmuru

    2 Ekim - 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Orionid Göktaşı Yağmuru'nun aktivitesinin en yüksek olduğu tarih 21 Ekim olacak. Ülkemizden de izlenebilecek göktaşı yağmuru, saatte ortalama 60 adet göktaşının geçişine sahne olacak.

    11 Kasım: Merkür'ün Dünya ve Güneş arasından geçişi

    2039 yılına kadar bir daha gerçekleşmeyecek nadir geçiş, ülkemizden 15: 35'te gözlemlenmeye başlayacak. Güneşin üzerinde siyah bir nokta gibi görünecek Merkür'ün geçişi sırasındaki gözlemler, 21: 04'te son bulacak.

    17-18 Kasım: Leonid Göktaşı Yağmuru

    Saatte ortalama 15 meteor gözlemi yapılabilecek Leonid Göktaşı Yağmuru, 6-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek ve 17 Kasım tarihinde maksimum aktivitesine ulaşacak.

    13-14 Aralık: Geminids (İkizler) Göktaşı Yağmuru

    Saatte ortalama 15 göktaşının gözlemleneceği Geminids Göktaşı Yağmuru, ülkemizden de izlenebilecek.

    22 Aralık: Aralık ekinoksu

    Kuzey Yarıküre'de kışın ilk günü ve Güney Yarıküre'de yazın ilk günü olacak 22 Aralık tarihinde, ülkemizde en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanacak.

    26 Aralık: Halkalı Güneş Tutulması

    Ülkemizden gözlemlenemeyecek Halkalı Güneş Tutulması, ülkemiz saatiyle 26 Aralık sabahı saat 05: 29'da başlayacak ve 11: 05'te son bulacak.

    2019'da yaşanacak gök olaylarını sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Listeye bakılırsa bu yıl, ülkemizden gözlemlenebilecek gök olaylarının sayısının çokluğuyla gözlem yapmaktan keyif alanları sevindirecek gibi görünüyor. Deneyimlerinizi biraz daha profesyonel hale getirmek için belki de bir teleskop edinebilirsiniz. Uzay ve gök olayları hakkındaki paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın : )

    Kaynakça: Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, Tübitak, Seasky

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title