Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Bakan Özlü (3)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ihracatın yaklaşık yüzde 94'ünü oluşturan imalat sanayindeki yüksek teknoloji ürünlerin payını, önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı öngören bir program hazırladıklarını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ihracatın yaklaşık yüzde 94'ünü oluşturan imalat sanayindeki yüksek teknoloji ürünlerin payını, önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı öngören bir program hazırladıklarını söyledi.

Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, Ar-Ge ve teknolojik yenilik alanında ülkenin en önde gelen kurumu ve amiral gemisi olan TÜBİTAK'a, 2018'de 1 milyar 360 milyon lira ödenek ayrılmasının öngörüldüğünü söyledi.

TÜBİTAK'ın akademik Ar-Ge destek programlarıyla araştırma camiasına son 9 yılda, 42 yılda verilen destekten daha fazla destek sağladıklarını dile getiren Özlü, "2017 yılı ağustos ayı sonu itibarıyla akademik Ar-Ge projelerine yaklaşık 557 milyon lira harcama yapılmıştır. Yıl sonuna kadar 800 milyon lira harcama öngörmekteyiz." dedi.

TÜBİTAK'ın özel sektöre yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettiği programlar kapsamında, hükümetleri döneminde büyük artış sağladıklarına işaret eden Özlü, hem akademiye hem de özel sektöre yönelik destek mekanizmaları kapsamında, 2012-2017 yıllarında 321 çağrı açarak, bin 12 projenin desteklenmesine karar verdiklerini kaydetti.

Özlü, TÜBİTAK'ın uluslararası arenada da çalışmalar yürüttüğünü anlatarak, 45 ülkeden 56 kuruluşla proje destekleme esasına dayalı iş birliği çalışmalarının bulunduğunu bildirdi.

Dünyada en az gelişmiş ülkelerin desteklenmesi amacıyla "Teknoloji Bankası" kurulması faaliyetine aktif olarak iştirak ettiklerini dile getiren Özlü, bu kapsamda 2 milyon doları gönüllü katkı yaptıklarını vurguladı.

"Yerli patent başvurumuzu 7 bin 500'e çıkarmayı hedefliyoruz"

Türkiye'nin, bugün gelinen noktada, 2002'ye göre 16 kat daha fazla patent başvurusu, 3 kat daha fazla marka başvurusu ve 2 kat daha fazla tasarım başvurusu yapılan bir ülke konumunda olduğuna işaret eden Özlü, şöyle konuştu:

"2017 yılının 10 ayında yerli patent başvurularımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış kaydettik. Yıl sonunda yerli patent başvurumuzu 7 bin 500'e çıkarmayı hedefliyoruz. Öte yandan, 2017 yılı içerisinde ülke genelinde çok yoğun bir coğrafi işaret farkındalık kampanyası yürüttük. 2017 yılı sonunda coğrafi işaret tescil sayımızı 300'e çıkarmayı hedefliyoruz."

Özlü, Türk Patent ve Marka Kurumunun, Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak faaliyete başlamasının, son dönemde sınai mülkiyet sistemine değer katacak diğer bir önemli gelişme olduğunu belirtti.

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) sanayici, ihracatçı, ticaret erbabı yani ekonomik ve ticari hayatın aktörleri için "olmazsa olmaz" iki önemli işlevini yerine getirdiğine dikkati çeken Özlü, "Standardizasyon faaliyetlerini gerçekleştirmek ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu test-muayene-belgelendirme hizmetlerini yurt içi ve yurt dışında vermek, yani Uygunluk Değerlendirme işlerini yapmak, TSE'nin en önemli görevleri arasındadır. Ayrıca bu iki önemli görevin yanı sıra tüketicilerimiz için ürün ve hizmet güvenliğini sağlamak da TSE'nin görevleri arasında bulunmaktadır." dedi.

"Helal belge sayısı 433'e ulaştı"

Yurt dışı faaliyetlerinin hem nitelik hem de nicelik olarak geliştirmek amacıyla ülke adına uluslararası mecrada önemli adımlar atmanın gayreti içinde olduklarını dile getiren Özlü, bu bağlamda Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Afrika Standardizasyon Teşkilatı gibi birçok ülke ve bölgeye yönelik eylem planları yürüttüklerini kaydetti.

Özlü, enstitünün helal belgelendirme faaliyetleri kapsamında eylül ayı itibarıyla verdiği toplam belge sayısının 433'e ulaştığını belirtti.

"TÜBA-Türkçe Bilim Terimleri Projesi" kapsamında, 36 binden fazla terimi içeren Mühendislik Terimleri Sözlüğü'nün, bu yılın sonunda basımının yapılması planlandığını ifade eden Özlü, TÜBA'nın "rehberlik" ve "danışmanlık" görevlerini yerine getirmek amacıyla oluşturulan kök hücre, kanser, gıda ve beslenme, bilim eğitimi, bilim ve eğitim politikaları, enerji gibi çalışma gruplarının aktif şekilde faaliyetlerine devam ettiğini, ilgili konularda bilimsel toplantılar gerçekleştirdiğini ve raporlar yayımladığını bildirdi.

Bakan Özlü, ihracatın yaklaşık yüzde 94'ünü oluşturan imalat sanayindeki yüksek teknoloji ürünleri payının önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 15'e çıkarmayı öngören program hazırladıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin, sanayide bir sıçrama yapabilmesi amacıyla limanlara entegre 5 adet büyük ölçekli endüstri bölgesinin kurulması Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz, Kuzey Ege, Güney Marmara gibi bölgelerde çalışma yürütüyoruz. Ayrıca özel sektörün endüstri bölgeleri kurmasına yönelik çalışmaları hızlandırıyoruz. Yaklaşık 11 milyar doları olan petrokimya sanayi dış ticaret açığımızın kapatılması amacına matuf olarak 2 petrokimya endüstri bölgesi kurulması üzerinde çalışıyoruz. Öncelikli sektörlerimize odaklı küresel iddiası olan bir Teknoloji Üssü'nün İzmir- Urla bölgesinde kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor."

Özlü, şehir merkezlerinde kalmış sanayi sitelerinin şehrin dışına taşınması işlemlerini yürüttüklerine değinerek, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamak için 300 Organize Sanayi Bölgesi'ne 300 Teknik Kolej kurulması çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Teknolojisini üreten bir sanayi oluşturulması amacıyla başlatılan Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Projesi'nde, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri'nin sayısının, önümüzdeki yılın ilk ayı sonuna bine çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Özlü, "Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, 2017 yılı sonuna kadar 100 coğrafi işaret, bin patent, 40 bin marka ve 20 bin tasarım belgesi verilmesi için çalışıyoruz." diye konuştu.

Özlü, hazırladıkları Dördüncü Sanayi Devrimi yol haritası kapsamında, imalat sanayinin toplam katma değerini ikiye katlayacak bir program üzerinde çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, hedefi gerçekleştirmek için kimya ve ilaç, yarı iletkenler ve elektronlar, makine ve teçhizat, gıda içecek ve motorlu taşıtlar olarak tespit edilen odak sektörlere yoğunlaşma zaruretinin bulunduğunu bildirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Özlü Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title