Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2018 yatırım yılı bütçe tekliflerinin Bakanlığa bağlı birimlerde dahil olmak üzere toplam 20 milyar 768 milyon 475 bin 500 lira olduğunu bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2018 yatırım yılı bütçe tekliflerinin Bakanlığa bağlı birimlerde dahil olmak üzere toplam 20 milyar 768 milyon 475 bin 500 lira olduğunu bildirdi.

Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Bakanlığın 62 bin 800 personeli olduğunu belirten Eroğlu, "2018 yılı yatırım yılı için bütçe teklifimiz 20,8 milyar lira. 2018 bütçemizin bakanlık birimlerine göre dağılımı, Bakanlık olarak 778 milyon 179 bin lira, DSİ 12 milyar 972 milyon 780 bin lira, Orman Genel Müdürlüğü 6 milyar 570 milyon 351 bin 500 lira, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 442 milyon 477 bin lira, Türkiye Su Enstitüsü ise 4 milyon 688 bin lira. Böylece toplam teklifimiz 20 milyar 768 milyon 475 bin 500 lira. Hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Bakanlık tarafından son 15 yılda 156 milyar liralık büyük bir yatırım gerçekleştirildiğini aktaran Eroğlu, planlı bir şekilde kısa, orta, uzun vadeli planlar yaptıklarını ifade etti.

Bakan Eroğlu, bu yatırımları yaparken amaçlarının, yatırımların kısa sürede faydaya dönüşmesi olduğunu dile getirdi.

Bölge Gelişim Projeleri hazırlayarak, uygulamaya koyduklarını belirten Eroğlu, "Eskiden başlayan Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), en batıda Trakya Gelişim Projesine kadar Türkiye'deki 10 bölge için gelişim projeleri hazırladık. Bunları uygulamaya koyduk. Kim, neyi, ne zaman yapacak, hangi tarihte bitecek? Bunların hepsinin planlaması var." diye konuştu.

Eroğlu, 2019 ve 2023 yılını hedefe alarak, planlamalarını gerçekleştirdiklerine değinerek, hazırladıkları gelişim projeleri için yapılacak yatırımların belli olduğunu, bu projeleri 31 Aralık 2019'da bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'de orman varlığı ve odun serveti arttı

Bakan Eroğlu, eskiden sadece ormanlık alanlarda hizmet veren Orman Genel Müdürlüğündeki anlayışın 2011 yılında değiştiğini ve Türkiye'nin tamamına hizmet sunar hale getirdiklerini vurguladı.

Orman varlığının dünyada pek çok ülkede azaldığını ama Türkiye'de orman varlığının ve odun servetinin arttığını belirten Eroğlu, "Bunu gururla ifade etmek istiyorum. Biz ilk defa Türkiye'de ormanların tapusunu almaya başladık. Her şeyi belli, koordinatları belli. 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan alanımız 2017'de 22,3 milyon hektara ulaştı, yani yaklaşık 1,5 milyon hektar ormanlık alan arttı." bilgisini verdi.

Eroğlu, 2002'de 1,2 milyar metreküp olan odun servetinin şu anda 1,6 milyar metreküpe çıktığını, ormanlardaki bakım ve gençleştirme faaliyetlerinin sonucu olarak da orman servetini yüzde 30 arttırdıklarını ifade etti.

Bu yıl 322 milyon fidan üretildi

Fidan üretimini de çok artırdıklarını belirten Eroğlu, bu yıl 322 milyon fidan ürettiklerine dikkati çekti.

Eroğlu, Türkiye'nin fidan ve süs bitkileri ihraç eder duruma geldiğine değinerek, şöyle devam etti:

"Sakarya Sapanca'da fidan ve süs bitkileri borsası kurduk, bunlar da ilk ihracatlarını geçen sene yaptılar. İnşallah çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Fidanlıklarda sadece 400 tür üretiliyordu ama şu anda 688 türe çıkardık. Sadece fidan üretmiyoruz aynı zamanda tohum üretiyoruz. Her yıl ortalama 250 ton tohum üretiliyor. Bazı yıllarda hatta kar yağmadan önce helikopterle dağlara arazi çalışmasından sonra serpiyoruz. Bu da çok önemli fayda sağlıyor. 2003-2017 yılları arasında toplam 3 milyar 820 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Sene sonunda bu sayıyı 4 milyara yükselteceğiz, çalışmalar devam ediyor şu anda. İklimin müsait olduğu her yerde fidan dikiyoruz."

Türkiye'nin ormancılık, yangınla mücadele ve ağaçlandırma konusunda dünyada dikkat çektiğini ifade eden Eroğlu, bu anlardaki başarılar dolayısıyla uluslararası birçok konferansın Türkiye'de yapıldığını bildirdi.

Düzenlenen konferansların birinde "2023 yılı sonuna kadar dünyadaki her insan için ülkemizde bir fidan dikerek, toplam 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız." sözünü verdiklerini belirten Eroğlu, yıllık ağaçlandırma yapılan alanı 5 katına çıkardıklarını, sadece ormanlık alanları değil okul bahçesi, üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlık, sağlık tesislerinin bahçelerini de ağaçlandırdıklarını vurguladı.

2 bin 863 köyde, 6,4 milyon gelir getirici fidan dikildi

Ormanlardan vatandaşların faydalanması için ceviz, badem ve trüf mantarını da içeren 38 Eylem Planı hazırladıklarını anlatan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "5 bin Köye 5 bin Geli·r Geti·ri·ci· Orman" kurulması talimatını verdiğini, bu projenin 2005'te başladığını, 2019'a kadar tamamlanacağını ifade etti.

Proje kapsamında şu ana kadar 2 bin 863 köyde, 6,4 milyon gelir getirici fidan diktiklerine işaret eden Eroğlu, eylem planları kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Bal ormanları kurduklarını da aktaran Eroğlu, şöyle dedi:

"Daha önce arıcılar ormana sokulmuyordu, yasaktı ama bununla ilgili 2007 yılında 'Arıcılara her türlü desteği vereceğiz' dedik. Arılar çok önemli, ekolojik sistemde arıların çok büyük önemi var. Bu yüzden biz arıcılara ormandan yer ayırıyoruz, yolunu yapıyoruz, her şeyini hazırlıyoruz. Hatta parası olmayan orman köylülerine yüzde 20'si hibe gerisi faizsiz, beş yıllığına kredi veriyoruz. Bu çok faydalı oldu. Şu anda 365 adet bal ormanı kurduk ve Türkiye bal üretiminde dünyada 6'ıncı sıradan 2'inci sıraya yükseldi."

Bakan Eroğlu, dünyada tıbbi ve aromatik bitkilerin çok önem kazanmaya başladığına dikkati çekerek, hatta pek çok ülkede kimyevi ilaçların yanı sıra aromatik bitki eczanelerinin olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik, flora, fauna açısından Avrupa'dan daha fazla türe sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin flora, faunası 13 bin 500 binden fazla olduğa işaret etti.

Türkiye'de 3 bin 600 endemik tür olduğunu belirten Eroğlu, dünyada tıbbi ve aromatik bitkilerin 115 milyar dolarlık büyük bir pazarı olduğuna değindi.

Eroğlu, Tıbbi ve Aromati·k Bi·tki·ler Merkezi· kurduklarına dikkati çekerek, geçen yıl 507 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat yapacak şekilde organize olduklarını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Orman Genel Müdürlüğü Veysel Eroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title