Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, şehir hastanelerinin şehrin dışına yapıldığı iddialarına ilişkin, "Yeni hastane yapacak yer arıyoruz.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, şehir hastanelerinin şehrin dışına yapıldığı iddialarına ilişkin, "Yeni hastane yapacak yer arıyoruz. Gönül istiyor ki şehrin merkezinde hiçbir yere uğramayalım ama bu seferde şehrin dışına gidiyoruz. Ben belediyelere bir kanun teklifi olarak bu sorumluluğun yüklenmesinden yanayım. Şehirlerde eğitime, sağlığa zorunlu olarak imar planlarında yeterli yer ayırma zorunluluğunu getirmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Demircan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Demircan, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin bir soru üzerine, "Genel durumu iyi daha da iyiye gidiyor. Vital bulguları stabil. Şuur açık, yoğun bakımda takibi devam ediyor." bilgisini paylaştı.

Sağlık Bakanlığının Türkiye'deki 80 milyonun sağlık hizmetlerini yerine getirirken dikkat etmesi gereken hususların komisyonda paylaşıldığını ifade eden Demircan, yapılan uyarılardan istifade ederek, sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi.

"Sağlık Bakanlığı mı? Hasta Bakanlığı mı?" şeklindeki eleştirilere yanıt veren Demircan, "Aslolan hasta olmamak ama mümkün değil. Herşeyi kontrol etme şansımız yok. Çevreyi kontrol ettik en optimum düzeye getirdik. Bu sefer beslenme sorunları önümüze çıkıyor. Hadi onu çözdük. Etrafımızda bizim sağlığımıza dokunan başka canlılar mikroorganizmalar var. Koruyucu sağlık hizmetleriyle onlardan korunduk. Herşeyi önlesek genetiğimizden gelen birtakım hastalıklar var. Hastalıktan kaçamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Demircan, sağlıklı ortamı temin etmek, sağlığı korumak ve sağlığı bozulmuş insanların sağlığının düzelmesine yardımcı olmak gibi bir görevi yerine getirmek zorunda olduklarını vurguladı. Siyasi partiler olarak seçim zamanında millete programlarını sunduklarını ifade eden Demircan, "Milletimiz bu programları bizim geçmişte yaptıklarımızı ve geleceğe dönük vaatlerimizi değerlendirerek bir yetkilendirme yapıyor. Programlarımızda söz verdiğimiz hedefleri yerine getirmek için gayret ediyoruz." dedi.

Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçenin yetersiz olduğu konusundaki eleştirilere değinen Bakan Demircan, 2002 ve 2017'yi karşılaştırdıklarında bütçenin üç buçuk kat arttığını gördüklerini söyledi. Sağlık harcamlarında artış olduğuna işaret eden Demircan, "Biz Gayri Safi Milli Hasılayı da artırdık. Sadece bu harcamalara ayırdığımız ödenekleri artırarak devam etmedik. Bu süre içerisinde Gayri Safi Milli Hasılamız da üç misli arttı." ifadesini kullandı.

Şehir hastaneleri konusunda çok eleştiri aldıklarını dile getiren Demircan, bunlardan birisinin şehir hastanelerinin şehrin dışında ve ulaşımının zor olduğunu hatırlattı. "Bugünün sorunu değil" diyen Demircan, 1950'lerden sonra başlayan süreçte, kentlere düzensiz göçlerin başlamasıyla bunun bütün dönemlerin sorunları haline geldiğini söyledi.

"Şehir merkezinde hastane yapacak arsa bulamıyoruz"

Şehir merkezlerinde hastane yapacak arsa bulamadıklarına dikkati çeken Demircan, "Eski hastanelerimizde hem dar mekanlarda yapılmış hastaneler hem süresi içerisinde ekleme yapılmış. Arsa alanları iyice sıkışmış. Ankara Sıhhiye bölgesinde hastaneler yığılmış. Mekanlar eski model koğuş tipi odalara sahipler. Bugünkü anlayışa uygun inşa edilmediği için ameliyathane ve acili uygun değil. Numunenin aciline gidince üzüldüm. Çok daha güzel olmalı. Hemen girişimde bulundum. Mühendis arkadaşları gönderdim. Ufak bir düzenleme yapacağız ama mekan yetmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fakülte hastanelerinin de eskidiğini vurgulayan Demircan, bu konuda yeni çözümler üretmek gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin deprem sorununun da olduğunu belirten Demircan, 1999 öncesi yapılan inşaatların deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığını ve büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. Birçok hastanenin deprem konusunda riskli olduğunu dile getiren Demircan, bu hastanelerin süratle yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Demircan, hastaneleri yenilerken arsaları geniş yerlerde yaparak çözüm aramaya çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz bu hastaneleri en az 60-70 yıl kullanmanın peşindeyiz. Yetmediği zaman nüfus artışı olursa yanındaki boş arsaya eklemeler yaparak bu sorunu çözelim istiyoruz. Eski hastanelerimiz bize bu imkanı vermiyor. Bu mekanlar ne olacak? Bu mekanlar milletin. Bu hastaneleri yıkacağız. Hastaneler zaten yıkılması gereken noktada. Bunların sahibi millet. İlgili bakanlık, milli emlak, maliye değerlendirir. Hastane, yeşil alan ya da eğitimin ihtiyacına göre değerlendirir. Bu ülkenin kaynağıdır. Ülkenin hayrına ne gerekiyorsa siyasi irade karar verir, hesabını da millete verir. Bunun gibi meseleye böyle bakalım."

İstanbul'da hastanelerde yaşanan durumun çözümü için bir çalışma yaptıklarını da aktaran Demircan, İstanbul'a 7 yeni hastane yapılması gerektiğini söyledi. İstanbul'daki eski hastanelerin de yenilenmesi gerektiğini ifade eden Demircan, "Yeni hastane yapacak yer arıyoruz. Gönül istiyor ki şehrin merkezinde hiçbir yere uğramayalım ama bu seferde şehrin dışına gidiyoruz. Ben belediyelere bir kanun teklifi olarak bu sorumluluğun yüklenmesinden yanayım. Şehirlerde eğitime, sağlığa zorunlu olarak imar planlarında yeterli yer ayırma zorunluluğunu getirmek lazım." dedi.

Şehir hastaneleri maliyetinin yüksek olduğu konusunda eleştirilere de değinen Bakan Demircan, Türkiye'nin sağlık mekanları ile ilgili ihtiyacını karşılamak için yerli sermaye ve tasarrufları kullanma imkanı yeterli olmayınca yabancı tasarrufları kullanma noktasına gelindiğini söyledi.

Demircan, şehir hastaneleri için yapılan ihalelere yüzde 80 dış sermaye, yüzde 20'si öz sermaye olmak şartıyla yatırımcının tekliflerine açıldığını ifade ederek, ihalelerin ön değerlendirme ve açık ihale şeklinde yapıldığını söyledi.

Şehir hastaneleri ihalelerinin klasik ihale yöntemiyle yapıldığını anlatan Demircan, devlet hastaneleri ihalelerinde çok daha fazla sorunlar yaşandığını söyledi. İhale modelinin açık eksiltme ile yapıldığından en düşük olana vermek zorunluluğunun olduğunu dile getiren Demircan, Ağrı'daki hastane yapımının 10 yıldır bu nedenle bitmediğini söyledi. Devlet hastaneleri ihalelerini en düşük teklif veren firmaya vermek zorunda olduklarını dile getiren Demircan, "Ağrı'da ikinci müteahhit de iflas etti şimdi üçüncü müteahhitle bitirmeye çalışıyoruz. Ağrı'daki hastanenin bitmemesinden memnun değiliz. Bu müteahhitimizde de iflas durumu olmazsa ocak ayında bitmesini planlıyoruz." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Demircan, şehir hastaneleri tamamlanınca eski hastanelerin kapanacağını ancak eski olmayan hastanelerin kapanmayacağını söyledi.

Olağanüstü Halin (OHAL) uygulanmasının kişilerin ruhsal sağlığını olumsuz etkilediği eleştirilerine de yanıt veren Bakan Demircan, bölgede küresel bir operasyon yapılmak istendiğini bunun etkilerinden herkesin nasibini aldığını belirtti.

Türkiye'nin bu konuda güvenlik tedbirlerini de almak zorunda olduğunu ifade eden Demircan, "Terör belasıyla uğraşıyoruz bu konuda da tedbirlerimizi almak zorundayız. 15 Temmuz'da ihanet saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Güvenlik ve özgürlük dengesini korumak zorundayız. OHAL'den dolayı vatandaşımızın asla özgürlüğü kısıtlanmamaktadır. Vatandaşın özgürlüğünü korumak için biz OHAL tedbiri almış durumundayız. Ne yapalım? Darbe girişiminde bulunanlara karşı hiçbir tedbir almayalım mı?" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Demircan İstanbul Türkiye Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title