Haberler

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, "Yerli otomobili küçümseyen açıklamalar yapılsa da biz bunu ciddiye alıyoruz.

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, "Yerli otomobili küçümseyen açıklamalar yapılsa da biz bunu ciddiye alıyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyoruz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Patent ve Marka Kurumu, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yerli otomobil konusunun çok önemli olduğunu ifade etti.

"Otomobil yapıyorsanız farkı bir zihniyetle çalışacaksınız." diyen Kuşoğlu, babayiğitlikle sanayileşme olamayacağını, sanayileşmenin bilim ve akıl gerektirdiğini söyledi.

Kuşoğlu, "Yerli otomobilin tanıtım toplantısındaki fotoğraflara baktım, 5 tane babayiğit şaşkın şaşkın bakıyorlar. Babayiğitlerin demeçlerine bakıyorum; kimse 'bu işi yapıyoruz, biz bu işi biliyoruz' demiyor. Hepsi sadece 'devletten destek istiyoruz' diyorlar. Bu nasıl bir zihniyet? 'Yerli otomobil' diyerek Türkiye'nin istismar edilmemesi lazım. Seçmenin umutlarının istismar edilmemesi lazım." ifadelerini kullandı.

Ekonominin büyüdüğünü, ancak bunun "sağlıklı bir büyüme olmadığını" savunan Kuşoğlu, firmaların borç batağı içinde olduğunu öne sürdü.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün sunumunda, bilime yeterince yer ayırmadığını öne sürdü.

Paylan, "Yeni bir inovatif fikriniz yoksa, yerli otomobil yapmanızın anlamı olmaz. O arabanın piyasada tutunmasını sağlayacak bir fikre ihtiyaç var." diye konuştu.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, "Sanayi stratejisini ciddi olarak gözden geçirelim. Bunu TBMM'ye getirelim. Önümüze perspektif koyalım. Bu sadece 'strateji yazdık' demekle olmaz. Bunu rakamsal olarak da değerlendirmek lazım." diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, "OHAL sürecinin, dış politikadaki olumsuzlukların, adil bir hukuk düzeninin olmayışının", sanayi ve üretim yollarını tıkadığını öne sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sıfır faizli kredilerle ilgili keyfi davranıldığını ve bunun Sayıştay raporuyla ortaya çıktığını dile getirdi. Bekaroğlu, "Burada partizanca davranıldığı, kayırmalar ve büyük adaletsizlikler yapıldığı görünüyor." dedi.

-"TÜBİTAK daha güçlü yapıya kavuşturulmalı"

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü'nün bütçe sunumuna bakıldığında, bölgesel, küresel bir güç olarak Türkiye'nin varlığının görüldüğünü ifade etti.

KOSGEB'in son zamanlarda teknolojik yatırımlara ilişkin destekleme faaliyetine doğru kaydığını belirten Taşcı, "Teknoloji, imalat sanayine girmek demek katma değeri yüksek ürünlerin çıktı vermesi demektir. Dolayısıyla bugüne kadar girilmeyen alanlara ilişkin üretimi teşvik eden, kredilendiren ve her sürecine destek veren kurumun yapısal anlamda değişim ve dönüşüm ihtiyacı varsa, bunun masaya yatırılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK'ın daha güçlü yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade eden Taşcı, ülkenin önceliklerinin belirlenmesinde önemli olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun aktif hale getirilerek, yılda en az iki kere toplanması gerektiğini söyledi.

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, teknoloji, bilişim, yazılım, Ar-Ge, inovasyonun artık Türkiye'nin vazgeçemeyeceği yatırımlar olduğunu vurguladı.

Yatırımcılara desteğin devam ettiğini ve edeceğini belirten Açıkkapı, "Birçok alanda başka ülkelere muhtaç olduğumuz ürünleri artık Türkiye olarak üretebilmemiz takdir edilmelidir." dedi.

Milli sanayinin geliştirilmesinin AK Parti hükümetlerinin "olmazsa olmazı" olduğunu söyleyen Açıkkapı, milli otomobilde yaşanan gelişmelerin millet tarafından sevinçle karşılandığını kaydetti. Açıkkapı, "Bir kesim bunu küçümseyen açıklamalar yapsa da biz bunu ciddiye alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuya verdiği ehemmiyetle bunu başaracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Ak Parti Türkiye Elazığ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title