Haberler

2018 Yılı Bütçe Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, TBMM yerleşkesindeki camiye ilişkin, "Oradaki camiyle ilgili bir sürü söylenti çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, TBMM yerleşkesindeki camiye ilişkin, "Oradaki camiyle ilgili bir sürü söylenti çıktı. Yeni bir cami yapmak istiyorsanız nereye isterseniz gidin yapın ama camiyi niye yıkıyorsunuz. Cami yıkmanın anlamı var mı?" diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın bütçeye ilişkin sunumunda Meclis yerleşkesindeki caminin kapasitesinin yeterli olmadığına işaret ederek, ihtiyacın nasıl karşılanacağı konularında bir karar varılması gerektiğini söylediğini aktardı.

Yerine yenisi olmak üzere olsa dahi caminin yıkılmasının doğru olmadığını vurgulayan Temizel, şöyle devam etti:

"Oradaki camiyle ilgili bir sürü söylenti çıktı. Yeni bir cami yapmak istiyorsanız nereye isterseniz gidin yapın ama camiyi niye yıkıyorsunuz. Cami yıkmanın anlamı var mı? Yetersiz olabilir, küçük de yapılmış olabilir. Daha önceden yapılmış Mimar Sinan'ın mescitlerini 'bunlar çok küçük' diye yıkabilir misiniz? Burası da Meclisin iç camisi. Yarışmalı bir proje sonucunda yapılmış. Sabah gelirken oraya gittim. Ben o caminin açılışında vardım, şimdi gittim yüreğim parçalandı. Yıkılmasını kabul edemeyiz."

-"Hamam soğukluğu mu, otelde mi belli değil"

Temizel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Mecliste hasar gören yerlerin onarımına da değinerek, içine hiç sinmeyen bir çalışma gerçekleştiğini ifade etti.

Meclisin görevine ve saygınlığına uygun bir yenileme yapılması gerektiğinin altını çizen Temizel, "Nedir Sayın Başkan o aynalar? O aynaların üzerindeki televizyonlar nedir? Otel dekorudur. Mermeri al, üzerine ayna. Hamam soğukluğunda mı geziyorsunuz, otelde mi geziyorsunuz belli değil." diye konuştu.

-"Hükümet" yazısı üzerine kağıt yapıştırıldı

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan konuşmasında bütçeleri görüşülen kurumlarının başkanlarının oturduğu sıraların ön bölümünde "Hükümet" yazdığını hatırlatarak, bu yazının TBMM Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık bütçelerinin aynı anda görüşüldüğü oturumda yanlış bir görüntü oluşturduğunu bildirdi.

Bu uyarıyı daha önceki yıllarda da yaptığına işaret eden Paylan, bunun güçler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu savundu.

Paylan'ın sözleri üzerine Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in talimatıyla sıranın önündeki "Hükümet" yazısı, üzerine yapıştırılan kağıt ile kapatıldı.

-"Tek tip bıyık devleti olduk"

Paylan, kurumları temsil eden bürokratlar arasında kadınların bulunmadığına da işaret ederek, "tek tip bıyık devleti olduk" ifadesini kullandı.

Doğu Anadolu Bölgesinde bir seyahatleri sırasında güvenlik güçlerinin kendileri ve beraberlerindeki danışmanlarının alıkonulduğunu anlatan Paylan, bu durum üzerine Meclis Başkanı Kahraman'ı aradığını, Kahraman'ın dönüş bile yapmadığını, konuyla ilgilenmediğini ileri sürdü.

Paylan'ın sözleri üzerine Meclis Başkanı Kahraman, "Valiyi aradım. Bana yanınızdaki kişilerin kimliklerinin kontrolünün yapılacağı söylendi. Hemen ilgilendim. Yanınızdaki kişi kimdir, çalışan kim, ne yapıyor? Bunlar önemli." diye karşılık verdi.

Meclis Başkanı Kahraman'ın uygulamalarına ilişkin eleştirilerde de bulunan Paylan'ın, "45 yıllık hayatımda gördüğüm en antidemokratik Meclis Başkanı oldunuz. Umarım yeniden aday olmazsınız." şeklindeki sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Komisyon Başkanı Bilgiç, Paylan'ı temiz bir dille konuşması konusunda uyarırken, Kahraman da "Bu genç kardeşime, arkadaşıma tavsiye ediyorum; biraz daha lisanını düzeltsin." dedi.

-"Hak arama kültürü yaygınlaştırılmalı"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, bütçeler üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği Kurumunun daha etkin hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Hak arama kültürünün yayınlaştırılması çalışmalarını önemli bulduklarını vurgulayan Kalaycı, bunun demokratik toplumun gereği olduğunun altını çizdi.

Mecliste kaliteyi ve etkin bir yasama faaliyeti yürütülemediğini dile getiren Kalaycı, torba kanun uygulamasını eleştirdi.

Kalaycı, "Meclisin, denetim fonksiyonu da layıkıyla gerçekleştirilememekte. Sayıştay raporları içeriği daraltılmış bir şekilde Meclise gönderilmekte. Tam istediğimiz şekilde bir denetim raporu maalesef sunulmamaktadır. Sayıştay, Türk Milleti adına denetim yapmaktadır. Bu nedenle denetim sonuçlarını TBMM ile tümüyle paylaşması gerekir." ifadesini kullandı.

Mecliste 4C statüsünde görev yapanların sorunlarını da aktaran Kalaycı, bu personelin ve taşeron işçilerin bir alt sınıf gibi çalıştırıldığını, Meclisin, çatısı altındaki bu emek sömürüsüne son vererek diğer kamu kurumlarına örnek olmasını istedi.

Kalaycı, TBMM yerleşkesindeki yeni halkla ilişkiler binasının Meclisin genel dokusuna uymadığını, mimari açıdan son derece çirkin bir görüntü oluşturduğunu söyledi.

-"Yargıya giden dava sayısı düştü"

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, grubu adına konuşmasında Meclis bünyesinde oluşturulan dostluk gruplarının özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ciddi çalışmalara imza attığını, ziyaret ve görüşmelerle hain darbe girişimini ve milletin kahramanlığını tüm dünyaya anlattığını bildirdi.

Gizligider, Kamu Denetçiliği Kurumunun önemli bir misyonu olduğunun altını çizerek, "Yargıya giden dava sayısı düştü. Kamu Denetçiliği Kurumunun verdiği birkaç karar mevzuat değişikliklerine sebep oldu. Bunu çok önemli buluyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruların sonuçlanması noktasında biraz daha ivediliğe ihtiyaç var." diye konuştu.

-Tezcan'ın sözleri tartışmaya neden oldu

Öte yandan CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik daha önce sarf ettiği sözler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışmaya neden oldu.

Bütçelere yönelik sunumların ardından söz alan AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığının devletin başı olduğuna işaret eden Gizligider, "Geçtiğimiz hafta sonu CHP parti sözcüsü tarafından Cumhurbaşkanımız hakkında Anayasaya, Türk Ceza Kanununa, ahlaka ve adaba aykırı bir içerikli haksız ve edepsiz bir isnatta bulunulmuştur." ifadesini kullandı.

Gizligider'in sözlerine CHP milletvekilleri tepki gösterdiler ve sıra kapaklarına vurdular.

CHP'li Temizel ayağa kalkarak komisyon başkanlığını, milletvekillerini temiz bir dille konuşmaları konusunda uyarmasını istedi.

AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sözlü tartışma sürerken, Gizligider, özür dilenmesini beklediklerini, aksi halde görüşmelere devam edilemeyeceğini söyledi.

Tartışmaların uzaması üzerine Komisyon Başkanı Bilgiç birleşime ara verdi.

Aradan sonra söz alan CHP'li Temizel, Plan ve Bütçe Komisyonunun bir geleneği olduğunu, çalışmaların bütçeye katkı sunmak üzere yapılması gerektiğini, siyasi tartışmaların yerinin komisyon toplantısı olmadığını bildirdi.

Temizel, milletvekillerinin çalışmalara devam etmek için koşul belirleyip, buna uyulmasını istemesinin kabul edilemez olduğunu da belirtti.

AK Partili milletvekilleri ise bir süre daha itirazlarını sürdürdüler.

Daha sonra kurumların bütçeleri üzerinde görüşmelere geçildi.

Görüşmeler sırasında söz alan Gizligider, tartışma sırasında kendisine yöneltilen "kirli dil" iddialarını sahiplerine iade ettiğini, böyle bir dil kullanmadığını kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Zekeriya Temizel İsmail Kahraman İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title