Haberler

2017 Yılı üniversiteye giriş sistemi nasıl işleyecek ?

Güncelleme:

Üniversiteye girişte yapılan önemli değişiklikler neler ? Yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında öğrencilerin bilmesi gereken tüm detaylar haberimizde.

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite sınavlarında da köklü değişiklikler yapıldı. Dün düzenlenen akademik yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın sistem değişikliğine dair önemli açıklamalarının ardından, yeni sistem de yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

Artık sınavlarda YGS-LYS ayrımı olmayacak, tek sınav yapılacak. Baraj puan uygulaması ise devam edecek. Bir önemli değişiklik de puan türünde oldu. Bundan sonra 18 değil, 4 puan türü olacak. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil bölümleri. Yeni sistem bu yıldan itibaren uygulanacak.

Fakat hala yapılan değişikliklere dair kafalarda net bir tablo belirmiş değil. Önümüzdeki günlerde YÖK'ün değişiklikleri daha detaylı açıklaması bekleniyor. Ayrıca ÖSYS de Ocak ayında kılavuz yayımlayacak.

Kaldırılan sistem nasıl işliyordu?

Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.

YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.

YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Recep Tayyip Erdoğan Yekta Saraç Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title