Haberler

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Parti olarak Fırat Kalkanı Harekatı'nın gerekli olduğunu düşünüyoruz.

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin, "Parti olarak Fırat Kalkanı Harekatı'nın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ama bunun çok geciktiğine inanıyoruz; 2016'da değil, 2012'de, 2013'te yapılması gerekirdi." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Dışişleri, Kalkınma ve Adalet bakanlıklarının bütçe görüşmeleri devam ediyor.

MHP Grubu adına söz alan İhsanoğlu, AK Parti iktidarında Türkiye'nin dış politikadaki en başarılı çalışmalarının, "AB müzakerelerinin başlatılması, İslam İşbirliği Genel Sekreterliğinin kazanılması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine talip olunması" şeklinde sıralanabileceğini söyledi.

Türkiye'nin İslam dünyasındaki gücü arttığında batı dünyasındaki gücünün de arttığını vurgulayan İhsanoğlu, bunun önemli şahitlerinden biri olduğunu ifade etti. Son yıllarda ise Türk dış politikasının farklı mecralara gittiğini belirten İhsanoğlu, 2009 yılından itibaren gerçeklere dayalı değil, hayallere yönelik bir dış politika takip edildiğini savundu.

Suriye politikasını örnek gösteren İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AK Parti iktidarı ile Suriye rejimi arasındaki ilişkiler önce bal ile kaymak noktasına geldi. Sınırlar, bariyerler kalktı, muhteşem yakınlık oldu. Suriye bize tüm Ortadoğu pazarlarını açtı, Türkiye'ye büyük yararlar sağladı. Daha sonra Suriye rejimi zalim davranışlar içine girdi. Biz ne yaptık, 'Bu rejimi düşüreceğiz' dedik. Peki olur, düşürebilirsen düşür. Ama orada Baas Partisi'nin rejiminin ne kadar güçlü olduğunu, uluslararası beklentileri bilmeden hareket ettik. Sonunda ne oldu, ateş bütün Suriye'yi sardı ve bize intikal etti."

Suriye politikasında ateş başladığı anda Türkiye'nin rejimi düşürmek yerine ateşi söndürmeye yönelik çalışma yapması gerektiğini anlatan İhsanoğlu, Suriye'de Halep'te tarihte görülmeyen bir katliam yaşandığını ifade etti.

Fırat Kalkanı Harekatı'na değinen Ekmeleddin İhsanoğlu, "Parti olarak Fırat Kalkanı Harekatı'nın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ama bunun çok geciktiğine inanıyoruz; 2016'da değil, 2012'de, 2013'te yapılması gerekirdi. Çünkü aynı meşruiyet gerekçeleri dün de vardı, bugün de var. Bugün gecikmiş olarak biz çok pahalı bedel ödüyoruz." diye konuştu.

"Masumsunuz ama sorumlusunuz"

Dış politikadaki hataların Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önceki dönemde başladığına işaret eden İhsanoğlu, "Sayın Bakan, sizin ve yanınızdaki değerli arkadaşların, bilhassa yeni göreve gelen değerli yardımcılarınızın ne kadar tecrübeli olduğunu biliyoruz ve biz biliyoruz ki bugün karşı karşıya geldiğimiz bu sıkıntıların bir kısmı sizin döneminizden önce başlamıştır. Siz masumsunuz ama siz müteselsilen kefilsiniz ve sorumlusunuz; masumsunuz ama sorumlusunuz. Dış siyaset nostaljiyle, hevesle, havayla olmaz, dış politika ideolojik bağımlılıkla, hayallerle olmaz." ifadelerini kullandı.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Devlet Planlama Teşkilatının ekonomik ve sosyal tüm alanlarla ilgilendiğini belirterek, teşkilatın kapatılmasını bir hata olarak değerlendirdi.

Bürokratlarda "bağımsızlık" ilkesinin kalmadığını, AK Parti mensubu gibi hareket ettiklerini ileri süren Usta, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bürokratları partili gibi davranıyor. Hele hele bir muhalefet partisi milletvekiliyseniz, karşınızda, şuradaki siyasetçilerden daha güçlü siyaset yapan bir bürokratik yapıyla karşılaşıyorsunuz. Bu, Türkiye'yi hiçbir yere götürmez." dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, adalet kurumunun çökmemesi, verilen kararların vicdanlarda karşılık bulması için tüm hukukçuların hukuk ve adalet çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Geçmişte valilerin, devlet yetkililerinin kendilerini arayarak Doğu ve Güneydoğu'da hendekler kazıldığı, silah ve bombaların depolandığı yönünde uyarılarda bulunduklarını aktaran Adan, kendilerinin de aynı uyarıları iktidar mensuplarına ilettiklerini anlattı. Adan, Güneydoğu'da yaşanan olaylarda o dönemin sorumlularının adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, milletin son 14 yıldaki uygulamalarla adalete olan güvenini yitirdiğini öne sürerek, FETÖ mensubu hakimlerin, savcıların baktığı kararları sorgulamaya başladığını dile getirdi. Adaletin bir toplum içinde herkese eşit olarak davranılmasıyla sağlanacağını belirten Parsak, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile mücadele edilirken olağanüstü hal yetkilerinin kullanılması sırasında özenle davranılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Politika

Ekmeleddin İhsanoğlu Celal Adan AK Parti Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title