Haberler

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bugün Türkiye ekonomisinin birinci önceliği büyümedir.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bugün Türkiye ekonomisinin birinci önceliği büyümedir. Kamu maliyesi büyümeye destek vermek zorunda. Bu mali disiplinden vazgeçmek değildir. 2017 yılı bütçesinin temel çerçevesi bu şekildedir." dedi.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Ağbal, Almus ve Köklüce hidroelektrik santrallerinin (HES) 7 yıllık gelirine satılıp satılmadığına ilişkin değerlendirmeler üzerine, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yaptığı çalışmada buradan elde edilen gelirin, 19 yıla tekabül eden bir gelir olduğunu belirtiyor." diye konuştu.

Yapılan itirazlar üzerine Ağbal, "Hesaplama yapılırken geçmiş dönemi esas alıyorsunuz. O dönemde elektrik fiyatları yüksek, halbuki özelleştirildikten sonraki dönemde elektrik fiyatları düştü. Yeni dönemin fiyatları üzerinden simule ettiğiniz zaman 19 yıla karşılık geliyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, Sayıştay tarafından yapılan değerlendirmelere büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Sayıştayın gerek kamu idarelerinde gerekse Maliye Bakanlığı üzerinde yapmış olduğu denetimler daha da artırılmalı, daha da derinleştirilmeli ve biz bundan istifade etmeliyiz." dedi.

Sayıştay ile Maliye Bakanlığı arasındaki iletişim ve ortak çalışma anlayışının daha da ileri gitmesi gerektiğinin altını çizen Ağbal, "Türkiye'de kamu maliye yönetimi ve kontrol sisteminde radikal anlamda uygulamayı iyileştirecek şey, bütün harcama sisteminin entegre tek bir yapıda oluşturulmasıdır. Şu anda dağınık vaziyette bir harcama sistemimiz var. Bu sorunları çözmek üzere 'Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi' projesi çalışmalarına başladık. Bütün boyutlarda entegre bir bilgi işlem sisteminde yapılandıracak bir proje. Bu konuda çalışmaları hızlandıracağız." diye konuştu.

"Kamu maliyesi büyümeye destek verecek"

Naci Ağbal, ekonomiye ilişkin tartışmalarda toplumsal refaha bakılması gerektiğini belirterek, bu noktada da en çok öne çıkan parametrenin büyüme olduğuna işaret etti.

Büyümenin periyotlara göre karşılaştırılması gerektiğini vurgulayan Ağbal, burada AK Parti'nin görevde olduğu 14 yıl ile ondan önceki 14 yılın karşılaştırılması gerektiğini, buna göre AK Parti dönemindeki büyüme oranının önceki 14 yıla göre yüzde 30 daha fazla olduğunu söyledi.

Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde birçok makro ekonomik göstergede başarılı bir performans sergilendiğinin altını çizdi.

Bu yılın başında büyüme oranını yüzde 4,5 olarak belirlediklerini hatırlatan Ağbal, "Turizmde hepimizi üzen gelişmeler oldu. Milli geliri aşağı çekme bakımından yüzde 1'in üzerinde negatif etkisi oldu. Büyümede yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye gelirken hem turizmin hem de tarımın önemli bir etkisi olduğunu söylemek lazım." dedi.

Ağbal, gelecek yıl büyüme oranının yüzde 4,4'e çıkacağını belirterek, şunları söyledi:

"2017 yılında toplam tüketimin yüzde 3,8 artacağını varsayıyoruz. 2016 gibi büyümenin yüzde 3,2 olduğu bir yılda toplam tüketim yüzde 5,8. 2017'de de yüzde 3,8 öngörüyoruz. Kamu tüketiminin yüzde 0,4 artacağını, buna karşılık özel sektör tüketiminin yüzde 4,3 artacağını söylüyoruz. Sabit sermaye yatırımlarını gelecek sene yüzde 5,1 öngörüyoruz. Burada kamunun artış oranı yüzde 8,9. Kamu, yatırım harcamaları üzerinden büyümeye katkı verecek. Özel sektör harcamalarında yüzde 4'lük bir artış öngörüyoruz, 2016'da yüzde 0,8 olumsuz katkı vermiş."

Yatırım harcamalarının yıllara göre değişiklik gösterebileceğini kaydeden Ağbal, "Özel sektör yatırım harcamalarında 2012 ve sonraki yıllarda bir yavaşlama var. Biz 2017 yılına ilişkin daha iyimseriz. Çünkü özel sektör yatırımlarını teşvik edecek önemli düzenlemeleri bu süreçte yaptık." diye konuştu.

Ağbal, bütçenin vergi gelirleri kısmında ihtiyatlı olduklarını belirterek, "Bugün Türkiye ekonomisinin birinci önceliği büyümedir. Kamu maliyesi büyümeye destek vermek zorunda. Bu mali disiplinden vazgeçmek değildir. Hem mali disiplin bakımından gerekli hassasiyetlere devam edeceğiz ama öbür taraftan da büyümeye destek olacak kamu harcamaları kompozisyonunu güçlendireceğiz. 2017 yılı bütçesinin temel çerçevesi bu şekildedir." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Naci Ağbal Sayıştay Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title