Haberler

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etmek isteyen milletvekillerine izin vermediğini belirterek, "20 Temmuz'dan sonra başlayan terör saldırıları nedeniyle, terör örgütü mensupları ile ilgili vekillerin görüşmesine dair izin taleplerine olumlu yanıt vermedim" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyaret etmek isteyen milletvekillerine izin vermediğini belirterek, "20 Temmuz'dan sonra başlayan terör saldırıları nedeniyle, terör örgütü mensupları ile ilgili vekillerin görüşmesine dair izin taleplerine olumlu yanıt vermedim" dedi.

Bozdağ, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Adalet Bakanlığı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yüksek yargı bütçelerinin, Adalet Bakanlığı bütçesiyle görüşülüyor olmasının yasadan kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu belirten Bozdağ, bunun yasalar değiştirilerek kaldırılabileceğini, bu konuda bir çalışma yapılırsa faydalı olacağına inandığını dile getirdi.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bütçelerini kendilerinin hazırladığını, önerdiğini, Parlamento tarafından kabul edilen bütçenin de tamamen kendileri tarafından kullanıldığını hatırlatan Bozdağ, "Bakanlıktan herhangi bir ödenek talepleri, harcamaların onaylanması gibi bir şey söz konusu değildir" dedi.

Bakan Bozdağ, Yargıtay hizmet binasının ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını, Anayasa Mahkemesinin bulunduğu alan içindeki binanın projesinin tamamlandığını kaydetti.

Bekir Bozdağ, kuvvetler ayrılığı konusunda ifade edilen görüşlere katıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı olması, birbirini dengelemesi ve işlevlerini Anayasa ve yasalara uygun yerine getirmesi hepimizin temel arzusudur. Tartışmaların ana nedeni de burada yatıyor. Çünkü şu andaki sistem yasama ve yürütmenin birbirinden tam ayrı, tam bağımsız olduğu bir sistem değil. Cumhuriyetin kurulduğu güden beri yasama, yürütme ilişkisinde yürütmeyi güçlü tutan, yasamayı yürütmeyle beraber hareket etmeye, daha da ileri yürütmenin emrine vermeye zorlayan bir Anayasa ve iç tüzük uygulaması var. Komisyonlarda, genel kurulda çoğunluk kimde, iktidar grubunda. Peki buralardan iktidara rağmen bir konunun çıkma imkanı var mı? Yok. Onun için biz diyoruz ki, yasama ve yürütmenin birbirine karşı tam bağımsız, birbirinden tam ayrı olması için Türkiye'nin parlamenter sistem uygulamasını ciddi manada tartışması lazım."

"Bugün parlamentoda iktidara rağmen bir yasama ve denetimin etkin şekilde yapılabilmesinin imkanı, Anayasamıza göre de iç tüzüğümüze göre de yok" diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Onun için diyoruz ki, gelin tartışalım. Tam bağımsız olsun, yasama yürütmeye karşı, yürütme yasamaya karşı tam bağımsız olsun ve güçlü bir siyasi istikrar tesis edilsin, güçlü iktidar olsun ama güçlü de bir iktidar olsun. Liderlerin iki dudağı arasında milletvekilliği bekleyen değil, alın teriyle halkla kurduğu güzel diyalogla oradan güç alıp gelen bir parlamento olsun. Onun için de başkanlık sistemi, şu anda şikayet ettiğimiz bütün problemlerin de bana göre panzehiri olan bir sistemdir. Onu iyi tartışmamız lazım. Fakat ideolojik veya siyasi mülahazalarla bu sistemi sanki sayın Cumhurbaşkanımızın şahsının arzu ettiği bir sistem gibi takdir edilerek, kamuoyunda layıkı veçhile tartışılmadığı kanaatindeyim. Şu an da iktidar için daha güçlü bir yapı yasama elinde yürütme elinde, ama başkan olduğu zaman yasamaya gelemiyor. Yasamada herhangi bir şey yok, ayrı işliyor. Şimdi daha güçlü bir yapı. Bunu biz Türkiye'nin geleceği için istiyoruz. Türkiyemizin geleceğinde siyasi istikrar olsun, güçlü iktidar olsun, yasama yürütme tam bağımsız, ayrı olsun ve Türkiye'de kuvvetler birbiriyle rekabet içinde değil, uyum içinde, denge ve fren mekanizmaları da olmak suretiyle çalışsın arzu ediyoruz. Onun için de yeni anayasa tartışmaları sırasında bunun değerlendirilmesinde fayda var."

-Açık cezaevine ayrılma koşulları

Bakan Bozdağ, açık cezaevine ayrılma koşullarının belli olduğunu, terör suçundan hükümlülerin açık cezaevine gitmek için öncelikle örgütten ayrılmaları gerektiğini belirtti. Bozdağ, örgütle bağı devam edenlerin açık cezaevine ayrılma imkanları bulunmadığını, terör ve örgütlü suçlardan hüküm giyenlerin, pişman olup örgütten ayrıldıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanabileceklerini söyledi.

Uzun tutukluluk eleştirilerine de değinen Bozdağ, şu anda cezaevlerinde 5 yıldan fazla tutuklu kimse bulunmadığını, 26 bin tutuklunun 22 bininin 0-1 yıl arası, 4-5 yıl arası tutuklu kişi sayısının da 123 olduğunu kaydetti.

Hasta tutuklularla ilgili de bilgi veren Bozdağ, bu konudaki düzenlemenin yapıldığı 2013'ten bugüne kadar adli suçlardan 5 bin 856, terör suçlarında ise 756 başvuru ve bunlarla ilgili rapor bulunduğunu bildirdi.

Hastalığı nedeniyle ceza tehirinden, adli suçlarda 521 hükümlü, 38 tutuklunun, terör suçlarından 29 hükümlü, 6 tutuklunun yararlandığını kaydeden Bozdağ, "Süreç başladığı zaman iki hafta içinde tamamlanabilmektedir, Adli Tıp ile ilgili aşama biraz zaman almaktadır" dedi.

Bakan Bozdağ, bir başka soruya yanıt olarak da haksız tutuklama gerekçesiyle hakim ve savcılarla ilgili 36 dosya açıldığını, 130 hakim 29 savcı hakkında işlem yapıldığını bildirdi.

Tahir Elçi'nin öldürülmesi

Bekir Bozdağ, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili soruşturmanın gizliliğine dair alınmış bir karar bulunmadığını, soruşturmanın başından beri açık yürütüldüğünü kaydetti.

Diyarbakır Baro Başkan vekili, aile avukatları, baro temsilcilerinin soruşturmanın her aşamasından bilgi sahibi olduklarını söyleyen Bozdağ, olayın ardından olay yeri incelemesinin, terör örgütlerinin saldırıları nedeniyle yapılamadığını anlattı.

Bozdağ, olay yerinde kameraların incelenmesinin ve diğer tüm işlemlerin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar bir kişiyle doğrudan irtibat kurulabilecek veriler elde edilemediği tutuklama dosyada yok, elde verilerin olması gerekiyor, onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hükümet olarak bu olayın ardının, önünün her tarafının aydınlatılmasını arzu ediyoruz. Çünkü bu hadise üzerinden hükümetimizi ve devletimizi bölücü terör örgütü tarafından suçlayan iftira kampanyaları yürütülüyor. 'Katil devlet' falan propagandaları yapılıyor. Biz, terör örgütünün bu olayın aydınlatılmasını istemediğini, çünkü bu propagandanın yapılabilmesi için bu olayın karanlıkta kalması gerektiğine dair inancı olduğu tahmininde bulunuyoruz. Devlet bütün tedbirleri almak ve bu konuyu aydınlatmak için elindeki tüm imkanları seferber etmiştir, etmeye de devam edecektir."

HDP Genel Merkezine saldırı olayına ilişkin yargılanan kişilere kısa süreli verilen hapis cezalarının ertelendiğinin görüleceğini aktaran Bozdağ, "Bu mahkemenin takdiri. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesinin uygulanması tamamen hakimin takdirindedir" dedi.

İmralı'ya ziyaret

Milletvekillerinin cezaevlerine ziyaretleriyle ilgili sorulara da yanıt veren Bozdağ, ziyaretlerin, ilgili yönetmelik uyarınca yerine getirildiğini, bu konudaki izinlerin Adalet Bakanı tarafından verildiğini söyledi.

Bozdağ, "(İmralı'ya ziyaretler) Bugüne kadar bu konudaki izinleri Temmuz ayına kadar verdik ama Temmuz ayından sonra ülkemizde artan terör olayları nedeniyle bu konudaki takdir hakkı Adalet Bakanına aittir, Adalet Bakanı takdir hakkını kullanmıştır" dedi.

HDP'li milletvekillerinin "İzin vermeme hakkınızı kullandınız, yasal bir dayanağı var mı?" demesi üzerine Bozdağ, "Evet öyle kullandım. Yetki bana ait, ben kullanıyorum. Oluk oluk her tarafta kan akarken, askere polise saldırırken, takdir hakkı bakan olarak bana ait, ben de vermedim" diye konuştu.

Milletvekillerinin ısrarla "Neden vermediniz" demesine karşılık Bozdağ, "Söylüyorum, 20 Temmuz'dan sonra başlayan terör saldırıları nedeniyle, terör örgütü mensupları ile ilgili vekillerin görüşmesine dair izin taleplerine olumlu yanıt vermedim. HDP'li vekillere. Ben takdir hakkımı böyle kullanıyorum. Ben kamunun menfaatini de böylece gözettiğimi düşünüyorum" dedi.

"UYAP ve SEÇSİS" arasındaki bağlantının sorulmasına karşılık da Bozdağ, UYAP'ın Adalet Bakanlığı'na bağlı çalıştığını ancak SEÇSİS'in güvenliğinin, tamamen Yüksek Seçim Kurulu personeli tarafından sağlandığını ve bu sistem üzerinden Adalet Bakanlığının en ufak bir denetimi, etkisi, yetkisinin bulunmadığını söyledi.

"Veri girişi nasıl yapılıyor. Neyin üzerinden yapılıyor?" denilmesine karşılık Bozdağ, "UYAP'ı kullanıyorlar ama her sandığın tutanakları, orijinal haliyle yükleniyor bütün partilerin denetimine veriliyor" şeklinde cevap verdi.

Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın infazı

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a 10 aydır tecrit uygulandığı" iddialarını da yanıtlayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Öcalan bir siyasi lider değildir. Bölücü terör örgütünün kurucusu ve yöneticisidir. Bu nedenle de yargılanmış, ceza almış, cezası kesinleşmiş, şu anda da bir hükümlüdür. Cezasının infazı devam etmektedir. Yanında bulunan iki isim, yanına nasıl daha önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilmişlerse şimdi de onların başka cezaevine nakline karar vermiştir. Gönderirken de yasalar çerçevesinde takdir hakkını kullanmış, şimdi de aynı şekilde kullanmıştır. Görüşmelerle ilgili, milletvekillerini görüşmesini söyledim. Yakınlarının, avukatlarının görüşme hakkı var. Onların da ulaşımla ilgili sorunlar nedeniyle görüşme imkanı olmamıştır."

HDP'li milletvekillerinin "Ailesi neden ziyaret edemiyor, 4.5 yıldır avukat gitmedi, 10 aydır ailesi gidemiyor, 2.5 yıl boyunca devlet yetkilileri nasıl gitti" diyerek itiraz etmeleri üzerine Bozdağ, "Ulaşımla ilgili sorunlar var dediler, bunu paylaşıyorum" dedi.

Cizre'deki otopsi işlemleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cizre'deki otopsi işlemleri hakkında bilgi verdi. Otopsilerin, cumhuriyet savcısı huzurunda, adli tıp ve diğer uzmanlardan birisi veya pratisyen iki hekim tarafından yapılabildiğini anlattı.

Bozdağ, "Müdafi ve vekil tarafından getirilen hekim otopside hazır bulunabiliyor. Şu ana kadar müdafi olan varsa veya vekil tarafından hekim getirilmişse onlar hazır bulunuyor ancak kimlik tespiti konusunda sıkıntılar yaşanan konularda, ailelerden teşhis için DNA verileri alınıyor. Bunların İstanbul'da incelenip değerlendirilmesi gerekiyor. Uzaması biraz buradan kaynaklanıyor. Ailelere cenazeleri doğru tespit ederek, teslim etmek için yapılmaktadır" diye konuştu.

Cizre'deki çıplak ceset fotoğrafıyla ilgili de Şırnak Valiliğinin açıklama yaptığını hatırlatan Bozdağ, "Valiliğin açıklamasını söylüyorum, 'Sosyal medyada yayınlanan fotoğrafın ilimiz Cizre ilçesiyle hiçbir alakası bulunmamaktadır' diye bunu çok açık net ifade etmiştir" dedi.

Bireysel başvurular

Bir başka soruya yanıt olarak da Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurunun işlemesinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nin yasal değişiklik yapılması için talepte bulunduğunu söyledi.

Bozdağ, "Herkes doğrudan Anayasa Mahkemesine müracaat ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden başvuruların bir kısmının bizim tazminat komisyonuna gönderip, orada karara bağlatılması gibi, Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruların bir kısmının da bu tazminat komisyonuna gönderilerek karar bağlanması ve gelen yükün azaltılması konusunda bir talep var. Esas amaç, sistemin daha güçlü işlemesini sağlamak" şeklinde konuştu.

Cezaevleriyle ilgili şikayetleri değerlendiren Bakan Bozdağ, bu konuların tespiti için talimat verdiğini belirterek, "Cezaevlerinde eksiklikler, aksamalar, insan haklarına aykırı uygulamalar varsa bunun birinci derecede takipçisi ben olacağım. Hepsini tek tek gözden geçirteceğim" dedi.

Cezaevindeki çıplak aramanın İdari Gözlem Kurulu'nun talebi üzerine yapılabildiğini kaydeden Bozdağ, "İçeriye birtakım örgütsel birtakım şeylerin, uyuşturucu olabilir, başka bir şey olabilir, bu durumda tamamen çıplak arama değil, ameliyat olurken giyilen şeylerden giydiriliyor, çok çok istisnai durumlarda olan bir şey" diye konuştu.

Batı ülkelerinde de bu tür aramaların yapıldığını ifade eden Bozdağ, cezaevlerindeki x-ray cihazından herkesin geçtiğini, bakan olarak kendisinin de gittiğinde cihazdan geçtiğini anlattı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Abdullah Öcalan Bekir Bozdağ Türkiye İmralı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title