Haberler

2016 Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Türkiye, özellikle son birkaç yıldan bu yana ortaya koyduğu insani diplomasisiyle dünyanın yegane 'delikanlı sesi' olmuştur, vicdanın, insanlığın sesi olmuştur" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Türkiye, özellikle son birkaç yıldan bu yana ortaya koyduğu insani diplomasisiyle dünyanın yegane 'delikanlı sesi' olmuştur, vicdanın, insanlığın sesi olmuştur" dedi.

Akdoğan,TBMM Genel Kurulu'nda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün bütçeleri üzerinde söz aldı.

Bu kurumların her birinin Türkiye'nin yüz akı, milletin iftihar kaynağı olduğunu dile getiren Yalçın Akdoğan, bugün Türkiye'nin bulunduğu bölgenin, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkla, çatışmalarla, savaşlarla ve insani krizlerle çalkalandığını kaydetti.

"Bu çalkantının içinde unutulan şey insandır, insan ıskalanmaktadır, çok büyük insani krizler yaşanmaktadır" ifadesini kullanan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'nin, "insanlık testi"nden geçilen bu zor zamanlarda ortaya koyduğu vicdani duruşla bölge halklarının saygısını, sevgisini, empatisini kazandığını ifade etti.

Türkiye'nin, bu kurumların eliyle yaptığı çalışmalar sayesinde dünyanın birçok yerinden övgüyle, saygıyla, sevgiyle tepkiler aldığını belirten Akdoğan, "Savaşlarla, zulümlerle, emperyalist duygularla hareket eden ülkeler mazlum halklar tarafından eleştirilirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı, 'umudun, vicdanın sembolü' olarak görülüyor. Çünkü Türkiye, özellikle son birkaç yıldan bu yana ortaya koyduğu insani diplomasisiyle dünyanın yegane 'delikanlı sesi' olmuştur, vicdanın, insanlığın sesi olmuştur" diye konuştu.

"Mazlumlar kapımızı aşındırırken"

Yalçın Akdoğan, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz de gücünü, icazetini bu aziz, hamiyetperver milletimizden almaktadır ve tarihi sorumluluğunun gereğini yerine getirmektedir. Kaldı ki söz konusu olan hakkı savunmaksa, hakkı haykırmaksa, insan onuru ve haysiyetiyse her türlü eleştiriye rağmen Türkiye hakkı savunmaya, hakkı haykırmaya, insan onuru ve haysiyetini savunmaya devam edecektir. Türkiye'nin medeniyet birikimi, tarihi sorumluluğu, milletimizin kültürel değerleri, hoşgörüsü, insani hasletleri ve hassasiyetleri bunu gerektirir. Birileri eleştiriyor diye, insanlığın, insan onurunun, hakkın, hukukun, vicdanın karşısında durmamız söz konusu olamaz.

Yanı başımızda insanlar katledilirken, insanlar açlıktan, susuzluktan kırılırken buna sessiz kalamayız. Mazlumlar kapımızı aşındırırken buna kayıtsız kalamayız ve kalmıyoruz da. TİKA, AFAD, YTB, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bu yönde üstün çabalar harcıyor, köklü medeniyetimizin, tarih sorumluluğumuzun icbar ettiği misyonu üstleniyorlar. Bu süreçte gelişmiş ülkeler, ekonomik krizleri bahane ederek kalkınma yardımlarını azaltırken, Türkiye nerede bir mazlum varsa onunla ekmeğini paylaştı, gidilemeyen yerlere cesaretle gitti, imkanlarını hiçbir ayrım gözetmeden insanlığın hizmetine sundu.

2003 yılında 85 milyon dolar resmi kalkınma yardımı yapan Türkiye'nin, 2014 yılındaki resmi kalkınma yardımları 3 milyar 591 milyon dolara ulaşmıştır. Resmi kalkınma yardımının gayrisafi milli hasılaya bölünmesiyle hesaplanan 'milenyum hedefi gerçekleşme düzeyi' 10 yıl önce binde 1 iken, 2014 yılında bu rakam binde 4,5 olarak hesaplandı. En az gelişmiş ülkelere yapılan yardım 1,5 milyar doları aştı. Bu oranlarla Türkiye, gayrisafi milli hasılaya oranla dünyada birinci, toplamda ise dünyada 3'üncü ülke oldu. 'Komşusu açken tok yatmama' şuuruyla dünyanın her yerine cömertçe şefkat elimizi uzatıyoruz."

-150'den fazla ülkede ofis

2002'den 2015'e kadar geçen 12 yıllık süreçte TİKA'nın ofis sayısının 12'den 50'ye, toplam proje ve faaliyet sayısının da 2 binlerden 18 binlere çıkarıldığını dile getiren Akdoğan, TİKA'nın şu anda 150'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini, Irak ve Hırvatistan'da da ofis açılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Türk medeniyetinin en eski yazılı kaynakları olan Moğolistan'daki Orhun Yazıtları ile Bilge Tonyukuk Anıtları'nın koruma altına alınıp, müzelerin inşa edildiğini anımsatan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkmenistan'ın tarihi Merv şehrinde yer alan Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın türbesinin bulunup, yeniden inşa edilmesi için çalışmalara başlandığını hatırlattı.

Kazakistan'da yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan Tunç Devri, Hun ve Göktürk devirlerine ait tapınak, mezar ve yerleşim merkezlerinin kalıntılarını koruma altına alındığını söyleyen Yalçın Akdoğan, "Orta Asya ve Balkanlardaki soydaşlarımız ve kader birliği yaptığımız kardeşlerimiz için eğitim alanında büyük yatırımlar yaptık. Makedonya Kocacık köyünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının doğduğu ve yaşadığı evi 'Anı Evi' olarak hazırladık. Karadağ'da Adriyatik'in en büyük İslam kültür merkezi olan Selimiye Camisi ve Kültür Merkezi'ni tamamladık. Tarım, turizm, mesleki eğitim, temel eğitim, tıp, maliye, hukuk gibi birçok alanda dost ve kardeş ülkelere yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu.

Eğitim kapsamında da dünyanın dört bir tarafında 2014 yılında 69 okul inşaatı, onarımı ve 134 okul donanımı, tefrişatının gerçekleştirildiğini belirten Akdoğan, 2011-2014 yıllarında TİKA eliyle 50'ye yakın hastane, sağlık merkezinin inşa edildiğini, 110'a yakın hastane ve sağlık merkezinin ise onarımı ve donanımının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Dünyanın dört bir yanında kriz çıktığında oraya TİKA'yla, AFAD'la, sivil toplum kuruluşlarıyla önce Türkiye'nin ulaştığını ifade eden Yalçın Akdoğan, "Filistinli kardeşlerimize, Ebola salgınının kasıp kavurduğu Batı Afrika'ya, Myanmar'a, Somali'ye önce biz elimizi uzattık. Sadece 2002-2013 yılları arasında toplam bin 46, 2014 yılında da 130 adet su kuyusu açtık. Binlerce kişiye yaptığımız hastaneler tedavi imkanı sundu" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Yalçın Akdoğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title