Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

?CHP'li Çıray'ın "Peşmergenin Türkiye'den geçmesi ve Peşmergeyi Yunan ordusuna benzetmesi" ile ilgili sözleri tartışmaya neden oldu.

?CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Peşmergenin Türkiye'den geçmesi ve Peşmergeyi Yunan ordusuna benzetmesi" ile ilgili sözleri tartışmaya neden oldu. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Çıray'ın bu sözlerine, "Bu pislikleri temizleyin, Kürt kardeşlerimizdir onlar bizim. Deminden beri kusuyorsun" diyerek tepki gösterdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2015 yılı bütçeleri üzerinde konuşan muhalefet milletvekilleri, yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı binası ve bina için harcanan parayı eleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın, "Cumhurbaşkanlığının önümüzdeki dönemde en önemli faaliyet alanlarından birini, yurt içi ve yurt dışı ziyaretler teşkil edecektir" sözlerinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 seçimleri öncesinde AK Parti'li gibi mitingler düzenleyeceğinin anlaşılacağını iddia etti. Çam, Erdoğan'ın seçimlerde kızını ve oğlunu milletvekili yaparak dokunulmazlık kazandıracağını savundu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Fahri Kasırga'nın bütçe sunuş konuşmasını eleştirerek, "Cumhurbaşkanlığı bütçesinde hiçbir şey yok. Polemikse polemik, böyle bütçe sunuşu olmaz" dedi.

Yeni Cumhurbaşkanlığı binasını eleştiren Türeli, "Kaçak sarayı anlamış değiliz, Çankaya Köşkü var. Devlette süreklilik vardır ve bu sürekliliğin de devam etmesi gerekir. 'Bizden sonra ayrı bir dönem olacak.' Böyle bir şey diyemezsiniz. Bunu derseniz biz de sizi eleştiririz. Herkes hesap verecek, 'ben yaptım oldu bitti' diye bir şey yok" diye konuştu.

- "Yanlış yeminden dolayı Cumhurbaşkanı değildir"

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemini kasten yanlış yaptığını iddia ederek, "Yanlış yeminden dolayı Cumhurbaşkanı değildir, şimdiye kadar yaptığı işler de yok hükmündedir" sözlerini sarfetti.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in tarafsızlığını yitirdiğini savunan Genç, Meclis'e gelen fezlekelerin de gizlendiğini ve milletvekillerine incelettirilmediğini öne sürdü. Genç, "Tayyip Erdoğan kaçak bir saray yaptı, 2.5 milyar TL para harcadı. Her gün çoluk çocuğu, damadıyla aldığı uçakla geziyor, benim paramı yiyorsun, Allah burnundan getirir" ifadelerini kullandı.

Genç, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca'nın, "Hep konuşuyorsun ama boş konuşuyorsun" sözlerine, "Sizi adam edinceye kadar konuşacağım" yanıtını verdi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bugüne kadarki hiçbir Cumhurbaşkanının bu kadar tartışılmadığını belirterek, "12. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden rahatsızlık duyuyorsunuz" dedi.

Yeni Cumhurbaşkanlığı binasına çok ağır eleştiriler yapıldığını ifade eden Bilgiç, "Sonuçta orası Hazine'nin, kamunun malıdır, orayı kullanma noktasında nasıl bir mutabakat olursa öyle kullanılır. Yapılan Başbakanlık binası Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmiştir ve orası Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılacaktır. Gelecekteki bütün Cumhurbaşkanları o binayı kullanacaktır. O bina yetmediği zaman Türkiye Cumhuriyeti yeni bir bina yapacak güce de sahiptir" diye konuştu.

CHP'li Çıray ile HDP'li Kaplan tartıştı

CHP İzmir Milletvekili Çıray'ın, "Peşmergenin Türkiye'den geçmesi ve Peşmergeyi Yunan ordusuna benzetmesi" ile ilgili sözleri tartışmaya neden oldu. HDP Şırnak Milletvekili Kaplan, Çıray'ın bu sözlerine, "Bu pislikleri temizleyin, Kürt kardeşlerimizdir onlar bizim. Deminden beri kusuyorsun" diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine Çıray, "Türkiye'de Kürdistan nerede kuruldu? Benim Kürt kardeşlerim ile ilgili sözlerimi kimse çarpıtamaz. Ben Türkiye'de Kürt liderlerin reklamının yapılmasını istemiyorum" sözlerini sarfederken, Kaplan, "Peşmergeler Türkiye'den Anayasal çerçevede geçmiştir" dedi.

Hasip Kaplan, her milletvekilinin komisyonda konuşma hakkına sahip olduğunu ancak bir millete hakaret etme hakkına sahip olmadığını söyledi.

Türkiye'nin Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle hep beraber kurulduğunu belirten Kaplan, "Ben Kürdüm, Türkiye yurttaşıyım. Bir halkın başka bir halka hakaret etme hakkı yok. Bu söylediğiniz düşünce özgürlüğüne girmiyor. MHP ilkeli duruş gösteriyor, görüşlerini ortaya koyuyor ama bunu belli bir seviyede tutuyor. Irak'ta bir federasyon var, Kürdistan Bölgesel Yönetimi var ve oranın milletvekilleri var. İki ülke arasında ilişkiler var. 150 tane Peşmerge gücü, Anayasal çerçevede savaş tezkeresiyle alınan yetki ile geçtiği Kobani'de IŞİD'le savaşıyor. Kafa kesen, kadınları köle pazarlarında satan örgüte karşı onurlu bir dayanışma içerisindedir. Bunu Anadolu işgalindeki emperyalist güçlerle karşılaştırmak asla kabul edemeyeceğimiz bir şeydir. Sosyal demokrat bir partinin Hitler'in ideolojisinde olmasını kabul edemiyorum. Nasıl işgalci bir güç gibi suçlanabilir. Ankara'yı, Afyon'u mu işgal ettiler?" dedi.

Hasip Kaplan, Çıray'ın, "Ağzımdan Kürtlere tek kelime hakaret çıkmadı" sözleri üzerine, "Peşmerge Kürt değil mi uzaydan mı geldi?" yanıtını verdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Aytun Çıray Ak Parti Şırnak İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title