Haberler
BBC

2015 Paris saldırıları davası başladı, zanlı Abdeslam kendisini 'IŞİD'in askeriyim' diye tanıttı

Güncelleme:

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım 2015'te düzenlenen ve 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılara ilişkin tarihi dava bugün başladı.

13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen ve 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılara ilişkin tarihi dava bugün başladı.

Saldırıların yaşayan tek zanlısı Salah Abdeslam duruşmanın başında kendisini "Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) askeri" diye tanıttı.

Paris'teki Bataclan konser salonu, stadyum, restoranlar ve barlara silahlı saldırganlar ve intihar bombacıları ile düzenlenen saldırıları IŞİD üstlenmişti.

Fransa'nın yakın tarihinde görülen en büyük davada, Abdeslam ile beraber 13 kişi daha yargılanıyor.

140 gün sürecek, 300 tanık dinlenecek

Kentte özel olarak inşa edilen bir mahkeme salonunda görülmeye başlanan davanın 140 gün sürmesi bekleniyor.

Davada dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dahil 300 tanık dinlenecek.

330 avukat, saldırılardan kurtulan 1.800 kişi ve hayatını kaybeden kurbanların aileleri de müdahil olacak.

Abdeslam ve diğer zanlılar, bu sabah görülen ilk duruşmaya yoğun güvenlik önlemleri altında polis arabalarıyla getirildi.

Pandemi önlemleri kapsamında maske takan zanlılar duruşmanın başlamasından önce mahkeme salonunda beraber oturtuldu.

Duruşmayı takip eden BBC Paris Muhabiri Hugh Schofield, siyah bir t-shirt giyen ve uzun sakalıyla dikkat çeken Abdeslam'ın salona en son geldiğini aktardı.

Mahkeme yargıcının mesleğini sorması üzerine Abdeslam, "IŞİD'in bir askeri" yanıtını verdi.

'Yaşanan acılar hatırlanacak'

Duruşmayı izleyenler arasında saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınları da vardı.

Fransız medyasına konuşan François Hollande, "savaş nedeni" diye nitelediği saldırıların kurbanları için bu davanın önemine dikkat çekti.

Bataclan konser salonunu hedef alan saldırılarda oğlu Thomas Dupperon'u kaybeden Phillipe Duperron, davaya ilişkin karışık duygular içinde olduğunu söyledi. Dupperon, "Tüm kurbanlar tanık olrak ifade verme fırsatı bulacak, bu yüzden de yaşanan acılar hatırlanacak" dedi.

Reuters'a konuşan Dupperon, mahkeme salonunda kendisini IŞİD askeri olarak tanıtan Abselam'ın "hâlâ savaşta" olduğu yorumunda bulundu.

Saldırılardan kurtulanlar arasındaki Jérôme Barthélemy ise, kendi gibi diğer kurbanların yaşadıkları travmanın etkileriyle nasıl başa çıktıklarını merak ettiğini ancak zanlıların konuşmasını beklemediğini belirtti.

Paris saldırılarıyla ilgili 20 zanlıdan 6'sı gıyaben yargılanacak.

Zanlılara cinayet, suça iştirak ve teröre suç ortaklığı gibi suçlamalar yöneltiliyor. Abdeslam ve diğer zanlıların çoğu müebbet hapis cezası alabilir.

31 yaşındaki Abdeslam , saldırganları gerçekleştirdiği ve halen yaşadığı bilinen tek zanlı.

Saldırılardan 4 ay sonra Mart 2016'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kaldığı evde polisle girdiği silahlı çatışmanın ardından yakalanan Abdeslam, saldırganlara lojistik destek sağlamakla suçlanıyor.

Abdeslam şu ana kadar Fransız soruşturmacılar ile işbirliği yapmayı reddetti.

Bu duruşmada da saldırılarla ilgili konuşacağı tahmin edilmiyor.

Öte yandan tarihi davanın ilk günlerinin daha çok prosedür amaçlı olacağı, Eylül ayının sonunda kurbanlar tanık olarak dinlenmeye başlanana dek büyük bir ilerleme kaydedilmeyeceği düşünülüyor.

Dava duruşmaları televizyonlardan canlı olarak yayınlanmayacak ancak resmi arşive geçirilmek üzere kaydedilecek.

Kimler yargılanıyor?

Saldırıları gerçekleştirdiği düşünülen hayatta kalan tek saldırgan Abdeslam, 2016'da Belçika'da tutuklandığından beri hapiste.

Diğer 13 zanlı ise saldırıları finanse etmek ve planlamak dahil çeşitli suçlardan yargılanıyor.

Saldırganlara silah sağladığı iddia edilen 36 yaşındaki zanlı Mohamed Abrini ise önümüzdeki yıl görülecek 2016 Brüksel saldırılarına ilişkin davada hakim karşısına çıkacak.

Abdeslam'ı Fransa'dan alarak saldırılardan hemen sonra Brüksel'e kaçırdığını kabul eden 33 yaşındaki Mohammed Amri ve 27 yaşındaki Hamza Attouh da zanlılar arasında. Saldırıyı organize etmekle suçlanan altı kişi gıyaben yargılanacak yani duruşmalarda hazır bulunmayacak.

Saldırganların çoğunun ise saldırılar sırasında öldüğü düşünülüyor.

BBC

Fransa Paris Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title