Haberler

2014 Avrupa Birliği Edebiyat Yarışması Kazanları Açıklandı

Güncelleme:

2014 Avrupa Birliği Edebiyat Yarışmasını kazananlar Frankfurt Kitap Fuarı Agora'da düzenlenen törenle açıklandı.

2014 Avrupa Birliği Edebiyat Yarışması'nı kazanan yazarlar, Frankfurt Kitap Fuarı Agora'da düzenlenen törenle açıklandı.  Avrupa'daki yeni ve ortaya çıkmakta olan yazarları ödüllendiren yarışmada Türkiye'den yazar Birgül Oğuz, "Aha" isimli öykü kitabıyla ödüle layık görüldü.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunu Oğuz, "Fasulyenin Bildiği" adlı öykü kitabı ile 2007 Yaşar Nabi Nayır Ödülü'nü kazanmıştı.

Othello, Arap of Vlora isimli kitabıyla Ben Blushi (Arnavutluk), Sumit isimli kitabıyla Milen Ruskov (Bulgaristan), A History of Light isimli kitabıyla Jan Nemec (Çek Cumhuriyeti), God is my witness isimli kitabıyla Makis Tsitas (Yunanistan), Land of Love, Plan of Ruins isimli kitabıyla Oddny Eir (İzlanda), 94. Mansards isimli kitabıyla Janis Jonevs (Letonya), The Dark Muse isimli kitabıyla Armin Öhri (Lihtenştayn), What the Night Lets You Say isimli kitabıyla Pierre J. Mejlak (Malta), Head full of joy isimli kitabıyla Ognjen Spahic (Karadağ), The Duch Maiden isimli kitabıyla Marente de Moor (Hollanda), Quite Modest Gifts isimli kitabıyla Uglješa Šajtinac (Sırbistan) ve All the Birds, Singing isimli kitabıyla Evie Wyld (Birleşik Krallık) ödülü kazanan diğer yazarlar olarak açıklandı.

Kazanan her bir yazar 5 bin Avro ödül, ekstra tanıtım ve uluslararası görünürlük fırsatından yararlanacak. Yeni pazarlara ulaşabilmek amacıyla, yayıncıların da kazanan kitapları diğer dillere tercüme ettirebilmek için AB finansmanına başvurmaları teşvik ediliyor.

Ödül 2009'da verilmeye başladı. AB, EUPL ödülünü kazanan (59 kişiden) 56'sının kitaplarının 20 farklı Avrupa diline tercüme edilmesine ilişkin finansman sağlandığı ve ödül kazanan kişilerin Frankfurt, Londra, Göteborg ve Brüksel'deki Passaporta Festival da dahil olmak üzere Avrupa'nın en önemli kitap fuarlarında ekstra görünürlük fırsatından yararlandıkları bildirildi.

Avrupa Komisyonu'nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Androulla Vassiliou, ödül kazananlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa Birliği Edebiyat Yarışmasını kazananlara en içten tebriklerimi sunuyorum. Hangi ülkeden geldiklerine veya dillerinin ne olduğuna bakılmaksızın, Avrupa'daki yeni yazarlara ve yeni ortaya çıkmakta olan yazarlara ödül verilecektir. Amaç, Avrupa'nın en iyi modern edebiyatını vitrine çıkarmak, sınır ötesi satışları teşvik etmek ve diğer ülkelerden gelen edebiyatın tercüme edilmesini, yayınlanmasını ve okunmasını teşvik etmek ve artırmaktır. AB'nin yeni yaratıcı Avrupa programı, tercümelere hibe sunmakta ve bu şekilde yazarların ülke ve dil engellerini aşarak başka ülke ve dillerden de okuyucu çekebilmesine yardımcı olmaktadır."

Avrupa Kitapçılar Federasyonu, Avrupa Yazarlar Konseyi ve Avrupa Yayıncılar Federasyonu ile işbirliği içerisinde Avrupa Komisyonu tarafından organize edilen EUPL ödülünü kazan 13 yazarın, Avrupa Komisyonu'nun Eğitim ve Kültürden sorumlu üyesinin, Avrupa Parlamentosu üyesinin ve AB İtalya Başkanlığından temsilcilerin huzurunda, 18 Kasım'da Brüksel'de düzenlenecek gala töreninde ödüllerini alacakları bildirildi. - Hessen

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Avrupa Birliği Frankfurt Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title