Haberler

2013 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, iktidarda oldukları 10 yıldır yapılan bütçelerde bir veya birkaç yıl dışında bütçe hedefleriyle gerçekleşmeler arasında büyük uyum olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, iktidarda oldukları 10 yıldır yapılan bütçelerde bir veya birkaç yıl dışında bütçe hedefleriyle gerçekleşmeler arasında büyük uyum olduğunu söyledi.

Elitaş, 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın lehinde parti grubu adına yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı döneminde 11. bütçeyi hazırladıklarını, önceki 10 bütçenin sonuçlarının millet tarafından takdir edildiğini söyledi.

Eskiden bütçeler yapılırken, tüm piyasanın bütçenin sonuçlarının ne olacağına dair araştırmalar yaptığını anlatan Elitaş, bütçenin güvenilir olması gerektiğini vurguladı. Elitaş, "AK Parti iktidarı döneminde 10 yıldır, bir veya birkaç yıl dışında bütçe hedefleriyle gerçekleşmeler arasında büyük uyum var" dedi.

AK Parti'nin hazırladığı bütçeye güvenin ileri seviyeye geldiğini ifade eden Elitaş, sağlığa, adalete, eğitime ve emniyete önem verdiklerini, bütçenin toplumun her kesiminin refah seviyesini artırmaya yönelik olduğunu belirtti.

Bütçenin yabancı ülkeler tarafından örnek alınır hale geldiğini kaydeden Elitaş, "Bunu muhalefete anlatmak mümkün değil. 10 yıldır AK Parti hükümetleri döneminde hazırlanan bütçeyi kamuoyu anlamış, muhalefet bundan zerre kadar nasibini almamış" diye konuştu.

Elitaş, iktidara geldikleri 2002'den bu yana yapılan seçimlerde halkın iktidara güvenini sandıkta gösterdiğini belirtti.

Bu sırada CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Meclis TV'nin TRT'den yayınının devam ettiğini belirterek, saat 19.00'u geçtiği için yayının kesilmesini istedi.

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Elitaş'ın konuşmasını da eleştiren Genç'i, bütçe görüşmesinde kimsenin sözlerinin kesilmemesi gerektiğini belirterek uyardı.

Konuşmasına devam eden Elitaş, geçmiş yıllarda bütçe görüşmelerinde en çok enflasyonun konuşulduğunu ifade ederek, "Enflasyon 2003'e kadar canavardı. AK Parti iktidarında enflasyon canavarının canı alındı" dedi.

İktidarlarından önce faiz oranının yüksek olduğunu da belirten Elitaş, bu dönemlerde milletten ödenen vergilerin faiz ödemesine gittiğini söyledi. Elitaş,

"2001 yılında 100 lira vergi toplanmış. Toplanan vergiler faizi ödemeye yetmemiş. Vergi gelirlerinin yüzde 85'i faiz ödemelerine gitmiş. Bugün vergi gelirlerinin yüzde 14'ü faize gidiyor" diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de iktidarları döneminde faiz oranlarının düştüğünü, vergi mükelleflerinin lehine düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Tanrıverdi, sosyal tarafı ağırlıklı bir bütçe hazırlandığını dile getirerek, 2013 bütçesinde 2002 öncesinde ihmal edilen eğitim, sağlık ve yerel yönetimlere ayrılan payın bütçenin en önemli kalemleri olduğunu vurguladı.

Çalışanlar, emekliler, çiftçiler, yaşlı, dul ve yetimlerle engellilere yönelik sosyal koruma harcamalarının son 10 yılda 3.5 kat arttığına dikkati çeken Tanrıverdi, "Ekonomi büyürken geniş toplumsal kesimlerin ekonomiden aldıkları pay da büyümektedir" dedi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Tanrıverdi Mustafa Elitaş Ak Parti Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title